Nová velká reklamní plocha AdSense

AdSense včera přidal do své nabídky novou reklamní plochu o nezanedbatelných rozměrech 300x600px. Jedná se o pořádného macka, který se oficiálně nazývá half page – pokud máte AdSense česky tak hledejte pod názvem – Velký obdélník. S tímto formátem na Google už nějaký ten pátek tlačili jak inzerenti tak i publisheři. Využívá se převážně na posilování značky. 

Jen pro odzkoušení jsem jej nasadil na jeden můj funny web reklamavtv.cz. Musím uznat, že to nebyla zrovna jednoduchý záležitost, protože jsem kompletně musel poupravit rozměry postranní lišty v šabloně. Odzkoušel jsem jak grafickou tak i textovou variantu.

Ukázka nového reklamního formátu AdSense o rozměrech 300x600

 

Do textové varianty se celkem vleze až osm inzerátů. Teoreticky by se tak dala plocha snadno zaměnit za běžnou inzerci. O dostatek inzerentů neměl AdSense nikdy nouzi.

Co jsem si prohlížel grafické reklamy, tak jsou to opravdu spíše obrázky zaměřené na propagování značky. Na druhou stranu moc jsem jich zatím neviděl. Je otázkou kolik inzerentů má reklamu o takovémto formátu připravenou.

Výhody

  • Podle Display Business Trends Publisher Edition (.pdf) je o tuto reklamní plochu stále větší a větší zájem +37%. Umístila se v růstu na 3tím místě za 320×50 (mobilní reklama) +119% a 300×100 (nejoblíbenější formát u magazínů) +70%. Oproti tomu 120×600 zaznamenala pokles o 15%. Jen pro zajímavost největší podíl růstu impresí má 300×250 (+33%) a 728×90 (+32%).
  • Pro některé specifické weby může zapadnout textová varianta celkem příjemně do obsahu.
  • Jestli si myslíte, že vaše stránky snesou víc reklamy, tak half page formát vydá skoro za dva a půl středních obdélníků (300×250).
  • Některé designy už s velkým prostorem v liště počítají, zvláště kvůli twitter a facebook.

Nevýhody

  • Většina designů bude potřebovat předělat, aby se tam tato obluda vůbec vlezla.
  • Responzivní design si s touto reklamou moc rozumět nebude.
  • Tato reklama zřejmě nebude moc vonět uživatelům s mobilním telefonem.
  • Než se sežene dostatek inzerentů můžeme na grafickou reklamu zapomenout.
  • Více reklam na stránce rozhodně neprospěje lepším cenám za klik, což je hodnota kterou sleduje většina menších a středních webů oproti CPM.
  • AdSense neumí zakázat v grafické reklamě animace. Flash o rozměrech 300×600 může celkem slušně zatížit starší počítače anebo notebooky.

Závěr

Větší firmy používají velké reklamní plochy poměrně běžně, ovšem u běžných systémů se s nimi nesetkáte. Maximálně u affiliate, pokud je firma pro vás připraví. Efektivita je ovšem sporná. Na propagaci značky se určitě hodí o tom žádná, ale dát si to na web a doufat ve větší proklik? Určitě, ovšem přijde mi to jak válka bakterií a antibiotik. Obě strany zbrojí, až to pomalu není hezké.

Osobně preferuju spíše nějaké chytré reklamy. Takové, které budou účinné pro inzerenta a zároveň nebudou omezující pro čtenáře. Grafická varianta 300×600 a snimovaným flash asi nebude zrovna ideální volba.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

18 Replies to “Nová velká reklamní plocha AdSense”

  1. Takovy format se urcite hodi, nekdy jsem daval dva 336x250px nad sebe, ted bude stacit jeden:-)

  2. Mne by uplne padlo vhod nahodenie novej plochy v podobe textovej reklamy do riadku, najlepsie s fulltextovym vyberom reklam!!

  3. Wow no je to sice obr, ale hned mě napadá několik způsobů, jak by se to dalo využít. Díky tomu, že na to ještě nejsou uživatelé zvyklý by to mohlo dobře šlapat, chce si to jen vytvořit šablony tak, aby tam reklama sedla. Úplně si to dokážu představit v obsahu, kde bude reklama podobně nastylovaná jak jednotlivé příspěvky/inzeráty/whatever…
    Adsense sice dělá, že mu to vadí, ale zas tak nebezpečné to není…

  4. Ta poznámka o bakteriích a antibiotikách je dost dobrá. To jsi někde slyšel, nebo je to tvůj výtvor? Jinak takovouhle plochu teda asi nikde nepoužiji …

    1. petr: jedná se o klasickou ukázku zbrojení, tak jsem to použil i v tomto případě.
      Radek: ty textové reklamy jsou tam opravdu velmi vhodně namačkané to je pravda :)

  5. Nedivím se, že inzerenti tohle chtějí.
    Ona obecně obrázková reklama od Adwords je pro inzerenta super, protože cena za imprese vychází často až směšně nízká a firmy to tak používají především pro šíření povědomí o značce a ty prokliky je v podstatě jen obtěžují, protože za ně musí platit.
    Stačí se podívat na ten banner od mall.cz – žádný prvek, který by nabádal ke kliknutí – nic kreativního – jen obří brand.
    Kdyby měl mall platit za imprese, tak by ten banner vypadal úplně jinak.
    Jako publisher to rozhodně využívat nebudu a pokud ano, tak rozhodně ne pro bannerovou inzerci, ale jen pro textovou – ta vypadá celkem zajímavě.
    Lidi na to nejsou zvyklí a když se to hodí dobře do levého sloupce, mohlo by to vypadat moc pěkně jako nějaký rozcestník patřící k obsahu webu a myslím, že to bude minimálně ze začátku mít solidní míru prokliku, podobně jako když se začali zobrazovat v leaderboardu inzeráty na dýlku pod sebou a né vedle sebe.
    I tohle byl velký boom – lidi to neznali a když se to dobře použilo, míra prokliku byla výborná.

  6. Bolo by super, ak by vedel Google automaticky tú plochu rozdeliť. Teda by na 300px zobrazil Banner a na ďalších 300 textovú reklamu.

  7. Kusi na to nemusíš používat 300×600, to stačí dát 300×250 banerově a pod to 300×250 textově. Vyjde to cca stejně.

    Já osobně sice nasazení trochu zvažuju na jediném webu, do šablony se mi to vejde, ale mám pocit, že takhle velká reklama by lidi spíš otravovala. Hlavně většina reklamek mám určitá pravidla, velikost reklamní plochy vůči obsahu, by měla obvykle být cca 20 procent. Tohle s tím pekelně zamává.

    Google začíná být s AdSense trochu schyzofrenní. Na jednu stranu hrozně “dbá” na kvalitu obsahu a počet reklamy, aby vyhověl nárokům na kvalitu z pohledu inzerentů. A pak zase druhý press, kdy se inzerenti snaží reklamou web co nejvíc zahltit a Google se jim snaží taky vyhovět. Poslední dobou z toho chování nejsem až tak nadšený.

  8. Na MFA weby ideální formát, ve spojení s formátem 728×90 zaplníš reklamou dost velký prostor a ještě ti zbude pro adsense jedno volné pole.

  9. Duben: ja viem, že to je možné. No máš maximálne 3 plochy na webe. Čiže by človek získal “štvrtú”.

  10. Ešte dodám, že by som privítal aj 590×90, prípadneniečo väčšie na šírku. Predsa len, 336×280 nevyzerá pod článkom dobre a 468×60 je malá plocha.

  11. Pro inzerenta na posilovani brandu fajn, pro publisherea fail.

  12. Tak jsem megabanner také zkušebně nasadil na pár webech a nárůst +490%, tak buď předtím něco bylo hodně špatně, nebo je to zázračný formát :)

    Každopádně si dovedu představit pěkný web s inzeráty na cokoli a doplněné o tenhle ads block…

Comments are closed.