Michal Kubíček: 50 způsobů, jak na zpětný odkaz

Tak jsme se po roce dočkali vydání knihy 50 způsobů, jak na zpětný odkaz od Michala Kubíčka. Právě jsem si jí celou přečetl a přináším vás horkou recenzi.

Musím se přiznat, že to je první eBook, který jsem si celý přečetl čistě na počítači. Doposud jsem dával přednost tištěným knihám, popřípadě jsem si vždy texty upravil a vytiskl. Má případná kritika formátu, tak může být jen nezvykem na eBooky.

První co mě překvapilo bylo použití velmi velkého písma. Font je Times New Roman PSMT o velikosti 21px. Zřejmě to je kvůli mobilním zařízení. Musím se přiznat, že mi občas některá slova splývala dohromady. Na stránce je tak v průměru 1200 znaků, cca 200 slov, což u mě navozovalo ze začátku dojem, že na 90 stránkách nebude dostatek prostoru na informace.

Kniha startuje odpověďmi na často kladené otázky. A slovíčko často je v tomto opravdu výstižné. Jen namátkou: Jak se pozná kvalitní odkazový profil?, Je lepší odkaz, který se na webu opakuje na všech podstránkách, nebo ten, který jde jen z jedné stránky?, Snažím se získávat co nejvíc odkazů z jiných stránek,
ale nějak nevidím výsledky. Proč?Jaké faktory se promítají do ceny odkazu? atd. Je vidět, že Michal tyto otázky slyší od klientů často a odpovědi má naučené. Jsou dostatečně dlouhé a opírají se o kvalitní zdroje.

Hlavní část jsou už zmíněné tipy jak na linkbuilding. Většinu z nich už asi čtenáři 404m budou znát, ale i tak by jsem vám s klidným srdcem doporučil si je přečíst v podání Michala. A důvod je jednoduchý. K většině z nich se totiž rozepsal formou vlastních zkušenosti z praxe.

Například oblíbený tip jak dělat linkbuilding pomocí výměny odkazů. Pod tipem jsou osobní zkušenosti, šablona pro kontaktování potenciálních zájemců emailem a ještě návod jak najít vhodné weby. Sice takhle detailně nejsou popsané všechny tipy, ale když už, tak to stojí za to.

Součástí tipů jsou i odkazy na kvalitní články, nástroje a provozovatele služeb. Ostatně tak by to mělo i v každé odborné literatuře být. U každého je i jakési hvězdičkové hodnocení.

Velice se mi líbil 50tý tip, který krásně ukazuje, jakým směrem bude linkbuilding do budoucna zřejmě směřovat. Takovéto zakončení jsem opravdu nečekal a Michal za něj dostává zlatého bludišťáka.

Tak a teď trochu kritiky. Uprostřed knížky najdete různě rozházené reklamy. Celkem zabírají sedm a půl stránky. Osobně to pro mě bylo celkem nepříjemné překvapení, když Michal chválí systém PlaCla, na který jsou obecně dosti rozporuplné reakce, a o pár stránek dál je celostránková reklama na PlaCla, vzbuzuje to u mě dosti rozporuplné pocity. Celkem slušně to shazuje celý koncept odborné publikace. Za mě osobně palec dolů a odebírám zlatého bludišťáka. Tohle by se rozhodně nemělo stát trendem u českých eBooků.

Závěr

Pokud se zajímáte o SEO jakékoliv barvy tak si knížku kupte. Cena je 199 CZK, pokud použijete slevový kupón FACEBOOK0950 ušetříte 50 CZK. I kdyby jste znali všech zmíněných 50 způsobů (já osobně jsem všechny neznal), tak se vám to vyplatí, protože komentáře k nim od zkušeného SEO guru Michala Kubíčka prostě stojí za to.

S klidným srdcem můžu říct, že pokud jí koupíte a budete postupovat podle doporučení v ní tak se vám náklady na ní vrátí prakticky okamžitě. Zažijete takový ten pocit “bliknutí” v hlavě s komentářem “No jooo…” a půjdete to zkusit. Je tam totiž pár tipů, které vám do večera můžou udělat konverzi v eshopu. Tedy pokud neprodáváte proudové stíhačky :)

Prohlášení: Knížku jsem si chtěl koupit, ale když jsem se probudil, měl jsem kupón na jednu zdarma v emailu od Michala Kubíčka. Použití kupónu nebylo podmíněno napsáním této recenze.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

25 Replies to “Michal Kubíček: 50 způsobů, jak na zpětný odkaz”

  1. Michal Kubíček je jeden z mála, který umí efektivně používat PlaClu. Reklamní pozice byla zakoupena až po napsání knihy. :-)

  2. No, tak teď jsi mě docela nalákal k nákupu, asi si jí fakt koupím a přečtu :).

  3. Ty reklamy jsou fakt na prd, kort když si to člověk tiskne :D Přečtu si jí večer a podám také nějaké informace.

    1. sonny: njn mohl, alespoň má někdo šanci využít affilu a koupit si reklamu pod článkem :)

  4. Díky Drago za moc hezkou recenzi. Dovolím si z ní vybrat pár řádků a použít je na http://www.ekniha.eu

    K reklamám v knize asi tolik: Kniha mi zabrala celkem rok života času. Nemyslím, že cena někde mezi 100 – 200 korunami za skoro 90 stran materiálu je adekvátní. Měl jsem původně představu, že kniha bude stát někde kolem 380 – 400 korun. Nakonec jsem zvážil variantu tematických reklam. Poté, co byla kniha hotova, jsem oslovil několik firem a provozovatelů systémů, o kterých jsem se zmiňoval (Placla, Linkmonitor, Collabim, SEO Analytics) tedy nástrojů, které sám s oblibou používám, zda by se něchtěli v knize prezentovat i jinak než v textu. A většina kupodivu souhlasila. Příjem z reklamy tak v podstatě pokryl část výdajů za technické zpracování (korektury, sazba, grafika, programátora atd). Díky nim může být kniha za cenu, za jakou je.

    Také mne zajímalo, jak na to budou lidé reagovat. Odebírám sám nějaké zahraniční časopisy v papírové i elektronické podobě a ty jsou také (přestože platím vcelku vysoké předplatné) proloženy inzeráty. A často jsem se v nich dozvěděl tipy na nástroje či služby, které jsem neznal. I proto nemám k reklamě až tak odtažitý vztah. Uvažoval jsem, jak vyjít vstříc těm, kteří jsou na tom naopak. Cesta je jednoduchá. Mohu udělat dvě verze knihy – jednu za 199 s reklamami a druhou za 399 bez reklam. Kolik si tipujete, že by se prodalo knih bez reklam?

    Zvlášť v Česku, kde se to bohužel hemží takovým sociálními případy, kterým jsou lítí oželit pět piv nebo dvě krabičky cigaret a čekají, až se něčí práce umístí na Uložto…

  5. Ještě jsem ani nevyužila celou skvělou Dragovu padesátku a už bude zase co číst. Ale to je dobře, člověka to motivuje po čase něco udělat pro své weby. Nebo spíš pro vyhledávače a svou peněženku?

  6. Vzhledem k ceně, mi reklamy vůbec nevadí, navíc při předregistraci jsem obdržel slevu na 50%. Myslím že knížka není špatná, minimálně si shrnete co znáte.

  7. Tak jsem si tu knihu koupil a za ty peníze to rozhodně stojí. Michal to podává zajímavě a jsou tam i tipy, které se nedají jen tak někde snadno najít nebo okoukat. Dobrá práce…

  8. Zvažuju to a asi si jí koupím. Jen škoda že není papírová. Buď jí budu muset vytisknout nebo si kvůli tomu koupit čtečku nebo tablet. Protože číst něco co má tolik stránek na monitoru u stolu, i na notebooku v posteli nebo na gauči považuju za trest.

    Jen se trochu děsím těch šablon na kontaktování majitelů webů, tak zase budu mít zas… ehm zaplněný email šablonovými nabídkami :)

  9. Rozhodně koupím a to ještě nemám dočtenou starou Velký průvodce SEO…

  10. Ufff. Ted se mi ulevilo, zjistil jsem, ze nejsem sam, kdo si tiskne texty ke cteni.

    Poctive jsem tesoval netbook, tablet i e-ctecku. Nic z toho mi nevyhovuje. U prozitkove literatury mi chybi “atmosfera”, u studijni moznost cmarat do textu.

  11. Michale, vůbec bych se nezatěžoval komentáři kvůli reklamě. Nejde vůbec o reklamy, ale o čas strávený na knize a především na obsahu. Obsah je král. Já nejsem schopný knihu ani napsat. Svůj komentář jsem již napsal na blog Jana Kvasničky http://bit.ly/SwgpVD takže se zde nebudu opakovat, nicméně za mě díky – fajn, pohodová kniha. :-)

  12. Musím uznat, že jsem musel přehodnotit svůj původní názor na reklamu v knížce. Obsahová část mě přesvědčila o kvalitě, takže nějakou reklamu mohu s klidem odpustit :)

  13. Knížka se mi líbí. Mně jako laikovi prozrazuje spoustu zajímavého a hned si to zkouším. Knížku bych určitě doporučil.

    2 rýpnutí:

    1. Affil link na placlu mě fakt pobavil ;).

    2. Michale, s tím, že jste měli náklady spojené s korekturou, to jsi myslel jenom jako takovej vtip, že?

  14. Jakub Kočí: Korektury dělal http://www.ikorektor.cz, který samozřejmě za své služby chtěl zaplatit – jedna z reklam právě pokryla tuto službu, Další dělal Plaváček, který za to nic nechtěl, přesto jsem mu nabídl, že může v knize prezentovat svůj web, což nakonec využil.

  15. Díky za recenzi, hned si knihu koupím. Perlička. E-shop ekniha.eu běží na WordPressu :-) To je sexy :-) Proč dělat weby pořád od nuly :-)

  16. Určitě koupím (= nestáhnu) a dám vědět, jestli tam “do večera” ta konverze spadne;-).

  17. Nerad píšu něco negativního, ale on Michala, kterého si jako SEO mastera vážím, jsem čekal trochu víc. Rozhodně koupě ebooku nelituji, 100 Kč v předprodeji je velice příznivá cena. Co mě zklamalo je PDF formát knihy s fontem tak velikým, že jsem musel iPad držet o dost dál, aby bylo čtení pohodlné. Chyběla mi možnost vybrat si z více formátů eknihy (PDF, ePub apod.). O reklamách v knize raději mluvit nebudu, to je rozhodnutí každého autora. Kniha je velmi čtivá a můžu ji určitě doporučit všem začínajícím linkbuilderům, nicméně se z knihy nedozvíte víc, než z návodů a článků zde na 404m a podobných webech. Za mě 6/10.

  18. Knihu jsem si dneska přečel po 2. První tipy jsem zase ihned uplatnil do praxe, žel mnoho tipů je tam dle mě jen proto aby se docílilo té 50ky…… Ale za ty prachy s komentem pana Kubíčka….. bezkonkurenční.

Comments are closed.