Seznam.cz roste a chce investovat do inovací služeb

Google přichází skoro každý měsíc s nějakou novinkou či akvizicí, člověk až má strach jestli vůbec může český seznam.cz přežít. Podle nejnovějších zpráv, které vyšli na podnikatel.cz to ale naopak vypadá, že roste. V minulém roce na reklamách utržil 2,681 miliardy korun a provozní zisk prý překonal hranici jedné miliardy. Provozní zisk je zisk před odečtením daní, odpisů a amortizace.

Zisky seznamu plynou ze čtyř divizí

  • vyhledávání + sklik
  • katalogu firmy.cz
  • portály (novinky.cz, super.cz, sport.cz, lide.cz, prozeny.cz atd.)
  • služby (sReality.cz, sAuto.cz, sPrace.cz atd.)

Celkem hezká diverzifikace. 30% příjmů dělá sklik a 20% obratu katalog. Celkem by mě zajímalo kolik % z skliku dělají neseznamovské projekty a stránky neprávnických osob. Zřejmě to budou jen nepatrná procenta podobně jako u AdSense. Na druhou stranu i to se počítá.

Inovovat se tento rok budou hlavně služby email.cz a seznam.cz. Tedy pro mnoho lidí “český internet”. Jako domovskou stránku seznam.cz používá většina lidí, kteří se právě získali připojení k internetu a jen tak jí nevymění (změna = rozbil se mi internet). Přechod mezi emaily je zase náročný, protože se musí upozornit příbuzenstvo, známý a často i úřady. Alespoň než s ním začnou problémy, tak nějaký masivní úbytek jen tak nezačne.

V každém případě je fajn vědět, že seznam nedostává na zadek od Google, co se týká příjmů. Optimalizovat stránky pro Google je sice jednodušší, na druhou stranu když se něco pokazí, tak se to vždy lépe žehlilo u Seznam.cz. Další důležitou službou je sklik, který je dnes jedinou fungující PPC náhradou, za zbytečně byrokracií zatížený AdSense.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Seznam.cz roste a chce investovat do inovací služeb”

  1. seznam má pekný zisk, som zvedavý ako sa to bude vyvíjať ďalej, možno bude jedného dňa veľkou konkurenciou pre google

  2. Pořád slyšim že Seznam inovuje email, ale za poslední dva roky jsem nezaznamenal žánou změnu. Fakt by mě zajímalo co s tim vlastně dělaj…

  3. Je pekné, že majú veľké zisky a inovujú. Škoda, že fulltext seznamu je “sto” rokov za googlom…Už by s tým konečne mohli niečo spraviť…

  4. Taky rostu, když chci investovat do inovací, nad cenou služeb. Ale to jen na okraj.
    Překvapuje mě mé potomstvo, které nad inovacemi Googlu kupodivu neplesá, ale na až příliš mnoho změn spíš nadávají. A taky se jim (ani mně) nelíbí to, co píše v reakci na minulý článek Basti: Invaze Googlu do soukromí. Doufám tedy, že se Seznam nebude opičit. Jsem přesvědčena, že většinová seznamácká komunita změny příliš nevítá. Měli co dělat naučit se to, co se naučili.

  5. Neviem ako vy, ale ja Seznamu veľmi držím palce. Škoda, že nie je aj u nás. Keď už nič iné, rozhodne podporuje vašu českú ekonomiku.

  6. Co se týká Seznamu, tak jsem rád že jej máme. Optimalizovat mi stále připadne snažší pro Seznam, ale to není rozhodující. Rozhodující je, že když mi vypadne veb v jednom z těchto dvou vyhledávačů, tak to z hlediska businessu stale neni likvidační, protože mám stále návštěvnost z druhého a zárověn časový prostor zjednat nápravu.

  7. podle mě bude procento které mu dělá obsahová síť z sKliku vyšší, byl jsem na semináři a člověk ze Seznamu nabádal k používání obsahové sítě, že se to vyplatí, tak tím musel myslet i Seznam :-)

  8. Mam seznam radši než google je takový příjemnější

  9. Inovaci by to potřebovalo. Doufám, že inovují algoritmus vyhledávání a nebudou vylepšovat cimrmanův projekt. :-)

  10. Josef: no já bych teda přivítal i inovaci té cimrpédie ;-) byl jsem na ní zatím jen párkrát a co říct… jsem tím zájezdem vysloveně zklamanej :-)

Comments are closed.