Z čeho se skládá odkazový profil

Poslední dobou se to omílá poměrně často, pokud nebudete mít “zdravý” odkazový profil, může váš Antispam Panda (alias Penguin) označit a při nejbližším přepočtu skončíte špatně. Jenomže co je vlastně správný odkazový profil? Díky seo křečkům víme jak vypadá sice ten špatný, ale co patří do toho správného?

Nebudu tu teď rozebírat přesná čísla, protože je neznám. Nevím kde jsou limity anebo kolik je už moc. Na druhou stranu si můžeme přiblížit, co by v takovém odkazovém profilu mělo být. Intuitivně tak můžeme dospět k nějakému tomu “ucházejícímu” poměru.

Referenční odkazy

Neboli odkazy, které nás upozorňují na nějaký zajímavý článek či nabídku.Často se na publikované texty odkazuje z důvodu zvýšení důvěryhodnosti mého vlastního obsahu. Původně na něm vznikl i legendární princip Pageova hodnocení, který znáte jako Page Rank. V dnešní době se s ním setkáte spíše jako odvolání na zdroj u tiskových zpráv anebo na wikipedii, která si drží referenční odkazy jako stavební kámen své důvěryhodnosti. Nezapomínejme, že může mít hned několik podob.

  • Základní odkaz je obalený textem – Podle výzkumu oddělení seokřečku http://seokrecci.tld/vyzkumnezparvy/zpravaXB52.pdf je následující tvrzení pravdivé.
  • Pokročilejší varianta obalená textem – Podle výzkumu XB52 oddělení seokřeků je následující tvrzení pravdivé.
  • Odkaz podle ISO norem – Podle výzkumu XB52 [1] … Kdy na konci článků pod zdroje bude  [1][online]. [cit. 2012-06-15]. Dostupné z: http://seokrecci.tld/vyzkumnezparvy/zpravaXB52.pdf
  • Ostatní varianty – odkaz může být v závorce, často pod klíčovým slovem zde apod.

Důležité je uvědomit si, že referenční odkazy jen velice zřídka odkazují na web. Místo toho vyzdvihují kvalitu anebo přínos jednotlivého článku. Při linkbuidlingu je nutné myslet na nejsilnější a nejlepší články vašeho webu, které chcete “prodat”. Na ty pak musíte budovat zpětné odkazy nejlépe v klasické URL variantě. Ve výhodě jsou samozřejmě weby, které mají friendly URL a vhodnou doménu. Nebojte se, že vyhledávače nebudou vědět o čem je váš článek. Pokud je dobrý a kvalitní najde si své návštěvníky.

Pak jsou tu citace textů, ale to je už trochu jiná liga.

Site wide odkazy

Site-wide odkazy, také známé jako fanouškovské odkazy, si přidávají pravidelní čtenáři, zákazníci a spřátelené projekty na své stránky. Pokud jste starší určitě si vzpomenete na různé ikonky 88×31 v sekci podpořte nás. Přesně takto se šířily první site-wide odkazy. Ovšem to je z dob, kdy dosáhnout na vlastní stránky znamenalo znát alespoň základy HTML anebo mít legendární frontpage. Později přišli blogovací CMS a lidí si dávali odkazy na blogy, které čtou, obchody kde nakupují, vyhledávače kde se jim dobře hledá atd. Pozůstatky najdeme hlavně na různých publikačních službách zdarma. Tento trend ale přetrval i dodnes. Varianty odkazů jsou následující

  • http://seokrecci.tld
  • seokrecci.tld
  • seokrecci
  • SEO krecci
  • Magazín SEO křečků
  • Tohle čtu když se chci pobavit

Jinými slovy může tam být naprosto cokoliv. Mít tam čistě jen title tag cílové stránky je nesmysl a  je to nepřirozené. Pokud uvidí vyhledávače 20 odkazů přesně stejného znění tak vám to nesežerou ani pokud jste seo křeček. Chce to být nápaditý a nechat volnou ruku majiteli, ať tam napíše cokoliv uzná za vhodné. Je mi jasné, že pokud investuje stovku měsíčně do site-wide odkazu tak očekáváte odkaz podle sebe s vyplněným title, jenomže při větším množství to prostě bude nápadné a každému jasné. Nedej bože to ještě obmotat reklamním textem. Ano funguje to, ale dřív anebo později to vyhledávače identifikují jako koupený odkaz a co se dělá s koupenými odkazy? No přece ignorují se pro potřeby SEO.

Tématický (no)follow linkbuilding

Když se pustí do vášnivé diskuze návštěvník s majitelem blogu, nejsilnějším argumentem je odkaz na autoritativní web. Není tak výjimkou vidět odkaz v komentářích pod blogpostem. Samozřejmě i toto je forma linkbuildingu, kterou musí vyhledávače brát v úvahu a to i když je odkaz nofollow. Ovšem opět je nutné uvažovat nad formou zpětného odkazu. Myslíte si, že bude pěkně pod keywordem? Nikoliv, diskutující ho tam plácne jako celé URL. Vyhledávače dnes jdou po aktuálních a kvalitních informacích, které chtějí prezentovat jejich uživatelům. Zpětné odkazy na rozšiřující zdroje jsou tak vhodným doplňkem. Je nutné se dívat na linkbuilding jako na tvorbu jakéhosi obrazu. Každý zpětný odkaz zvýrazní důležitost jednotlivých křivek. Je nutné si opět uvědomit, že zpětné odkazy musí být tématické. V podstatě to je i základ zdravého linkbuildingu. Nacpat se tam, kde se o daném tématu mluví. To přinese ten správný link juice i návštěvníky.

Self promo linkbuilding

Autor blogu, či článku má povinnost se postarat o šíření informací, které napsal. Pokud píšete super články, ale nikomu o nich nedáváte vědět tak si nezasloužíte návštěvníky z vyhledávače, protože si píšete jen sami pro sebe. Jestli chcete psát pro veřejnost musíte se snažit o své self promo. Nutností je mít vyplněný odkaz na své stránky ve všech profilech, kde to jen jde a které se týkají daného tématu. Minimálně Google na tomto celkem slušně lpí. Má nastudované snad všechny používané CMS a sleduje aktivitu na nich. Pokud komentujete na cizím blogu a píšete k tématu moc dobře si uvědomuje kdo jste. Sleduje vás jako autora. Ostatně už teď nás tlačí do Google plus, díky kterému se v budoucnu nebude hodnotit autorita stránky, ale autorita autora, který napsal text na stránce. Popravdě jestli ještě nemáte profil na Google plus měli by jste si jej založit a snažit se o to, aby vás do svých kruhů cpalo co nejvíce lidí. Google si plus jedničky chrání jak oko v hlavě. Nedávno jsem s nimi experimentoval o do jedné hodiny zlikvidoval jakékoliv vyměněné +1 a do 24 hodin zmizely naprosto všechny netématické +1čky. Podle studií prý dokáže v zahraničí eliminovat až 99% netématických bodů anebo bodů u kterých má pochybnosti. Za výměny se dokonce resetují body. Google celé +1 bere opravdu vážně.

Sociální Linkbuilding

Krom budování svého jména musíte myslet i na své stránky. Ostatně umíte si představit, že máte deset tisíc zpětných odkazů a ani jednou se o vás nikdo nikde nezmínil na jakékoliv ze sociálních sítí. Žádné like, share ani tweetnutí? Sociální sítě jsou dnes nejen součástí marketingu, ale také mají vliv na SEO. Takže pokud chcete mít zdravý odkazový profil, musíte budovat zpětné odkazy i zde a je jedno jestli máte anebo nemáte rádi Facebook. Samozřejmě tomu pomůžou různé klikatelné tlačítka na webu. Hlavně musí rychle fungovat. Návštěvníkovi se často něco líbí jen velice krátce, pak zvítězí lenivost.

Reklamní odkazy

Dělat si reklamu není nic špatného. Důležité je aby to poznaly vyhledávače. Víte panují zvěsti, že když si někdo zaplatí reklamu u sklik/adwords tak jeho pozice ve vyhledávání vzrostou. Já se popravdě ani nedivím. Když cpete peníze do něčeho, aby jste byli vidět, tak zřejmě máte důvod. Navíc kategorizovat stránky a identifikovat reklamu dnes vyhledávače umí celkem slušně. Přeci jen stále je reklama jejich hlavním zdrojem příjmů. Když nacpu milion do propagace eshopu na vykládací karty, následně se reklama objeví úplně všude, tak asi chci prodávat vykládací karty a mám sakra dobrý důvod, aby mé stránky byly nahoře. Jak Seznam tak Google umí pracovat s  javascriptem. A vsadím se, že na kontrolu konkurenčních reklamních systému mají i speciální nástroje, tak proč toho nevyužít a nemonitorovat i inzerenty.

Jestli tedy budete nakupovat reklamu nebojte se toho. Nesnažte se nic maskovat. Označte reklamu za reklamu. Přeci jen co je to za eshop, který nemá na internetu žádnou reklamu? Je zde jen pro okrasu, anebo chce něco opravdu prodat?

 

Závěr

Budujte zpětné odkazy na nejkvalitnější stránky vašeho webu. Pokud máte dobře udělané prolinkování, během pár dnů se přesune dobrá reputace na celou doménu. Tohle je základ. Jak nám dokázal Panda Farmer, Google dokáže “onálepkovat” celý web a penalizovat jej. Držte si tématické zaměření webu a nezatahujte do linkbuildingu weby, které nemají tématicky nic společného s vašim webem. Snažte se používat selský rozum. Nevěřte na rady SEO mágů, že každý odkaz je dobrý a výměna se vám vždy vyplatí. Vyplatí se vám jen ty odkazy, přes které vám budou chodit návštěvníci. Odkazy zašité v patičce na netématickém webu vám nic nepřivedou a vyhledávače si to umí spočítat. Vlastně je to jedna z jejich základních vlastnosti. Umět si spočítat jak významný odkaz je. Nevěřte na nofollow. Pokud si na web dáte nofollow odkaz vedoucí na web, o který by jste si ani kolo neopřeli, tak se vám to vrátí. Jak už jsem psal používejte selský rozum. Nenechte se ošálit SEO šamany, většina z nich se stejné jen domnívá a sami nevědí :)

Vžijte se vždy do role naivního BFU a dělejte linkbuilding jako on. Nesnažte se podvést vyhledávače. To patří pod  black hat seo a to je nastaveno tak, aby vydělalo dostatek peněz, než se na něj přijde, pak je konec, balíme mějte se. Kvalitní linkbuidling vám nepřinese jen zpětné odkazy ale i návštěvníky. Správný odkazový profil je vlastně přirozenou záležitostí, která vzniká postupně. Nesnažte se udělat něco, co vzniká měsíce či roky během několika dnů či týdnů. A nezapomeňte co je vašim hlavním důvodem pro linkbuilding. Získávání nových návštěvníků či zákazníků. Tvořte odkazy pro ně, ne pro vyhledávače.

No nic jdu spát už jsou 3 ráno :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Z čeho se skládá odkazový profil”

  1. Ve tři ráno se nevyplácí publikovat články:
    …Při linkbuidlingu je nutní myslet…
    …odkazy si přidávají pravidelné čtenáři, ..
    …chcete mít zdraví odkazový profil …
    …je následujíc tvrzení…
    …nějakou zajímavou článku. Když…
    …Na druhou strnu si můžeme…
    …Správný odkazoví profil…

  2. Páči sa mi najmä tvrdenie, že “autor má povinnosť robiť reklamu svojmu článku”. Je to tak. Ak niekto napíše skvelý text, ale nezačne sa sám starať o to, aby sa dostal k svojim recipientom, na čo ho potom písal… Nie všetci si tento bod uvedomujú…

  3. Tak některé ty chyby by Ivan udělal i v 10 ráno :-)
    Já jsem si už zvykl, některé články (jako třeba tenhle) za to stojí. Díky :)

  4. Pekne napísané, tiež som zástancom toho, že pokiaľ o sebe nedáte dostatočne vedieť, iní vás nenájdu a nebudú o vás linkovať.

  5. ked človek napíše článok ikeď je sakra dobrý, najlepší na svete. Ludia si ho sami od seba nenájdu, je nutné im ho “podstrčiť”, spropagovať ho

  6. 1) V poslední době zase píšeš nějak moc článků, které si ukládám mezi znovupřečtení hodné. Pak to čtu několikrát dokola a nemám čas na jinou práci. Brzdi!

    2) Z toho důvodu také souhlasím s profesorem češtiny, viz výše. Opravdu bys neměl dávat tak okatě najevo, že se válíš v Karibiku. Vždyť ten Wordprass má možnost nastavit čas publikování na nějakou normální SEČ hodinu, ne?

    3) Nicméně mi to nedalo, nevytvořit si nový kousek přirozeného linkbuildingu a překonat vrozenou zdechlost.

    Zaposlední) Díky:-)

  7. Se vším se dá víceméně souhlasit, ale nesouhlasím s ohranou poučkou ohledně FB.

    Prováděl sem testování na své stránce postavy.cz, kterou návštíví za den okolo 3000 reálných uživatelů + sem se koukal i na statistiku od jednoho člověka, který má více webů (zábava, eshop, práce) a došel sem k tomu, že FB tlačítka jsou naprostá zbytečnost.

    Odkazy z tlačítkových liků zapadnou v hromadách sajrajtu, jediné odkazy, které z FB fungují jsou ty, které dá uživatel svým známým sám od sebe.

  8. Je tam ta únava vidět, ale obsah opět super … Ať si chytráci čtou poezii ;)

  9. To admin: clanek si urcite nenechavej pro sebe = byl fajn (zapomnel jsem te pochvalit uz v prvnim komentáři) …

  10. Google plus bojkotuju, protože mi Google se svou invazí do mého soukromí začíná hodně lézt na nervy. Obecně by bylo dobře, kdyby se objevila nějaká silná konkurence, monopol je krajně nezdravá záležitost.

  11. článok bol výborný, tak ako Lydie aj ja si ho ukladám aby som si ho mohol prečítať znovu.

    Odkazy z pätičky sú už asi bezcenné, nofollow odkaz mi zdvihol jeden web viac ako odkaz z pätičky :(

    Drago mohol by napísať článok o virtuálnych peniazoch bitcoin

    1. sonny: o bitcoinech mám jen povrchové informace, žádné osobní zkušenosti. Toto téma nechám spíš někomu zasvěcenějšímu.

  12. Přesně tak získávejte odkazy ze kterých může přijít i návštěvnost to je myšlenka článku a myšlenka moderního SEO, teď dělám takový průzkum takže uvidíme co z toho bude:)

Comments are closed.