Američané dávají přednost Facebook před Twitter jako zdroji doporučení novinových článků

Podle nejnovějšího průzkumu Project for Excellence in Journalism, u běžných Američanů vyhrává služba Facebook nad Twitter, přes kterou konzumují doporučení na zajímavé novinové články. Právě sociální sítě se totiž stávají jakýmsi uzlem, přes který se dostávají návštěvníci na konkrétní zpravodajská média. Běžné novinové zprávy, které se vyskytují na každém zpravodajském serveru tak musí o návštěvníky bojovat i na sociálních sítích stále víc a víc.

A jaké jsou zatím konkrétní trendy?

Průzkum se zaměřil na dospělé uživatelé.

Twitter

  • 2 % sleduje doporučení přes svůj stolní počítač anebo notebook
  • 3 % následuje doporučení přes svůj smartphone
  • 3 % využívá tablet k sledování doporučení

Facebook

  • 6 % uživatelů se stolním počítačem anebo notebookem sleduje doporučení
  • 7 % si zvyklo sledovat doporučení na svém smartphonu
  • 8 % využívá tablet

Procenta jsou celkem zajímavá. Co jsem sledoval český Twitter tak u převážného počtu tweetů jsou odkazy. U Američanů to zřejmě bude jinak. Lidi co followují, zřejmě nesledují kvůli příjmu informací.

  • 82 % těch, kteří někdy dostali doporučení na zprávy přes Twitter dostali nějaké doporučení také přes Facebook. Američané kteří využívají aktivně Twitter sledují často i Facebook.
  • 27 % uživatelů kteří dostali doporučení přes Facebook dostali také doporučení přes Twitter. Američané kteří využívají aktivně Facebook už tolik nesledují Twitter.
  • 11% uživatelů sleduje aktivně oba kanály.

 

Je tu další zajímavost

  • 56 % těch kteří dostali doporučení z Facebooku má pocit, že už tuto zprávu někde zahlédli. Prostě že není tak aktuální.
  • U Twittru je to 43 %. Twitter tak působí více aktuálně.

 

  • 76 % nových uživatelů Twitter má smartphone u Facebooku je to 67 %
  • 42 % nových uživatelů Twitter má tablet oproti 30 % u Facebooku

 

Závěr

  • 9 % Američanů konzumuje novinové články po doporučení z Facebook anebo Twitter.
  • 36 % navštěvuje přímo své oblíbené zpravodajské servery.
  • 32 % využívá hledání podle klíčových slov.
  • 29 % preferuje speciální katalogy či agregátory zpráv.

Takže podle výše zmíněných dat se revoluce zatím nekoná. Tedy alespoň v USA. Sociální sítě zatím mají jen 9 % v distribuci návštěvníků. 36 % má své oblíbené zprávy, kterým důvěřuje. Zajímavých je těch 69 %. Zpráv je hodně a sledovat to není občas jednoduché. Google a různé katalogy tak mají stále šanci. Například topix.com anebo Flipboard.com

 

Zdroje:

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Američané dávají přednost Facebook před Twitter jako zdroji doporučení novinových článků”

  1. Tak přece twitter slouží k takovému rychlému infu spíše ne?

    Facebook naopak ke spamování zdi kde co měl kdo k obědu nebo koho **** :)

  2. To protože to má facebook lépe zpracované.. Odkaz je s obrázkem, vidíme název webu, název článku, krátký úryvek ze článku.. Na tw máme jen goo.gl/neco

  3. Informačné kanály cez Facebook vedú zatiaľ jednoznačne aj v našich zemepisných šírkach. Som veľmi zvedavý, kam sa to posunie tak o 4-5 rokov a čo s dominanciou Facebooku narobí Google Plus, ktorý zatiaľ podľa mňa ťahá za veľmi krátky koniec.

  4. Dobře to vystihl Olda, věřím, že většina lidí dává přednost facebooku proto, že zobrazuje obrázek a úryvek článku. Kdežto u Twitteru je jen velmi krátký popis + link.

    Navíc Facebook má pořád výhodu toho, že byl na trhu dříve a většina lidí se jen tak neodhodlá přejít na novou síť.

    Adaptabilní lidé si místo “přechodu” vytvoří účet na více sociálních sítích a přejdou (nebo zůstanou) postupně podle toho, co jim bude více vyhovovat.

    Sám mám raději twitter, ale musím uznat, že mě nějak nenapadá žádná jeho převratná výhoda – tedy kromě lidí, které sleduji. Kdyby ti lidé byli na facebooku, neměl bych asi důvod twitter vůbec používat.

  5. FaceBook mi přijde bohatší na funkce. Navíc jeho oblíbenost nikterak neklesá a počet uživatelů je mnohonásobně větší.

  6. Přece každá síť je vhodná na něco jiného a používá ji jiná skupina lidí. Twitter fičí hlavně v USA. Většina lidí neovládá pořádně ani základní funkce Facebooku. Twitter je jednodušší a proto vhodnější pro USA. Tím jsem nechtěl urazit američany…máme se od nich hodně co učit. Hlavně myslet jednodušeji…

  7. To mě svým způsobem děsí. Vede to k bulvárnosti. Jak dostat na konkrétní novin. server co nejvíc lidí, tak vymyslet nějaký fantastický nadpis.

Comments are closed.