AdSense na stránkách online her

Google Adsnes LogoZájem o stránky s online hrami stále roste. Jsou si toho vědomi vlastníci, inzerenti i Google se svým reklamním systémem AdSense. Bouhžel stránky, kde to doslova hraje flashem vyžadují i zvláštní pravidla. Jednak je to barevné a také je problém s cílením. Navíc nevhodné kliky mohou díky smart pricing vést k “znehodnocení” vašich reklamních ploch.

Pravidla a zásady AdSense reklamy na stránkách s online hrami

Možná to většina z vás ani neví, ale pokud chcete mít na stránce s online hrami AdSense reklamu, musí se nacházet minimálně 150 pixelů od samotné hry. Další pravidlo je nepodsouvat ovládací prvky poblíž reklam. Mám na mysli například velké tlačítko spustit hru, přepnout do většího rozlišení apod. Tyto ovládací prvky by měli být umístěny tak, aby na ně nadšený návštěvník nemohl kliknout náhodu. To je skutečný důvod. Nikoliv, že si je splete jak se to většinou dělá u MFA. Prostě Google zjistil, že nedočkaví návštěvníci často krouží kolem ovládacích prvků myšidlem a občas i klikají.

Problém nedostatku textu u multimediálních stránek

Jedena fotka vydá za tisíc slov. To samozřejmě víme, jenomže AdSense bot potřebuje nakrmit textem nikoliv uměleckým dojmem.

Tady se musíte spolehnout na to, že vám AdSense vybere tématickou reklamu podle zaměření vašich stránek. Nepodceňujte tak vyplňování meta tagů, title a neuškodí si ani zopakovat o čem stránka je formou popisku.

Dále je třeba si uvědomit, že inzerenti AdWords nejsou hloupí. I klíčová slova s názvem firmy konkurence jsou dobře hodnocena. Nebojte se tak do popisku vypsat vše potřebné. Název autora, firmu která produkt vydala, kdo jim dělal grafiku atd. Tohle platí nejen o online hrách. Obecně je dobré ke každému multimediálnímu souboru napsat co možná nejvíce informací. Většinu vašich návštěvníků o to zřejmě zájem mít nebude. Ti se nadšeně pustí do hraní hry. Na druhou stranu v tom můžete najít i velké plus. Pokud by jste si ke každé hře do databáze zaznamenaly, kdo je autorem, grafikem a kdo hru vydal, mohli by jste si udělat menší vyhledávač či spíše katalog tvůrců. Popřípadě jen návrh na podobné hry od stejného autora.

Smart pricing a náhodná kliknutí

Google tvrdě tlačí na dodržování pravidel. O svůj účet mají strach všichni ať už vydělají na výplatu jednou ročně, anebo roční za měsíc. Faktem je, že se už tak moc nemluví o odměnách. Podle tvrzení Google jsou prý stránky hodnoceny jako celek. Náhodná kliknutí, které nemají valného významu degradují cenu vašich reklamních ploch. Správně by mělo 100 kliků vedoucích k jedné objednávce mít stejnou hodnotu jako 1 klik, který prodá.

Toto je také problém stránek s online hrami, kde uživatelé často klikají nevědomky na vše co se hýbe. Všeobecně docházelo k snižování cen za klik. Vznikl tak všeobecný názor, že ceny kliku na stránkách s online hrami jsou zanedbatelné. Právě zavedení 150 pixelového odsazení mělo za následek snížení množství prokliku, ale z dlouhodobého hlediska se zisky ze stránek zvýšili. To jsou ovšem tvrzení Google. Jak je to doopravdy by nám spíše mohli říct vlastníci takovýchto stránek.

Ještě dodatek k náhodným kliknutím. Ve větším množství kliků se dost špatně orientuje. Na konci měsíce navíc můžete zjistit, že to co jste vydělali bylo o několik procent zredukováno. Dříve se každý nemotorný klik měl hlásit, dnes už to tak není. Vaše vlastní kliky jsou zaznamenány a automaticky ohodnoceny nulou. Nemusíte se bát, že by jste za to dnes dostali ban. Ten hrozí pokud vaše stránky generují větší množství neplatných kliků. Pokud uvidíte větší množství neplatných kliků zkuste si zkontrolovat stránky odkud přichází. Jestli náhodou se nějaký prvek na stránce nezbláznil a nepřelepil půlku nadpisu, či navigace reklamou. Toto se stává. Nemusí to být na první pohled ve vašem prohlížeči vidět. Může to třeba dělat jen jeden specifický prohlížeč.

Reakce

 

Zdroje

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “AdSense na stránkách online her”

  1. Ze by sa ceny za kliky nejako extra zvysili sa povedat urcite neda. Co sa tyka toho super pravidla 150 px od hry, tak to nedodrziavam, ale snazim sa aspon tych 50-100px (mat to nacepene hned vedla reklamy bez medzery je samovrada). Inak toto je už asi rok stare pravidlo.
    Ked si ale pozriete kopu zahranicnych serverov, tak ty to maju v pohode uz roky takmer pri hre a stale ziadny ban. Mam pocit, ze toto pravidlo vzniklo, len aby upokojilo inzertov.

  2. Podobná pravidla a tipy by mohla platit i pro www stránky zaměřená na videa.. flash tam je taky, málo textu a jen nadpis, video a občas komentáře.. Špatná cílení reklam.

Comments are closed.