Jak přežít budoucí pandy

Google svého Panda Farmera neustále upravuje. Koncem listopadu 2011 byla vydána verze 3.1. Která verze či update vlastně teď oficiálně funguje a jaká se testuje už mi nějak uniklo. Navíc se plánuje další algoritmus, který ještě ani nebyl pojmenován. Ten má hodnotit počet reklam na stránce. Takže jak to teď vlastně funguje?

Popravdě nevím, ale existuje několik orientačních doporučení, které si teď shrneme.

  1. Minimum originálního textu na celém webu je problém. Všeobecně se doporučuje 150 – 300 slov unikátního textu. Když bude sem tam článek kratší nic se neděje. Vím, že občas je potřeba publikovat rychle bleskovku a rychle jí šířit přes sociální média. Není problém toto všechno udělat a dodatečně článek aktualizovat, kde například doplníte odstavec s encyklopedickým popisem některých pojmů.
  2. Velké procento duplicitního obsahu. Tedy jsem dělal pár testů. Jedna duplicitní stránka váš web nespanduje. Tato stránka bude klasicky zařazena do supplement indexu a nikdo jí zřejmě přes google nenajde. Nesmí se to ale moc opakovat. Kde je limit? Nikdo neví.
  3. Panda Farmer prý nemá rád weby, kde se mění jen minimum obsahu. Tedy třeba 99% celého obsahu je navigace, kategorie, rubriky, reklama, twitter, o mně, patička atd. a jen 1% je samotný obsah. Pokud je to i váš problém nezbývá než ubrat opakujících se prvků, anebo psát více obsahu.
  4. Velké procentu irelevantního obsahu. Máte web o pěstování mrkve a všude kolem inzeráty se zpětnými odkazy na půjčky? Možná už brzo poznáte hněv Pandy.
  5. Krátká doba návštěv. Jak jistě víte Google monitoruje své návštěvníky. Pokud jim předvede ve výsledku vaše stránky a oni se rychle vrátí s tím samým dotazem. Zřejmě byli nespokojeni. Tohle už se děje dávno. Někdy prostě text google špatně pochopí a je nutná korekce. Jenomže pokud hodně lidí i při lepší vůli nic nenajde, může si na vás posvítit Panda Farmer s lucerničkou.
  6. Nekvalitní odkazy na jednotlivé stránky. Web přinášející kvalitní obsah má většinou tendence získávat na své nejlepší stránky zpětné odkazy. Ne na hlavní stránku, ale na nejlepší články/fotky/tutoriály atd. Tohle vše se sleduje. Motivujte své návštěvníky alespoň lajkovat, twítovat, plus-jedničkovat. Pokud máte RSS výstup pomáhá i zařazování do RSS agregátorů.
  7. Nepřirozené používání slov na stránce. Sice je to základ onpage optimalizace, ale stojí to za připomenutí. Google Panda při posuzování kvalitního obsahu dává víc váhu ne jazykové podivnosti a ohavnosti v podobě přílišné přeoptimalizace. Vlastně má nelehký úkol. Zjistit jestli vaše texty jsou určené opravdu pro lidi.
  8. Používání více odkazů se stejným anchor textem je dnes už podezřelé. Pokud máte v článku použité 10x půjčka a pokaždé vede na stejnou stránku je to prostě podezřelé.
  9. Nerelevantní odkazy v článku jsou automaticky podezřelé. Jinými slovy jestliže máte hardcore adult článek v němž bude ve větě “A tak jsem si od souseda půjčil manželku.” pod slovem půjčil odkaz na nějaké výhodné půjčky, tak může přijít penalizace. Tento problém se týká hlavně reklamních systémů , které automaticky budují zpětné odkazy.
  10. Dávejte si pozor na reklamní plochu mezi vrškem stránky a samotným článkem. Experimentuje s menšími bannery, anebo reklamními čtverci zapuštěnými do textu článku.
  11. Jestliže napíšete unikátní promo článek, který se dotýká tématu webu penalizace nepřijde. Dbejte na to, aby zpětné odkazy vypadaly přirozeně umístěné a neopakoval se stejná adresa. Nesmí vypadat uměle.
  12. Výměna odkazů se dá často nahradit výstupem RSS kanálu. “Nejnovější články na:” je oblíbenou metodou jak zamaskovat v podstatě prodej odkazů.
  13. Pokud vás postihne panda pohroma (většinou se to pozná propadem návštěvnosti z google o víc jak polovinu), musíte zjistit, které stránky jsou problémové. Následně je izolovat (v robots.txt u nich dát noindex, nofollow) od ostatních a doupravit/zrušit. Většina článků, která se tímto zabývala zmiňovala jako problém nějakou starou chybu. Například masivní vytváření duplicitních článků, prázdné články obklopené pouze reklamou, 404 stránky, které se nehlásí jako chyba 404, více stejných článků na jedné stránce a tak dále.
  14. Po Pandageddonu je nutné hlavně vše opravit a začít v podstatě s propagací webů. V článcích se píše hlavně o získávání zpětné odezvy přes sociální sítě. Virální články, zavedení nových forem prezentace (např. reportáže formou videa), rozhovory atd. Prý to urychlí celý proces. Dostat se z toho normálně trvá i měsíc od napravení. Vše se musí znovu procrawlovat, reindexovat a ohodnotit.
  15. Většina takzvaných “Panda survuval guide” článků doporučuje hlídat si na GA následující metriky: čas strávený na stránce, bounce rate, page views. Hlídejte si z dlouhodobého hlediska stránky, které jsou na tom špatně. Může se často právě jednat o stránky zmíněné v bodu 13.  Jednak se jedná o prevenci a také může toto sledování pomoct například s optimalizaci navigace.

 

Zdroje

  • wordtracker.com
  • weblogs.about.com/od/searchengineoptimization/Search_Engine_Optimization_Tips.htm
  • seomoz.org/blog
  • searchengineland.com
  • searchenginejournal.com
  • searchenginewatch.com

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Jak přežít budoucí pandy”

  1. Cauves zaslechl sem cosi o “uniklem dokumentu googlu” o panda update. Nevis kde by se dal sehnat?

  2. V podstatě si napsal návod jak má vypadat správný web ;)

  3. Moc pěkně sepsáno Drago, ale je problém to dodržet…ale je to na zamyšlenou, to teda jo.

  4. U té 2. se nejedná ani tak o duplicitní obsah, třeba zkopírovaný z wikipedie, ale o typ článků, když někdo nadělá obsah typu

    jak se připojit k internetu v Praze
    jak se připojit k internetu v Brně
    jak se připojit k internetu v Ostravě

    a vesměs to bude na jedno brdo.

  5. Povedený článek, takové tady mám nejradši (pořád jsem se nenaučil z RSS vyfiltrovat ty doménové články). Nevím jestli to je nějakým blokováním reklamy, ale nevíš, jaktože tu mám sdílení pro Google+, Tweet ale FB share pod článkem nevidím?

  6. Velmi zajímavé srovnání toho jak Google weby hodnotí, resp. penalizuje. Hodně s toho co jsi napsal, jsem vyzkoušel i v praxi a to ještě než Google vypustil svou Pandu, myslím si, že na to co je psáno výše bral stejně ohled vyhledávač už před spuštěním Pandy, možná ne v takovém rozsahu a některé věci jsou trochu novinka, jako počet reklam na stránce, nebo počet reklamních bloků na viditelné části webu bez scrolování, na to si člověk bude muset dát pozor a přizpůsobit se. Myslím si, že když se člověk řídí při tvorbě webu selským rozumem nemusí mít z Pandy strach, stačí na web nedávat to, co mě na jiných vadí a je to :-)

  7. Viac ako 5 adsense blokov na stránke je podozrivých. Podľa väčšiny týchto bodov sa dá identifikovať klasická MFA stránka, hlavne bod č.5 a č.15 (čas strávený na stránke, bounce rate a page views) sú rizikové.

  8. Google IMHO začína nútiť webmasterov k tomu, aby robili svoj web viac pre Google bota, než pre ľudí, čo je

Comments are closed.