Jak se spamuje na Twittru

TwitterDneska jsem se stal cílem Twitter spamu. Asi si říkáte, že to není nic převratného, ale já se s tím musím prostě pochlubit. Takhle perfektně zmáknutá práce, to jsem ještě neviděl. Čím víc jsem o tom uvažoval, tím mi to přišlo geniálnější. I přes mé zkušenosti a znalosti, které jsem si poctivě vypracoval jako provozovatel blogu, moderátor diskuzních fór a samozřejmě i majitel emailu, zveřejněného na firmy.cz, mě tato forma prostě dostala.

Ok konec vyzdvihování, přejdeme rovnou k věci. Přestavte si, že napíšete tweet, který zakončíte otazníkem. O pár minut na to, nějaká neznámá osoba napíše klasické @404m_com (moje přezdívka na Twiitru) a hodí mi odpověď ve formě zkrácené adresy. Koukám na to. Sleduju tu osobu. Followuje podobné lidi jako já. Přezdívka jak spamovací robot. Ale co, kliknu. No a jsem na stránce, kde jsem prý vyhrál iPad. Jednoduché a prosté. Hodilo by se snad dodat “Nemáš klikat na odkazy, které ti někdo pošle!” Njn jenomže ten Twitter je o posílání odkazů.

Vlastně tomu všemu Twitter krásně nahrává. Rozeznání spamu není tak jednoduché jako u emailů. Dokonce, když daná osoba followuje desítky lidí jako já, tak si člověk připadá, že ten odkaz může být třeba odpověď, anebo rozšíření tématu i kterém se bavil. V podstatě tady o nic extra nešlo. Na stránce nebyl žádný malware ani virus. Ten by stejně odchytl firewall/antivirus, od toho si jej taky poctivě platím.

Celkem by mě zajímala účinnost. Kolik lidí by na něco podobného kliklo.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Jak se spamuje na Twittru”

  1. Nejvic mě štve, že se tam naprosto vše haže do zkracovace, takze nemam vůbec predstavu na co klikám.

  2. zkracovače URL adres se dají zneužít a to se také děje :/
    základem je noscript plugin a mozek.

  3. Maki: Pro prohlížeče existují Unshorten pluginy, které tento menší problém dokáží odstranit.

  4. Nevím jak vám, ale mně webový rozhraní Twitteru cílovou URL zkrácených odkazů odhaluje. Ne ve statusbaru, ale v title bublině.

  5. twitter spam u nas bohuzel jeste nema vybudovanou tradici :)

  6. Linkovací služba, kdyby byl Twitter ještě rozšířenější, tak by se spamovalo jedna báseň. Hlavně by to mělo asi větší efekt, kdyby Twitter používalo více čecháčků.

Comments are closed.