PlaCla bude expandovat

PlaCla - Pay Per Post systém30. srpna si majitel pay per post systému PlaCla oznámil, že si nechal název registrovat jako ochranou značku (ÚPV-ČR 483984). Přišlo mi to trochu podivné, protože ačkoliv je placla celkem rozšířená do povědomí českých pyžamových podnikatelů, rozhodně se nejedná o nějaký velký brand, který by stálo za to chránit hned registrovanou značkou. Odpověď na tuto otázku je jednoduchá.

PlaCla totiž hodlá expandovat a podle Martina Jersáka, který za celým systémem stojí, je právě toto naprosto nutný krok, pokud se chcete posunout dál. Během dvou let se z malého projektu stal milionový byznys. Martin musel řešit věci jako plátcovství DPH., shánění prvních zaměstnanců, najímaní obchodních zástupců, vytvoření opravdové technické podpory zákazníkům a teď už došlo i na ochrannou známku.

Dalším krokem je příprava na expandování do dalších zemí a jejich lokálních trhů. Co jsem pozjišťoval nejdříve se dočkáme  francouzské verze. Nepůjde ale o klasickou variantu přeložíme systém do angličtiny a hned máme pokryto Anglie, Austrálie a USA. “Dceřiné” verze placla budou konstruované pro konkrétní zemi. Možná špatný příklad, protože anglické varianty se prý jen tak rychle vzhledem k silné konkurenci nedočkáme.

Ačkoliv bude pro každou verzi samostatný systém. Na každém budou fungovat stejné přihlašovací údaje, takže nebude nutné se znovu registrovat.

Jako vždy mi to ani tentokrát nedalo a musel jsem se zeptat na profesionální placla blogery, tedy lidi, kteří na systému PlaCla vydělávají hezké peníze. Takže situace se od posledního rozhovoru trochu posunula kupředu. Příležitostní blogeři více pracují na zlepšování toho mít co nabídnout a na oplátku si říkají o víc, což vede k tomu, že příležitostný bloger, využívající systém PlaCla si přijde na řádově tisíce měsíčně. Dále jsou tu takzvaní farmáři (farmář = profesionální provozovatel sítě tématických blogů), ti vydělávají čistě ze systému PlaCla řádově desítky tisíc měsíčně. Nejedná se ale prý o klasické made for placla blogy, kdy je vše šité horkou jehlou hlavně vydělat pár korun, ale opravdu o tématické blogy s kvalitním obsahem, který je pravidelně aktualizován. Často se jedná o lidi, kteří to mají jako hlavní zdroj příjmů. Že by i u nás existovali profesionální blogeři (profesionální ve smyslu slova profese)?

Další moje otázka směřovala na zaměstnance. PlaCla zaměstnává v současné době čtyři lidi, dva z toho to na poloviční úvazek. Vzhledem k expanzi, ale hledají další obchodníky. Takže pokud umíte prodávat virtuální zlato, tak kontaktujte provozovatele systému.

No musel jsem si trochu rýpnout i do nových pravidel, které se na PlaCla zavedli. Konkrétně nutnost mít srank 30 a alexa pod 15M. Přeci jen nechat hodnocení  blogů na SEO ranku, který se přepočítává v podivných intervalech a ještě tajemnějším Alexa ranku, který jde zmanipulovat do 72 hodin mi nepřijde jako ideální pro blogy, které se propagují převážně pres nofollow odkazy (komentáře, sociální sítě apod.)  Tady si dovolím použít přesnou citaci:

“Při přijímání u kvalitních blogů děláme i vyjímky. Logika pravidel blogů bude stejná, možná se bude přitvrzovat Alexa.  Díky datům z několika stovek blogů víme, že kvalita je velmi rovnocená s Alexou. Čeští blogeři umí podvádět s ranky, ale neumí podvádět s Alexou. Masa lidí chodí na kvalitní blogy a to lze zpětně zjistit z Alexy. Alexa má oproti skutečné návštěvnosti cca 30% ústřely, ale ůstřel při Alexe 100 000 je jiný než u 15 000 000 (bezvýznamný).”

Ačkoliv souhlasím, že Alexa rank může být užitečnější než třeba Srank (návštěvnost vs počet zpětných odkazů), možná by bylo lepší vsadit na nějaké vlastní řešení počítání návštěvníků, popřípadě nechat blog projít spíše vlastním člověkem a pravidelně jej kontrolovat. Metod jak zmanipulovat alexa rank je totiž velké množství a je daleko těžší je odhalit než srank (koupené zpětné odkazy se dají dohledat). A možná je úplně jedno se tím vlastně zabývat, protože zmanipulovat jde naprosto všechno :) Hlavně, aby různým omezením netrpěli nevinní blogeři.

Zajímala mě i expanze nahoru a dolů (rozšíření sortimentu služeb). Například jen publikování článku, anebo psaní bez publikování, bannerová reklama pro blogy (takové ty čtverečky 125×125) atd. Nic z toho se ale neplánuje. PlaCla bude expandovat pouze v rámci svého působení. Jiná rozšíření se neplánují.

A kolik se toho vlastně za měsíc přes placla napíše? Podle Martine něco přes 1000 článků. Trh už je prý slušně nasycen a tak pro růst celého projektu je expanze na nové trhy nezbytná.

Ještě dneska jsem narychlo poslal emailem otázku co říká na novou konkurence v podobě PostsGenius. Doslovná odpověď:

“PostsGenius se vyjadřovat nechci, po prozkoumání je to celkem fail. Díky kontaktu s inzerenty vím o co mají zájem a PG jde přesně opačným směrem.”

Takže co dodat. Hodně štěstí při expanzi do Francie.

Další zdroje a informace

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “PlaCla bude expandovat”

  1. Neviem, ale označovať konkurenciu ako FAIL, sa mi zdá detinské.
    Placla si je zatiaľ svojou pozíciou istá, ale podla mňa len vďaka tomu, že nikdy nemala poriadnu konkurenciu.

    Som zvedavý, ako to nakoniec dopadne a či nakoniec nekrachne placla, ako kedysi directo.
    Kto si pamätá, tak Directo padlo práve vďaka medzinárodnej verzií.

  2. Placla je pre kvalitne weby a kym bude situacia v CR aka je, tak budu musiet niekto brat do uvahy aj MFA, minisites a ine shity … takze aj ked sa SEO mago-rom nepaci, placla je pre kvalitu a nieco pre kvantitu vzniknut proste muselo …

  3. Pakliže bude Placla pokračovat v zlepšování informací o blozích, které nabízí začnu uvažovat o jejím využití.

  4. Nejsem si jistý, jestli je PlaCla jen pro kvalitu, mé zkušenosti jsou takové, že se těžko vybírá kvalitní web (PR smažky jsou hned poznat) a i když do poptávek napíšu, že hledám konkrétní tématické zaměření, nabídky pošlou všichni, což ledasco napovídá i IQ majitelů těch webů:)

  5. Souhlasím že PlaCla nemá extra kvalitní blogy, většina je jen kvůli PR. Ale je otázka jestli by měl trh zájem hromadně kupovat kvalitní články za větší částky.

  6. Jestli to dobře chápu tak biz placly by šel snadno zlikvidovat kdyby to někdo udělal free bez provizí (pak třeba nějakou minimální provizi nahodil) z uskutečněného provozu.. je tomu tak? Je to v podstatě kšeft zadarmo pro placlu kdy jen zprostředkovává a nic jinýho nědělá…

    1. Tomáš: pokud mluvíme o článcích nad 500 CZK tak ano. Ale podobně jako u prodeje odkazů, anebo reklamy za “drobné” se vyplatí nějaký zprostředkovatel, který se technicky o vše postará a nakumuluje prostředky, které pak jednou fakturou vybereš. Proto používám na prodej reklamy adexperta. Nechce se mi fakturovat stovkové částky každých 30 dnů pro více lidí.

  7. Tomas: Vyhodou Placly ci podobnych systemu je, že klient bez starosti plati predem a ty mas bez administrativy a starosti zajistenou vyplatu.

    Ten cas straveny s kontakovanim a domlouvanim jednotlivych fakturaci s ruznymi zakazniky/dodavateli mi za poplatek PPP systemu stoji.

  8. Mě teď naštvalo, že jsem měl termín 2.5.. To je dnes, ale na dokončení obchodu je již pozdě.
    Druhá hloupá věc na PlaCla je ten Alexa rank. Mám web třeba s 50 lidmi denně, poslal jsem jim Analytics, ale v Alexa ten web není. Asi mi tam nechodí žádní Američané s nainstalovanou lištou.

    1. Honza: hoď si na stránku ten jejich měřící kód. Najdeš ho zde http://www.alexa.com/siteowners/widgets bude započítávat i lidi bez alexa ranku. Pokud to nezabere můžeš podvádět :) Hoď si na stránku s nízkým alexa rankem iframe do které načteš web, kterému potřebuješ snížit alexa rank. V podstatě návštěvníci pak budou chodit na oba naráz.

Comments are closed.