Proč jde zpoplatnit jen některý obsah

Včera jsem se začetl do knížky Internetová publicistika od Vojtěcha Bednáře. Sice jsem někde v půlce, ale celkem mě zaujala myšlenka zpoplatnění internetového obsahu. Podobné téma se poměrně často omílá i na lupa.cz. V zkratce se všichni vydavatelé těší až bude možné zpoplatnit internetové deníky a vydělávat velké peníze podobně jako na časopisech.

Většina velkých deníků má hodně návštěvníků. Dalo by se říci potenciálních předplatitelů. Problémy jsou ale dva jak to technicky zařídit a proč by měl návštěvník platit.

Technické řešení

Když už si někdo zaplatí předplatné bude od toho očekávat určitý luxus. Kvalitní zpracování, které bude dostupné kdekoliv. Naproti tomu by vydavatelství nejraději ke všemu přistoupili jako filmový průmysl. Svázat publikaci s jedním zařízení, výstraha proti kopírování, důmyslné šifrování vázané na certifikát a spoustu dalších vychytávek kvůli kterým nám vystydne popcorn dřív než začne samotný film na DVD.

Ono se s tím musí hodně opatrně protože na rozdíl od filmů si budou jednotlivé deníky opravdu konkurovat. Je to něco jako by jste si mohli vybrat Matrix od společnosti, která nabízí bonusové DVD, anebo od jiné, která nabídne, že na DVD nebude žádná nepřekročitelná pasáž. U filmového průmyslu totiž konkurence vlastně není, ale u deníků bude. Všichni tak může skončit kartelovou dohodou, která se nazve “standard” a pak si povinně ke každému deníku budeme muset koupit například speciální čtečku. No snad to tak šíleně nedopadne. Stále je tu možnost, že se budou předhánět a nakonec se budou dát třeba i články stahovat do mobilního zařízení a číst i tam, kde není internetové připojení.

Proč za to vlastně platit

Tohle bude podle mě velký kámen úrazu. Nikdo se totiž nepozastavuje nad tím, proč by člověk za to všechno vůbec měl platit. Většina Čechů je zvyklá platit jen za to, co jim nějak pomůže, což nahrává odborným deníkům. Pokud by jsem zpoplatnil 404m nikdo mi platit nebude, ale kdyby součástí zpoplatnění byla jistota, že 4x do měsíce vyjde článek, kde je návod jak získat backlink z autoritativních serverů jako wikipedia zdarma, videonávod jak postupovat při prodeji domény po telefonu včetně vzoru na smlouvu, seznam 100K klíčových slov k nim hledanost na seznamu, google a doporučená cena na PPC, rozhovor s odborníkem na daňe/právo na 20 vybraných otázek předplatitelů + samozřejmě všechny články jako doposud věřím, že by jsem i takových 100 předplatitelů sehnal s cenou 99 CZK SMSky/měsíc.

Co tím chci říct, je že čtenář musí vědět, že dostane něco, co se mu bude hodit, co dokáže zužitkovat, popřípadě na čem dokáže vydělat peníze. Za pomoc zdarma s menším problémem v programování, při výběru domény nebo radou s marketingem jsem už hodněkrát dostal malou pozornost na paypal. Pokud je člověk nadšený z obsahu, cítí pocit že mu informace byly prospěšné tak velice rád zaplatí. Prostě musí něco dostat za své peníze.

Závěr

Můj názor tedy je, že v budoucnu mají šanci vydělat odborné deníky, kde autoři místo aby psali svou knížku budou psát vše do pravidelných článků. Hlavním lákadlem tak budou hodnotné informace a v neposlední řade lidé, kteří jsou v daném prostředí velice uznávaní. Po pár letech provozu bude jen přístup do archivu takovéhoto deníku mít hodnotu mnoha knížek.

Naproti tomu novinky.cz, idnes.cz, anebo aktualne.cz budou muset vsadit na aktuálnost informací. Za jejich archiv nikdo nic platit určitě nebude.

Toť můj názor na věc.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Proč jde zpoplatnit jen některý obsah”

  1. neviem ci si zachytil, ale na slovensku sa spusta od maja system piano /http://www.pianomedia.sk/ a budu tak spoplatnene najvacsie spravodajske weby na svk..u vacsiny to budu len komentare, archiv a ine bonusy, ale napriklad medialne.sk bude spoplatnene takmer kompletne, co je aj dovod ze to za tie 3eura na mesiac vyuzijem.

  2. Všechny ty iDnesy a Novinky a podobně nejsou nic jiného než s****y. Buď špína co na sebe hází politici, nebo že v Horní Dolní zavraždili ubohou stařenku kvůli stokoruně, nebo že se někde ve Lhotě rozmlátil na kaši zdrogovaný pirát silnic. Ani jedna z těchto informací mi k ničemu není a je mi vlastně líto, že denně mrhám svým drahocenným časem a v tom ODPADU se přehrabuju, marně doufajíce že se tam objeví něco co by mě zajímalo. Takže jestli tuhle “hodnotnou” službu chtějí zpoplatnit, tak říkám: jen směle do toho, aspoň mi pomůžete zbavit se toho strašnýho zlozvyku, a začnu ten čas trávit nějak rozumně :-)

  3. tak, tak, init.
    Pak je otázka, co bude bránit vzniku deníků, co budou těžit z informací z placených sajtů a články budou jen volným přepisem s citacemi. A obchodní model? Inzerce. akorát v trochu menší konkurenci po placených denících.

  4. Je zbytečné platit za deníky, které stojí na ČTK k tomu přihodí něco málo svého. Ale dovedl bych si představit platbu za některé články z Johnova blogu, např. jak založit firmu v usa etc… (byla by blbost, kdyby chtěl peníze za reklamu na svou firmu na zakládání firem, jen mě momentalně nenapadl žádný lepší příklad odborného článku).

  5. Ad čtení na zařízení, které nejsou připojeny k internetu: už dnes nabízí několik deníků (Aktualne.cz, iDnes.cz apod) možnost zasílání zpráv do čtečky Amazon Kindle a to zdarma, stačí se připojit s Kindlem na chvíli ráno k wifi a zprávy se automaticky stáhnou. Super

    Placení za obsah se pomalu rozmáhá, ale pokud zpoplatní např Hospodářské noviny, hodně lidí prostě půjde jinam – Aktuálně, iDnes apod. A ty podle jejich vedení rozhodně zpoplatňovat obsah nechtějí, takže na tom ještě vydělají.

Comments are closed.