Podpis na fóru jako zdroj návštěvnosti

Podpis na fórech je pro některé lidi silnou motivací psát příspěvky. Pro majitele fóra je to vesměs bezplatný způsob jak naopak zajistit fóru alespoň nepatrný růst. Většina lidí chápe odkaz v podpisu jako určitý druh linkbuildingu, což nepochybně je. Zatímco debata o vlivu odkazů v podpisu na SERP je velice sporná a nikdo není schopný přesně říci nakolik je takovýto odkaz z pohledu SEO magie užitečný, u návštěvností se to dá určit s použitím jednoduché sady nástrojů od Google Analytics.

O návštěvnosti z diskuzních fór

Zapojit se do tématické diskuze s dobrým podpisem je podle mě naprostá výhra, pokud tedy stojíte o nové návštěvníky. Kvalitní profesionální odpověď na zajímavou otázku se může rovnat až 30% click rate ze všech návštěvníků daného vlákna. Zná to až neuvěřitelně, ale až k takovým číslům se mi podařilo dostat u některých témat na webtrhu. Pokud tedy jsem si dal s odpovědí pořádnou práci a moje odpověď byla hned pod otázkou. Pokud si navíc fórum vede dobře ve vyhledávačích dočkáte se i nějaké té návštěvnosti ze starých vláken.

Co se týká samotných návštěvníků vždy mě zajímalo proč až cca 40% všech kliků na adsense šlo právě z příchozí návštěvnosti z webtrhu. Nedávno se mi dostal do rukou článek o teorii vydělávajících minisite. Jejich síla je právě ve vysokém bounce rate (míra opuštění stránky). Čím větší číslo, tím více lidé klikají na reklamu (dobré minisite má vysoký bounce rate). Dalo by se tedy říci, že návštěvnost z webtrhu se chovala podobně. Jen málo lidí se do něčeho začetlo na druhou stranu se to alespoň líbilo inzerentům.  Což posléze prozradily i detailní statistiky z google analytics.

Na druhou stranu jsem tak získal i velké množství lidí, kteří jen koukli a přidali si 404m.com do RSS čtečky. Podpis na fóru jako je webtrh tedy může zvednout příjmy z reklam a také získat novou návštěvnost.

Různá fóra různý efekt

Existuje velké množství zájmových fór, které fungují jinak. Například u herních, kde si většina lidí dává do podpis banner se svojí herní postavou či týmem může podpis na stránku, či reklama na eshop vyznít divně. Na druhou stranu, když bude vypadat jako každý jiný podpis tak zapadne. To už je ovšem spíše záležitost sladění se s místní komunitou a přitom zůstat dostatečně výrazní, aniž by se překročily nějaké hranice. Určitě ale bude jednodušší nacpat reklamu do podpisu než začít spamovat. Podpis je komunitou vnímán trochu jinak. Pokud píše daný člen, že rád nakupuje v daném obchodě, anebo že jej sponzoruje daný eshop tak je to jeho věc, koho to zajímá ať klikne. Jinými slovy, nejen mě určitě přijde reklama v podpisu přijatelnější nějaké spamy v každém druhém vlákně.

Levná reklama?

Ano podpis na fóru může být velice dobře cílenou reklamou za pakatel. Já jsem za reklamu v podpisu platil v pivech. 3 piva na půl roku. Přitom reklamní slogan nebyl v vtíraví. Prostě jen jednoduchá hláška, kterou by si dalo spousta lidí do podpisu i zdarma, natož za 3 piva na půl roku. Výsledkem bylo cca 500 návštěv. Šlo jen o fan stránky jedné počítačové hry. Nedokážu tedy posoudit jak by takováto reklama fungovala třeba u eshopu.

Závěr

Asi není nic jednoduššího než to zkusit. Stačí si najít člověk, který pravidelně přispívá a nemá podpis a zkusit jej uplatit materiálně. Přeci jen pokud máte eshop na prodej počítačových her, určitě se najdou nějaké reklamní předměty o které by mohl mít zájem. Když tak nad tím přemýšlím, zatím jsem vždy uplácel lidi za podpis pivama :)

Možná by to mohla být příležitost pro mladé lidi jak si vydělat na kredit. Tak mě napadá, že jsem snad zatím u nás v ČR neviděl nikoho podpis prodávat. Jen někteří linkbuildeři mají prodej odkazů přes podpis ve svém arzenálu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Podpis na fóru jako zdroj návštěvnosti”

  1. Já si nemyslím, že je takový problém ten vliv linkbuildingu na pozici v SERP z podpisu ověřit. To je jako se vším, vedou se sálodlouhé diskuze o vlivu toho či onoho a přitom není tak těžké to ověřit. Řeknu jedno. Z mého laického pohledu je problém v okamžitém naběhnutí třeba tisíce linků z jedné domény. Tedy z pohledu vyhodnocení je to pro googel asi snadný oříšek. Budeme-li vycházet z toho, že google sleduje nárůst přirozených odkazů v čase, takovéto excesy snadno odfiltruje. Význam přímých přístupů bych viděl asi přínosnější.
    Jinak moc pěkný blog.

  2. Ano, to by ale webtrh neměl rušit podpisy. A myslím, že několik % příspěvků ubylo, právě že za tu odpověď nemají alespoň ten podpis…

  3. Nemyslím, že by byl problém s naběhnutím přílíšného počtu backlinks najednou. Prostě si link do podpisu přidej hned při registraci na fóru a potom “nromální” rychlostí přispívej a není žádný problém.

  4. Já osobně jsem před časem také využil podpisu ve fórech do kterých jsem přispíval, ale je asi rozdíl, když chcete sledovat nárůst na novém webu a na webu na který už dávno vedou tisíce “lepších” odkazů, tam se to u mě téměř neprojevilo krom občasného prokliku, ale taky to možná bylo dáno, že fórum a web na který se odkazovalo bylo úplně mimo téma.
    U nového webu a tématického fóra věřím, že to může být dosti zajímavý způsob.

  5. Popravdě jsem už úplně ztratil motivaci na webtrhu odpovídat na ty stejné otázky. Když za to dneska uz vlastne nedostanu nic.
    Kdysi jsem se citil jako clenzajimave zacinajici komunity… to zmizlo, potom jsem obcas nekomu odpovedel a byl vdecny alespon za ten podpis.
    Podpisy zmizly taky a s nimi pro mne i posledni duvod nekomu pomahat, už to ani nečtu, nic nového tam není.

  6. To asi záleží případ (člověk) od případu (člověka), mě ale nikdy nenapadlo při odpovědi v nějakém foru uvažovat jestli odpvědět nebo ne jen v závislosti na tom, jestli tam budu mít link v podpisu nebo ne…

  7. to Homer: Já myslel, jak bylo zmíněno, při “koupi” něčího podpisu.

  8. Před nějakým časem jsme se pokoušeli získat zhruba desítku podpisů od diskutujících z různých fór, ale nebyli jsme příliš úspěšní. Zřejmě jsme adresáty příliš vyplašili naší zvídavou otázkou.

  9. Na webtrhu jsem používal podpis ze 2 důvodů.
    a) – linkbuilding – zmizelo to a weby jedou i bez něj a to bez jakékoli změny takže z tohoto důvodu mi to fakt nevadí
    b) – propagace vlastních aukcí, nabídek a poptávek. Tohle bylo úspěšné. Dostal jsem tak na své aukce mnohem více lidí a prodával tak za mnohem lepší peníze. Kdyby zrušil jen podpisy, byl bych naštvanej kvůli tomuhle. Že ale zrušil i všechny sekce, které jsem využíval, tak je mi to vlastně úplně jedno.

    Provozuju mimo jiné http://www.tipforum.cz a tady podpisy nezakazuju a nemám k tomu důvod. Nechodí tam “ajťáci” a nedávají si tam odkazy jen za účelem linkbuidingu. Dávají si tam to, co chtějí a je to super. Třeba podpis “Každý vůl byl jednou tele” mě baví a vím díky němu, že ten, kdo si tohle hodí do podpisu je fakt pohodář :)

    btw: divím se, že se tu ještě nerozjela flamewar o tom, kterak “my na web….u podpisy nezakazujeme” :)

  10. Odkaz v podpisu na forech je spise pro budovani jmena v podvedomi, ale nejaky vliv na SEO to urcite taky ma.

Comments are closed.