Opačná aukce

Opačná aukce (známá též jako reverzní*) může být celkem zajímavou náhradou za klasickou aukci, na kterou jsme si zvykli hlavně z webtrhu. V podstatě se jedná o prodej od BINu k reserve ceně. Celkem často je možné je úspěšně vidět například na dnforum.com. Už delší dobu jsem uvažoval jestli by se něco podobného vyplatilo udělat i u nás. Na webtrhu to kvůli aukčnímu systému nešlo. S rostoucím množství uživatelů na webfair mě napadlo to zkusit právě tam.

Založil by jsem aukci nějaké domény, anebo reklamy. Každý den, anebo třeba hodinu by jsem postupně snižoval její cenu. Pokud by doména byla zajímavá mohla by přítomnost dalších zájemců (třeba i imaginárních – zájemce může být jen jeden) trochu zapracovat a doména by se prodala za dobrou cenu. Naopak pokud by se dražilo klasickou cestou a zájemců by bylo málo (třeba jeden), tak by doménu získal v podstatě za reserve.

Zní to celkem zajímavě i zábavně. Kouknu do zásob a zítra jednu doménu zkusím takto vydražit :)

* Reverzní aukce funguje jinak viz. zvýrazněný komentář v diskuzi


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Opačná aukce”

  1. Dej určitě odkaz až začneš dražit, jsem zvědavý, co ze zásob vylovíš za perlu. Možná se pak taky zúčastním :)

    1. Určitě dám vědět. Selfpromo neuškodí.

      domainer.sk: popravdě už by se mi těch 10XX příspěvků psát znovu nechtělo :D

  2. Homer: Spíše bych řekl, že se jedná o Obrácenou aukci, ale Holandská aukce je tomu podobná. Popravdě jsem o tomto nevěděl a musela pomoci Wiki. Docela mě zaujaly různé druhy aukcí, ale nedokáži si představit některé typy aukcí v online světě, třeba jako druh aukce na Webtrhu, prostě některé typy absolutně nepoužitelné.

  3. To Homer: Ano velice správně…kdysi před dvěma roky jsem o tom psal někam na webtrh (nejsem si zcela jist. Ale nějak jsem byl utlumen argumenty, že je to blbost. je to tak jak píše Drago…dá se BIN (klidně i větší, než by byl u normální aukce…klidně třikrát větší) a pak se postupně snižuje dolů…vtip je pochopitelně v tom, že u normální aukce je furt čas přihodit (a mnohdy je cena sice trošku nad reserve, ale zdaleka nedosahuje BINu). U holandské aukce je to v podstatě tak, že kdo přihodí jako první je vítěz. řekl bych, že jsou to větší nervy jako u normální aukce. Určitě. Takovýto: už bych to koupil za tu cenu..ale co když to ještě sleze…raději počkám…a pak bác, někdo přihodí udělá dlouhý nos…a já nemám nic:-)

  4. Zkoušel jsem takovou aukci na podzim 2008 na WT (ještě staré aukce ve vláknu) s relativně hezkou .cz geodoménou – bez úspěchu, výsledkem bylo spíš nepochopení a sem tam narážka na spamování, když jsem každý den snižoval cenu…

  5. Podle mě ne moc vhodné. Pokud jsem podnikatel, tak přemýšlím nad návratností investice. Někdo přihodí 10 000 a tak se zamyslím, pokud dám 12 000 jestli se mi to vrátí.

    Pokud je ale cena 12 000 tak nevím jestli to někdo vezme, nebo můžu čekat na lepší cenu, která mi může kdykoli uniknout.

    Aukce je lepší jako přehazování se zvyšováním ceny.

  6. To co popisuješ není reverzní aukce – je to prostě jen postupné snižování prodejní ceny.

    Důležité je zaprvé říci, že reverzní aukci vystavují kupci a nikoli prodejci.

    Reverzní aukce je to, kdy aukci vyhlásí kupec a prodejci se přehazují v tom, kdo nabídne nižší cenu.

    Reverzní aukce proto může spolehlivě fungovat (a funguje) u prodeje zboží, které se dá naprosto přesně specifikovat. Tedy např. “koupím nový mobilní telefon Nokia….” – jsou desítky prodejců, kteří mobily prodávají a mohou tak “přihazovat”.

Comments are closed.