Parkování domén

Poslední dobou mi chodí nějak moc dotazů ohledně parkování domén. Rozhodl jsem se tak shrnout odpovědi a informace do jednoho článků.

Parkování domén je proces, kdy masivně monetizujete na základě jejího trafiku, anebo ranků. V praxi existují firmy, které za podíl na zisku toto vše dělají za vás. Od vás je většinou vyžadováno pouze přesměrování, anebo změna DNS na jejich. Dále musíte vybrat alespoň kategorii a několik klíčových slov, které zajistí ty správné reklamy.

Pokud ale chcete mít nějaké výsledky je nutné strávit nad optimalizací trochu více času. Například u namedrive.com, který dodnes u pár domén používám, se mi vyplatilo optimalizovat pro různé světadíly. Samotný systém vám s tím po získání statistických dat pomůže. Jednoduchý příklad. Máte doménu s návštěvností, ale nikdo na nic nekliká. Nastavíte si na stránku šablonu, kde je výrazné vyhledávací pole a za měsíc kouknete co lidé nejvíc hledali. Podle toho optimalizujete. Samozřejmě tohle vše lze udělat pro konkrétní světadíl. USA a Evropu můžete mít už optimalizovanou (vybranou vhodnou šablonu a klíčová slova), ale pro Asii stále mít vyhledávání. Než se do toho dostanete a zdokonalíte si systém tak to celkem potrvá. Parkování domén rozhodně není jen o nalezení domény a pak jí hodit na parking. Je to podobné jako u MFA. Žádný lehký peníze pro každého ;)

Ok a teď k doménám. Já jsem parkoval jen dva druhy domén typo a type in domény.

Parkujeme typo domény

Typo doména je překlepová doména. Každý dělá překlepy a na tom se vydělává. Je to sice ošklivý spekulantský byznys, ale jsou v něm peníze a ne zrovna malé. I když vlastně spíše malé a musíte to dělat ve velkém. Takže jakmile chcete jít do typo domén a mít z toho víc než na pivo, tak musíte být velký zlí spekulant. Ok pro ty, kteří ještě nejsou ochotni přejít na temnou stranu síly mám menší tip. Koukněte po velkých amerických warez fórech. Naservírujte typo návštěvníkům keywordy jako free videa apod. a máte na pivo. Před dvěma dny jsem měl na jedné takové doméně klik za 1 USD.

Typo domény mají velmi nízký clik rate. Ať dělám co dělám většinou se nedostanu přes 5%.

Parkujeme type in domény

Type in domény jsou jako diamant. Jakmile jednu máte už se jí nechcete zbavit. Jedná se o doménu, kterou lidé vyťukají do adresního řádku, aby se koukli co na ní je. Click rate u těchto domén je většinou nad 50%. Těchto domén (vydělávajících) je v porovnání s typo doménami málo, ale každý den vznikají nové s tím jak se tvoří trendy. Pak stačí vybrat vhodné kombinace slov a máte doménu kam sice přijde jen pár lidí za měsíc, ale v pohodě vydělává více peněz než typo doméná se stovkami návštěv. Navíc se nemusíte bát, že jste dezertovali na temnou stranu.

Pokud chcete vidět ukázky domén, které měsíčně vydělávají nějaké peníze tak koukněte na namedrive NDX market ve formuláři na Revenue vyberte třeba 10-20 a dejte search. Uvidíte seznam domén k prodeji, které mají měsíční zisk 10 – 20 USD. Uděláte si tak představu, jak vypadá doména, která vydělává na parkování.

Parkujeme zombie domény

Existují domény na kterých byl průměrný obsah a jejich majitel už o ně dál nestojí. Vedou na ně však stále odkazy a mají jak zbytkovou návštěvnost tak i ranky. Doména sama o sobě nemá valnou hodnotu. Denně se jich uvolňují na všech cTLD stovky někdy i tisíce. Popravdě nechci se o tom moc rozepisovat. Už tak jsem za zlého spekulanta a napsat sem, že si občas takovou doménu znovu zaregistruji, hodím na ní obsah z google cache, anebo archive.org by asi působilo jako z knihy Mastery of Dark Art of SEO. Jednoduše řečeno stačí trochu představivosti, pár desítek minut a máte doménu, která je schopná si na sebe vydělat do dvou měsíců. Tyto domény se také dají parkovat u klasických společností jako výše zmíněný namedrive. Většinou ale nemají ten správně cílený trafik a kliky za 1 cent se moc nevyplatí v porovnání s prodejem odkazů.

Parkování jinak

Jak jsem psal na začátku parkování může být i o rancích. Nemusíte totiž parkovat jen u nějakého systému. Pokud umíte programovat například v PHP není problém udělat si vlastní “pseudoparking”. Pár šablon, nějaký ten vygenerovaný, anebo zkopírovaný obsah z volně dostupných zdrojů a reklamy v podobě affiliate, anebo prostě prodané. Odkazy na doménách s ranky se dají prodávat třeba přes backlinks.com. Doména s minimální návštěvností, díky 4 prodaným odkazům může za rok vydělat 48 USD. Není to moc, ale jak už jsem zmínil parkování domén je minimálně o stovkách kusech a i to je dost málo. Jakmile jich budete mít tisíce a budete moct garantovat desítek tisíc návštěv za měsíc dá se přejít na vyšší stupeň. Můžete nabízet zpětné odkazy linkbuilderským firmám. Dohodnout se s některými poskytovateli reklamy, anebo rovnou prodávat určitý druh návštěvnosti pomocí redirektu.

Závěr

Parkování už dávno není jen o změně DNS a vybrání klíčových slov. Hodně lidí pochopilo, že se do toho musí investovat velké množství peněz, času a hledat nové možnosti. Vezměte si jen stará MFAčka. Dodnes jsem si ne jistý jestli to nebyla jen jednoduchá parkovací stránka, než si někdo všiml, že je google indexuje. Všechno se vyvíjí a přizpůsobuje potřebám moderního internetu. Chce to prostě hledat možnosti a příležitosti jak vydělat ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Parkování domén”

  1. No je to věda…a jsou v tom hlavně moc velký prachy. V malým to dělat nejde. V malým jdou dělat minisite a MFE…na tohle je potřeba 100 melounů jako Ahyde :-)

  2. Petr: treba mať otvorené oči, nápady a sledovať trendy.
    Napr. Denny nemal 100 mega a dotiahol to tam kde nikto z nás.

    Napr. sa nejaký newbie pýta na rady ako zlepšiť svoj nový web. Klasika “take my site to testdrive” ;).
    No a keď vidíš, že tá doména bola regnutá pred mesiacom, Alexa rank ide hore, a vidíš že ten web má nápad, webmaster na tom tvrdo maká a že sa napr. tvorí nejaká komunita, tak môžeš regnúť TYPO doménu ktorá ešte nemá traffic (možno 1 uip denne) ale keď sa stane populárny web, veľa ľudí sa naučí tam opakovane chodiť, tak si zapamätajú doménu a väčšie percento pôjde type-inom, takže začne vznikať aj TYPO traffic.

    Keď nemáš také dáta ako Ahyde, tak musíš použiť rozum.

  3. No data jako Ahyde může mít každý, není na tom nic složitýho, akorát musíš mít prachy na rychlý růst. To je to umění…sehnat prachy…jinak na tom nebude nic extra. Ale je to můj názor…:-)

  4. petr: Může mít každý? Tak to asi těžko, na starým blogu se AHYDE zmiňoval, že ty data ho stojí docela dost peněz. Tak jak bys ty data sehnal?

  5. lol ok, polozim ti na stol 1mio USD, chcel by som vidiet ako by si to do roka zhodnotil, preinvestoval, ked na tom nebude nic extra, umenie je mat skvely napad a vyscalovat ho do maxima, to ze nebudes mat obrovsky kapital na zaciatku ta len casovo zbrzdi

  6. Dali by se čistě teoreticky vytáhnout zajímavé údaje o type in z často používaných DNS serverů?

    1. SoloBaron: type in traffic (návštěvnost) jsou lidé, kteří do adresního řádku přímo napíšou danou doménu, protože chtějí vědět co na ní je. Když se pak na stránku dostanou, pak klikaj na všechno (nepoznají že se jedná o parkovací stránku).

  7. No však o tom mluvil Ahyde sám ne? Že se dají získat data o návštěvnosti nikdy neregistrovaných domén, ne? Nebo že se dají určité TLD registrovat i na mnohem kratší dobu než je rok apod…To že to stojí prachy je samozřejmě jasné.

  8. Petr:
    1. Dajú sa získať DATA. Odborne sa volajú NXD data t.j. non existing domain data. Získavajú sa z toolbarov pre browser.
    Klasické toolbary ako je napr. Alexa, keď zadáš neexistujúcu doménu tak sa ti načíta homepage tvorcu toolbaru väčšinou s Google/Yahoo search scriptom ale súčasne to trackuje na základe akej non existing domain ideš na ten homepage.
    Alexa má cca 2 milióny toolbarov, Compete.com má 2,5 milióna, Ahyde mal minulý rok data zo 40,000,000 toolbarov tento rok si myslím že z 60-65 mega.
    Najväčší toolbarový hráč na trhu Conduit.com má 160 mega toolbarov.
    Chalan čo zásobuje Ahyde-a bol minulý rok 3tí najväčší hráč na trhu, tento rok je imho 2hý.

    Takže ako písal Ahyde, dajú sa zohnať také DATA …….. ale nikto z nás si to nemôže dovoliť. Podľa mňa za to platí Ahyde tak 5 miliónov CZK ročne.

    2. Áno, existuje tzv. tasting (môžeš nechať doménu dropnúť za pár dní, jeho podmienky sa však sprísnili, registrátori to majú okresané a tým pádom aj užívateľ.
    Dynadot bol známy pre bežných ľudí ako dobrý registrátor pre tasting, ale už je to viacmenej nepoužiteľné pre bežného užívateľa, tasting fee vzrástol a taktiež je obmedzené percento všetkých domén, ktoré môže byť tasteované, t.j. môžu byť dropnuté skôr za tasting fee.

    Samozrejme hráči ako Ahyde majú úplne iné podmienky čo sa týka tastingu, ročného regfee aj parking revenue.

    Kto nemá kapitál a dáta, nezíska kontakty. Jediný človek ktorý ma napadá, ktorý sa vypracoval vlastnou kreativitou je Denny piča DeVitto :D

    PS: Kurva Denny čo je s tebou, vyzerá to že si chytil nejakú ázijskú chrípku ;)

  9. Ještě mě tak napadá, Ahyde říkal, že investoval do nějakýho toolbaru, a že si ho stahuje půl mega lidí denně…ale už nevím přesně, než jsem stačil moudra z ahydeblogu stáhnout, tak ho smáznul…

  10. Používáte někdo dnparking.sk? Jakou s ním máte zkušenost. Nikde jsem nenašel žádnou diskuzi. Možnost propagovat parkovanou doménu skýtá velké možností.

Comments are closed.