Youtube není odpovědný za nahrání nelegálního videa uživatelem!

Přemýšleli jste někdy o tom, jestli provozovatel serveru s online videi může nést právní odpovědnost za nahrané video uživatelem? Právě o tom byl soud v USA, když řešil spor mezi společností Viacom (spadá pod ně například MTV Networks nebo filmové studio Paramount) a YouTube. V podstatě šlo o to, že na serveru youtube jsou desítky tisíc videii, které prý porušují autorská práva a YouTube proti tomu prý nic nedělá. Viacom se dožadoval odškodného jedné miliardy USD. Pod  převratný osvobozující rozsudek, který prý měl až 30 stránek, se podepsal soudce Louis Stanton. V krátkosti jde o to, že provozovatel Youtube (Google), nemůže mít plnou kontrolu nad tím co lidé nahrávají do systému. Pokud se nějaké nelegální video najde tak jej samozřejmě provozovatel zablokuje, ale není možné, aby tak učinil bez nahlášení. Jednoduše řečeno obecné povědomí o tom, že se na YouTube nachází nelegální videa nebo filmy není důvodem k placení náhrad.

Ještě zajímavá poznámka k tématu. YouTube dokáže rozeznat specifický obsah automaticky bez nahlášení. Například vám nedovolí nahrát delší klip Simpsnů než je 38 vteřin. Anebo rozeznává specifická loga televizních stanic či pořadů. Zřejmě se pak na vše ještě podívá člověk, ale kdo ví. Třeba už je google tak daleko, že dokáže rozeznávat specifické znaky ve videu, ale tuto technologii zatím používá jen na ochranu autorských práv. Na druhou stranu co může být lepší beta testování?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Youtube není odpovědný za nahrání nelegálního videa uživatelem!”

  1. No, IMHO samozřejmě funguje i automatické rozpoznávání audia. A zřejmě na tom nebude nic tak těžkýho, podobnou funkci mám v telefonu – nahraju 10s skladby (ať už jsem v restauraci, nebo sedím u rádia), odešlu na server, ten to porovná se vzorky, vyhodnotí a pošle informaci, co je to za skladbu, od koho a z jakého alba. Osobně by mě tahle technologie docela zajímala, asi se porovnávají spektrální analýzy. A btw – všimli jste si někdy, že některá hudební videa jsou zrcadlově? Proč asi… :P

  2. Funguje i automaticky rozpoznani videa. Kdysi jsem videl predadecku ty technologie. Ironii je, ze nahravaci spolecnosti nejdriv musi dat obsah, ktery chteji odstranit, k dispozici – resp. Google jim dal nastroje, je na nich je pouzivat nebo nepouzivat.

  3. clovek by si mel nejdrive zjistit jestli neporusuje autorska prava, uloziste dat za toto nemuze nest odpovednost…

  4. Zajímavé, YouTube není zodpovědný a PirateBay ano, aneb dvojí metr. Je vidět, že za YouTubem stojí gigant a za PB nikoliv.

Comments are closed.