Jakou má hodnotu …

Určitě znáte různé automatické ohodnocovače čehokoliv. Od domén až po blogy. Tyto systémy většinou nejsou moc přesné, protože každý projekt/domén s hodnotou nad 1K CZK se musí posuzovat individuálně. Někdy se jedná dokonce o citovou záležitost, zadostiučinění, likvidace konkurence prostě emoční faktor, který zvedne cenu nad očekávání všech.

Co je ale na těchto oceňovačích zajímavé a proč si je rád vždy vyzkouším, je právě množství faktorů, které berou v úvahu. Většino jsou kompendiem základních hodnot, které se používají pro letmé a časově nenáročné ohodnocení. Například klasický ohodnocovač ceny zpětného odkazu do svého supervzorce zahrne různé ranky, počet odkazů na stránce a tematičnost. Když si s tím trochu pohrajeme a zkusíme mu tam nasázet různé hodnoty dojdeme k závěru, že velmi velkou váhu má google page rank. I když jak všude můžete číst nemá přímý vliv na pozici ve vyhledávačích. Prostě google page rank je asi k ničemu jen za něj všichni rádi platí, anebo také ne a vyplatí se do něj investovat.

Mě osobně překvapil kdysi jeden ohodnocovač ceny blogu. Když jsem začínal psát tak jsem si myslel, že nejdůležitější je mít co nejpřesnější obsah ke kterému už není co dodat. Ohodnocovač, ale trval na tom, že dobrý článek s pár komentáři je horší než nedokonalý článek se spoustou doplňujících komentářů. Tehdy jsem nad tím moc nepřemýšlel. Postupem času jsem ale zjistil, že pokud se ke článku rozjede diskuze nestoupne jen počet impresí, ale také počet kliků na reklamu. Lidé, kteří se nudí a vrací se na článek jen kvůli komentářům, když nenajdou nový, prostě kliknou na nějaký odkaz na stránce. Chcete li psát blog kvůli zisků z reklamy musíte psát články pod nimiž se bude diskutovat.

Když už jsme u těch blogů tak hodně důležitý je i počet odběratelů RSS. Jestli někdy budete plánovat prodej blogu tak právě tohle číslo by vám nemělo chybět. Na výslednou cenu mělo velký vliv. Hodně lidí včetně mě měření počtu odběratelů podcenilo. Teď mám data jen z google a seznamu. Přitom podle neověřených teorii má právě počet odběratelů RSS přes čtečku google a seznamu vliv na rychlost indexace nových článků (seznam) a pozice při hledání otázek (google).

Ne vždy se ohodnocuje projekt penězi. Některé ohodnocovače používají bodový systém. Určitě znáte seo-servis.cz. SEOlogové na webtrhu jej nemají moc rádi, protože často mate klienty. V každém případě většina faktorů, které používá při hodnocení síly webu má opravdu na jeho hodnotu vliv. Sice asi v zahraničí je kladen větší důraz na to, jestli je web v dmoz.org, bookmarky v digg.com nebo jestli má záznam v archive.org. Na druhou stranu poukazuje na důležitost dobrého jména, které má historii a ukazuje některé cesty, které právě toto dobré jméno mohou posílit.

Na stránkách websitegrader.com, se zase dozvíte kdy vaše stránky naposledy navštívil google crawler, kolikrát kdo napsal na vás odkaz z twitteru nebo jak obtížné je číst text na vašich stránkách (funguje jen pro angličtinu). Ano i twitter se počítá do oblíbenosti projektu.

Pro blogy pak poslouží blog.grader.com. Zjistíte, že existuje i Moz Rank. Nebo jako v mém případě vám poradí, že by jste měli mít více než 10 postů v RSS čtečce. Dokáže poznat i jak často bloguje, průměrnou délku postu a také jaká je průměrná doba čtení postu. Hezká je i tabulka nakonec, kde je rozepsáno kdy jsem za poslední týden napsal jaký post. Zjistil jsem že bloguju zhruba ve stejný čas.

Na internetu je velké množství různých ohodnocovačů, jejichž výsledky je často zbytečné znát, ale když si procházíte různé sumarizace můžete se dozvědět spoustu zajímavých věcí. Třeba některou chybu považujete za banalitu ale její odstraněním můžete hodně získat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Jakou má hodnotu …”

  1. Smysl automatických “ohodnocovačů” jsem nikdy nechápal, jejich odhadem se nejde řídit ani velmi vzdáleně.

    Chybí mi u tohoto článku vtipná anketa ohodnocující cenu tohoto blogu ;)

Comments are closed.