Developovat či nedevolopovat?

Počet domén v mém vlastnictví za poslední dobu mír ně klesl (něco jsem prodal, něco prostě pustil), ale i tak jich je více než stíhám developovat. Z dělání minisite jsem se přesunul spíše k postupnému developování projektu. Stačí nahrát WordPress a přidat pár článků za měsíc. Nemusí být ani moc informativní, ani nijak extra extra vypadat. Stačí když se bude něco na stránce dít. Je zajímavé že v porovnání s neWP řešením, které jsem doteď používal si vedou u sranku zhruba vždy o 10 bodů lépe. Zřejmě za to může interní prolinkování postů, které plyne z WP štítků a kategorií. Na druhou stranu, když přenášíte obsah WP, tak je s tím celkem práce oproti mému řešení na minisite, které nevyužívá databázi.

Ale článek je o developování nebo nedevelopování. Upřimně řečeno poslední dobou mám spíše pocit, že se vyplatí nedevelopovat. Stránky kde obsah stárne upadají a na PPC jsou prakticky nereálné si vydělat co by jen na svůj obsah (directoglobal dokázalo zaplatit prostě cokoliv). Minisites jsou sice stále dobrou investicí, ale je nutné je tvořit minimálně po 5ti, jenomže zřídka se vám sejde 5 stejně zaměřených domén na kterých chcete jen zaplácat obsah. Zkoušel jsem i minisites na subdoménách. Prostě vezmete jednu lepší doménu a nahážete na subdomény tématické minisites, které se propojí. Co jsem zkoušel tak seznamu to nijak nevadí, ale u google jsem zaznamenal propad v porovnání s ostatními. Takže pokud začínáte s minisites klidně to hažte na subdomény. Výsledek je dostačující a klidně na jedno MFA vytáhnete  5 EUR/měsíc. Ani po čase jsem nezaznamenal nějaké penalizace nebo něco podobného. Od nasazení nového seznam hledání ale u minisites rozhodně doporučuju min. 50% unikátní obsah na 5 – 10 stránkách. Ideálně propojit unikátní a neunikátní obsah formou citací. Zkuste třeba řešit nějakou otázku. Shrňte třeba výhody a nevýhody produktu. Rozveďte parametry. Přidejte nějaké citace odborníků. Nažhavte návštěvníka a nahoďte reklamu. Je to taková prekoncepce SAS (Smart Affiliate Sites). Nemusíte ani plýtvat reklamou. Většinou stačí 2 reklamní bloky (468×60 a velký čtverec) + lišta s odkazy. Já používám na některých dokonce jen 468×60 a nic jiného. Přeci jen 200% click rate při 20 návštěvách vypadá sice dobře, ale nemusela by se líbit inzerentům.

Kromě ručního developování jde vytvořit i stránky, které se sami aktualizují. Já jsem s tímto modelem experimentoval a upřimně řečeno skončil jsem jen u zobrazování RSS výstupu. Ostatní projekty většinou skončili jen u nikdy nepoužitého konceptu, anebo nedokončené verze. Z použitých byl jsem zmínil třeba skript co jsem použil u reklamavtv.cz. Každý den si stáhne z youtube.com data o nově přidaných vtipných reklam, uloží je do souboru a zpracuje. Výstupem jsou pak stránky, které každý den přinesou nová vtipná videa. Na disku jsou pro pozdější využití uložené i stará data. Stačí na ně udělat nějakou čtečku a je možné v podstatě procházet archiv. U tohoto skriptu jsem si však chtěl jen zkusit crawlera, ukládání a zpracování dat. Do budoucna by jeho dokonalejší verze mohla posloužit na budování automatizovaných adult galerií.

Do jisté míry lze generovat i texty. Český jazyk umožňuje vytvářet smysluplné věty několika způsoby. Tohoto lze využít například k tvorbě generovaného textu formou předmluvy k citaci nebo k vytvoření textu, který stačí doplnit o parametry a rázem máme recenzi. S prvně zmiňovanou verzí jsem si pohrával před rokem a něco. Vznikl projekt cheaty.biz. Potřeboval jsem nějak vyhledávačům vysvětlit, že obsah je vhodný pro české uživatele. Bylo proto ke každému cheatů vygenerováno přes 1300 úvodů. Druhou zmiňovanou variantu jsem měl rozpracovanou pro minisites o měsech. Z wikipedii, jsem si stáhl data měst (rozloha, počet obyvatel atd.) a zkusil vytvořit minireferát. Tento projekt se mi ale nepodařil. Texty byly až moc podobné. A při pokusu je upravit jsem to totálně pokazil a často se poskládali věty naprosto špatně a byly nepoužitelné.

Kromě vlastnoručního či automatického developování se ještě nabízí možnost někoho si zaplatit ať píše články, či texty. Zatím s tím mám špatné zkušenosti, ale napadlo mě, že by jsem si nechal vydevelopovat nějakou doménu od někoho kdo už minisite dělat umí. Prostě komplet podle něj. Například na webtrhu existují lidé, kteří dokonce jsou ochotní garantovat, že se jejich práce do 12 měsíců vrátí. Celkem zvažuju, že by jsem jejich služeb využil.

Ok tak jsem se vyzpovídal co se mi tak honí hlavou, teď jdu napsat něco seriózního :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Developovat či nedevolopovat?”

  1. Ty neWP vydevelopovany weby, co se lisi o 10 u sranku, plati to i pro srank 70-100? Nebo to jsou nižší ranky?

    1. Restin: jedná se o minisites, nebo miniblogy vs minisites. Rozmezí je 30 – 50, Upřimně nad 50 jsem zatím žádné minisite po změně algoritmu seznamu nevytáhnul. U jednoho to zanedlouho očekávám, pak dám kdyžtak vědět. Ale pokud uděláš minisites co má rank 40, tak kdyby jsi jej udělal na WP a použil štítky, kategorie a nějaký inpage linking addon tak máš 50tku.

  2. Automatické generování textu jsem taky zkoušel, bohužel jsem byl líný to dodělat :-/

  3. Mám někde uložený volně šířitelný sript co vygeneruje obsah z wikipedie, přida fotky z flickeru, videa z youtube a přidá popis dvou stránek z google co jsou na prvních místech ve vyhledávání na dané slovo.. Ale nikde jsem to nepoužil ikdyž se mi podařilo rozchodit skript s českými daty..

  4. Ahoj Drago,
    existuje nějaká třída/skript na skloňování podstatných jmen v php? díky. Clay

    1. claymes: já osobně žádný neznám.
      Miškin: celkem by mě zajímalo jak vypadá výsledek.

Comments are closed.