Staré projekty, dřív to nešlo teď už ano

Jakmile jsem vzal do ruky knížku o programování v PHP, okamžitě jsem přemýšlel jak by se nové znalosti daly použít k tvorbě online hry. Ze začátku to šlo celkem ztuha. Než jsem se dostal vůbec k databázím tak jsem splácal dohromady klasickou textovku jako z časů 8 bitů. Pro ukládání dat jsem používal koláčky. Teprve když jsem se dostal k propojení MySQL s PHP nastal čas dělání opravdové online hry. Teda to jsem si jen myslel. Od té doby uběhlo několik let, než sem seskládal opravdu funkční prototyp online strategické hry, která byla šetrná k servru a zároveň se dala pohodlně udržovat. I když mnoho lidí bude tvrdit opak tak bez OOP se prostě dělat onlinovka nedá. Pokud chcete dělat opravdu něco nového a unikátního ne jen kopie toho co už tu mnohokrát je chce to ještě znalost matematiky alespoň na úrovni gymplu a to si nedělám srandu. Spousta věcí se dá vyřešit jednoduše stačí jen přičichnout k vysokoškolské matematice. Samozřejmě se bavíme o rozsáhlé onlinovce ne bezduchému klikání jako je třeba Mafia Wars na facebooku. Engine na MW se dá splácat za hodinku a rozjet hru na něm založenou dejme tomu za jedno odpoledne. Proto má také tolik klonů, jednoduše je to lehké.

Ok ale zpět k myšlence článku. Land of Ice byla jednu dobu opravdu úspěšná hra. Koncipoval jsem to jako old school strategii, tedy žádné lehké klikání, ale pro top hráče detailní počítání a jedna chyba a máte po armádě. Soubojový systém sem “okoukal” z Meliorannis. Ten byl super, ale jednotky neměli zvláštní schopnosti a byly všechny strašně moc vyvážené. Já jsem souboják v podstatě od základů předělal. Zůstala jen koncepce inciativy a výpisu, zbytek už je v podstatě simulace reálného boje. Okořenil jsem to pořádnou dávkou náhody a na světě byla podle mnoha hráčů zajímavá hra. Postupem času jsem vydal verzi 2.0, kde se toho hodně změnilo. Hlavně jsem přidal prvek hráči vs servr. Jednotky mohli nosit vybavení a některé dokonce i unikátní předměty. Ve hře je samozřejmě aukce všeho možného, aliance a jedna z posledních věcí dokonce společné dobývání, kdy každý člen aliance musí postupně, během krátké reálné doby splnit nějaký specifický úkol. Většinou se jedná o to něco dobýt, ale je nutné specifická stavba armády. Tohle vše v podstatě udělalo z Land of Ice naprosto unikátní projekt, který si troufnu říct dodnes nemá na poli českých her konkurenci (já vím že samochvála smrdí, ale když na něčem strávíte opravdu hodně času (u 2000 člověkohodin sem přestal počítat) ) . Dnešní hry jsou už strašně jednoduché a stačí aby u nich hráč denně strávil jen pár minut. Land of Ice měla hráče, kteří jí hráli i 8 hodin každý den, což mě dost fascinovalo. Většina z nich věděla o hře víc než já a to co jsem považoval za neporazitelné prostě dokázali zlikvidovat.

Proč ale tak, alespoň podle mích slov, super hra skoro zanikla (stále jí hraje denně cca 100 lidí)? Protože jsem nevěděl jak jí monetizovat. Neměl jsem ani potuchy o tom jak na té hře kromě příspěvků od hráčů vydělat, resp. alespoň získat peníze na hosting. V podstatě teprve když jsem se dostal na webtrh a začal pronikat do celého toho internetového vydělávání, tak jsem pochopil kde jsem průběžně dělal chyby. I když jsem ale počítal jakkoliv, prostě s LOI bylo více práce než by se dalo získat. Efektivnější bylo obchodovat s doménami, dělat scany nebo později minisites. Asi před týdnem, když jsem si dělal plán čemu se budu věnovat v následujících měsících jsem znovu zvážil obnovení celého projektu. Prošel jsem si kódy a kouknul jestli se v tom ještě vyznám. Naštěstí mám dobré navyky a vždy skript co možná nejvíce komentuju. Něco bude chtít přepsat, přeci jen už jsem od té doby pokročil, ale rozhodně to nebude nereálné. Přidám koncept, který hru trochu zrychlí. Dokonce pokud by vše šlapalo jak má, tak nebude potřeba ani hru restartovat. Hráči bude trvat vypracovat jeden klan na maximum dejme měsíc – dva a potom už bude jen získávat lepší výbavu pros své jednotky. Proti stereotypu budu bojovat updaty a dalšími rozšířeními hry. Většina hráčů si chce většinou vyzkoušet více bohů nebo jejich kombinací a tak ti co mají více času budou hrát za více klanů naráz a ti co čas nemají si prostě odehrají to své. Ale z old school prostě neslevím. Prostě ti co tomu budou věnovat fakt hodně času tak za to i něco dostanou.

A teď možnosti monetizace. Nejdříve bude muset projít celý design grafickým updatem. Místo úvodní stránky nasadím wordpress a přesunu do něj všechny novinky, budu tam psát i o vývoji a všemu kolem Land of Ice. Pokud tam nacpu i jednotlivé stránky z knihovny a manuálu, měl by jsem se dostat na něco kolem 500 stránek. Což je dost prostoru pro reklamu i backlinky. K hrám většinou adsense háže grafické reklamy se slušným CR. Takže zde bude monetizace převážně Adsense + Directoglobal. Postupně jak bude vzrůstat návštěvnost nahradím některé reklamy Adsense Adwebio. Také bude záležet jaké reklamy na awebio budou a jestli bude na stránce online hry o prostor zájem. Do samotné hry plánuji dát reklamu na logout stránku. Buď PPC, anebo přímý prodej. Do hry pak přímý prodej nebo adwebio na imprese (do budoucna se to plánuje) za pakatel. Hra dokáže totiž za den bez problému udělat i 100K/impresí. K celé hře je pak i docela rozsáhlý příběh, který má v současnosti asi 50 – 70 normostran, takže když přidám nějaké to guide včetně stats jednotek tak není problém vydat nějakou knížku, kterou si prostě skalní hráči koupí. No cestu k milionům to nebude, ale za nějakých 30 – 50 hodin měsíčně práce by zisk mohl být kolem 5K. Což není moc, ale alespoň bude na netu další echt česká onlinovka. Jestli ale získá zvučné jméno tak by se dalo uvažovat o jiných číslech a za to už mi ta snaha stojí ;)

Samozřejmě tohle všechno funguje za předpokladu, že na českém/slovenském internetu je stále dost lidí, kteří budou ochotní hrát tvrdou old school tahovou strategii. Dnešní generace už je trochu zhýčkaná, což dokazuje například úspěšnost hry jako je World Of Warcraft, která v podstatě postrádá všechny staré složitosti (smrt tě připraví o věci, expení je otázkou měsíců nikoliv týdnů) a v podstatě co update to nerfování všeho nepřátelského (nerfování = oslabování, poznámka pro nehráče). No uvidíme během příštího měsíce hodlám udělat revizi skriptů a zavedení nového systému. Určitě o tom ještě tady napíšu. To co bylo tehdy nemožné, tedy aby si hra na sebe vydělala, bude dneska už možné.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Staré projekty, dřív to nešlo teď už ano”

  1. U takových jednoduchých onlinovek si vystačíš se středoškolskou matematikou. Až teprve ve 3D je ta pravá matematika, tam poznáš pravou matematiku ke které si takové onlinovky ani nečuchnou.

    Každopádně webové onlinovky jsou skvělé z hlediska hratelnosti, sám sem jich hrál několik(melior,reddragon,webgame,aoex). Všechny dobrý a dodnes mají svůj příběh. Potom udělaly kluci z německy takový jednoduchý onlinovky jako travian a nachytala se na to spousta lidí. To mě celkem mrzí protože tady byly daleko víc propracovanější online hry. Každopádně si myslím že už je to docela mrtvé, v dnešní době WOW. Budoucnost je nejspíš v O3D.

    viz.
    http://www.youtube.com/watch?v=uofWfXOzX-g&eurl=http%3A%2F%2Fcode%2Egoogle%2Ecom%2Fapis%2Fo3d%2F&feature=player_embedded

  2. Planujes tam stredoveke prostredi? Me by se vice libilo neco z budoucnosti ve stylu Terminatora. To bych si urcite zahral. Tech stredovekych nebo tech z magickeho sveta uz je dle meho nazoru hodne.

  3. Ako tak kukám na reklamu okolo tohto postu tak si sa nemýlil :D Adsense ti už nahodil konkurenciu :)

  4. tak todle zní, Drago, víc než dobře ;) konečně tu můžu vidět co tě opravdu baví, tedy v čem dokážeš vyniknout…. a ne už žádný desítky minisites který děláš spíš z povinnosti aby tě to do budoucna něco vydělávalo, než z vlastního nadšení. tak přeju hodně štěstí ať se onlinovka řádně rozjede! nevzdávej to

  5. linik: problém je že těch pár MFacek vydělá většinou víc než projekt nad kterým necháš 10-100ky hodin…

  6. Tak na tuhle hru jsem několikrát narazil, ale nikdy si ji nezkusil zahrát, nevím, asi bys měl zapracovat i na vzhledu nebo prostě trochu pomoci tomu běžnému návštěvníkovi s tím přesvědčením si něco zahrát.

    Taky jsem si chtěl udělat svoji onlinovku a vlastně své představy pořád nosím v hlavě. Snad se k tomu taky dostanu :) no a tobě hodně štestí.

  7. Projekt vyzera velmi dobre. Myslim, ze pokial by si ho neskor lokalizoval do anglictiny a cinstiny a pridal moznosti kupovania veci za peniaze, mal by pri dobrom marketingu velku perspektivu vynikajucej monetizacie.

  8. Já landofice hraju už dost dlouho a už se těším na novou verzi…kdybys něco potřeboval tak mi můžeš napsat na mail pomůžu s čímkoli :)

  9. no..jak možná víte, já sem asi jeden z těch “skalních hráčů” nebo za něj alespoň považuju :) ( 6 let hraní to už de, ne? :D). Věřím tomu, že pokud Drago vytrváš v tej snaze a zůstane ti nadšení, ta hra má opravdu budoucnost..vážně..Ale chce to asi hodně práce, práce, ve který se já nevyznám :). Ale hlavně..Když přijde problém, nenechat se znechutit..pamatuju časy 1 000 účtů na světě a to už byla konkurence. Prostě přeju ať se ti to povede, hodně zdaru. A myslím, že přeju za všechny hráče LOI.

    to eMen: Konkurence je obrovská. To je pravda. Ale LOI má šanci. Na druhou stranu nesouhlasím s tím, že Travian je jednoduchá hra. Možná ano, možná ne. Sám sem ji dlouho hrál. Ta hra má svoje kouzlo v komunikaci lidí mezi sebou, nikoliv na herních vlastnostech. 50% lidí hrálo travian kvůli tomu, že pokecali, zasmáli se, odreagovali..A myšlenka travianu taky není zcela k zahození. Naopak za kýč internetu považuju hry jako Bitefight, Divoké kmeny, Ikaruim nebo jak..To je děs..Ale travian je o komunikaci a strtegii, oddanosti.. ;-)
    Omlouvám se za délku příspěvku :D

  10. No já to hraju asi 3 roky a je to dobrá hra ale jak nejsou updaty tak je to monotoni takze se tesim na loi 3.0

Comments are closed.