Adsense a nová pravidla, vyplatí se to ještě vůbec?

google_logo_small.gifJak každý uživatel v síti adsense i já dostal email s informací, že google bude brzo nasazovat nové cílení reklamy podle zájmů uživatele. Součástí je i informace, abychom si aktualizovali zásady ochrany osobních údajů. Máme čas do 8.4.2009. No nebudu polemizovat o slově aktualizovat, protože nejdřív by to chtělo je tam nasadit. Každý kdo dělá stránky tak se s tím neštvě a rovnou tam naháže reklamní kód. Přidávat na stránku sáhodlouhé prohlášení, že google sbírá data z každé stránky, kde je umístěná jejich reklama přináší zmatek. Jak to vlastně má vypadat? Musí to být na každé stránce? Upřimně nevím kolik si kdo z vás účtuje za hodinu práce, ale upravovat všechny weby kde se reklama nachází či vymýšlet způsob, který automaticky ty jejich terms vloží na každou zaběhnutou stránku s adsense mi přijde poněkud nevděčný. V ČR kde se většina inzerentů snaží držet cenu za klik pod hranicí únostnosti a adsense si nechává 90 – 60% už opravdu je nutné se ptát jestli se vyplatí vůbec pro adsense dále pracovat. Pokud bychom se mohli chlubit kliky v řádech několika dolarů jako na namepros.com, tak by stálo za to na každý web umístit ten kus textu na kterém možná do budoucna nebude vůbec záležet. Ale má to cenu kvůli těm pár centům? Nevyplatí se spíš hledat řešení někde jinde, kde budou rádi když k nim naše stránky přidáme? Základní pravidlo developování MFA (made for ads – děláno pro reklamu) je nebrat adsense jako hlavní zdroj příjmů. Držte se toho, protože možná už 8.4 dále nebudete moct adsense používat, protože nebudete mít na stránkách správné znění ochrany osobních údajů. Btw. v tom emailu co dorazil ani sám velký google neví jak mají vypadat.

Email od adsense:

Dobrý den,

dovolujeme si vás upozornit na brzké spuštění zájmově orientované reklamy. Rádi bychom vás požádali, abyste u své stránky překontrolovali zásady ochrany osobních údajů a provedli nutné změny. Rovněž se dočkáte několika nových možností na stránce Nastavení účtu.

Zájmově orientovaná reklama umožňuje inzerentům oslovit uživatele na základě jejich předchozího chování, např. návštěv webových stránek inzerenta a na základě jejich zájmů (např. sportovní nadšence). Abychom vytvořili kategorie zájmů, budeme určovat typy webových stránek, které uživatelé navštěvují v rámci obsahové sítě Google. Navštěvují-li například sportovní stránky, přidáme uživatele do kategorie zájmu „sportovní nadšenci“. Další informace o nastavení vašeho účtu naleznete na adrese Centra nápovědy AdSense http://www.google.com/adsense/support/bin/topic.py?topic=20310&hl=cs.

V návaznosti na toto oznámení bude muset být využití zájmově orientované reklamy zohledněno v zásadách ochrany osobních údajů. Přečtěte si informace v našem Centru nápovědy (http://www.google.com/adsense/support/bin/answer.py?answer=100557&hl=cs) a zajistěte, abyste si do 8. dubna 2009 aktualizovali nebo upravili zásady ochrany osobních údajů na svých stránkách. Protože se stránky účastníků a zákony různých zemí liší, nemůžeme bohužel navrhnout přesné znění zásad ochrany osobních údajů.

Další informace o inzerci cílené na zájmy uživatelů naleznete na blogu služby Inside AdSense (v anglickém jazyce) na http://adsense.blogspot.com/2009/03/driving-monetization-with-ads-that.html.

Děkujeme za vaši spolupráci a věříme, že toto vylepšení pro vás bude prospěšné.

S pozdravem,

tým Google AdSense

Návrh funkčního univerzálního změní, které se dá použít na stránkách:

Na našich webových stránkách se zobrazují reklamy poskytované reklamními společnostmi třetí strany. Tyto společnosti mohou používat údaje (nikoli však jméno, adresu, e-mailovou adresu a telefonní číslo) o vašich návštěvách těchto i jiných webových stránek k poskytování reklam na zboží a služby, které vás zajímají. Chcete-li se o těchto postupech dozvědět další informace a chcete-li vědět, jak můžete těmto společnostem zabránit ve využívání uvedených údajů, klikněte sem.

V klikněte sem pak musí být odkaz na kompletní znění, které se však může kdykoliv aktualizovat. Takže doporučuji jej umístit na jednu doménu, jedno místo a aktualizovat zde. Jestli se to bude líbit to vám nedokáže nikdo bouhžel zaručit (shodou okolností stejné používá i google v nápovědě k tématu). Výhodou tohoto řešení je, že na stránce můžete zmínit všechny reklamní systémy a technologie, které používáte. Zároveň můžete výše uvedený text rozšířit i o kontakt na provozovatele a ten pak na také umístit na jedno místo (kontakt na provozovatele by měl být na každém projektu).


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

16 Replies to “Adsense a nová pravidla, vyplatí se to ještě vůbec?”

  1. no tak to je dobra vopicarna, to ma byt na kazde strance s reklamou nebo jen na uvodni?

  2. Ja z toho nepochopil jestli bude nutne vygenerovat novy kod pro adsense nebo ne ..

  3. Samotný google v tom nemá jasno, to je hlavní problém. Kdyby třeba stačilo hodit někde odkaz na podmínky, bylo by to v pohodě, ale vypisovat na webech nějaké texty (které stejně skoro nikdo číst nebude)…

  4. Já už s AdSense končím, nevyplácí se to, nejen kvůli malým cenám za proklik.

  5. Myslím, že je to pochopitelné: G se tím brání proti případným budoucím žalobám od vyčuraných lulinů, kterým vzniknou mnohamilionové škody tím, že se někde uložily údaje o tom, na kterých gamble, fun, a imho že v budoucnu i xxx sajtách, klikají na reklamu :)

  6. Vypadá to, že si budeme muset začít hledat náhradu. Slyšel jsem že Microsoft něco vyvýjí…

  7. Mozno vela ludi prejde v nasich koncinach na e-target, ajked ten ma tiez svoje chyby. V kazdom pripade nejaka velka dalsia konkurencia v PPC pre G by uz bodla, ajked si nemyslim ze pride v case tejto krizy. Som zvedavy co urobia velke portaly, ktore pouzivaju google :)

  8. no neviem etarget dava mensie zarobky aspon co mam ja odskusane a tieto podmienky sukromia a ochrany dat tam museli byt uz davno, toto je len aktualizacia, kvoli pouzivaniu cookies.

  9. Jednoducho Adsense používa toľko ovečiek, že Google si pomaly ale isto začína robiť, čo sa mu zachce.
    Skôr či neskôr sa ten monopol musel prejaviť.

  10. Ještěže Microsoft připravuje PubCenter, ze kterýho jsou mimochodem beta testeři nadšení a třeba i ten Seznam něco někdy spustí ;)

  11. Jinak drago, můžu vědět kolik webů máš na AdSense? Nosi jich tam měl údajně kolem stovky a spekuluje se, že to mohla být příčina toho BANu…

  12. Michello: teď nevím tak do 30. Nově už všechno automaticky dávám na directo až to nabere ranky, něco jede jen na backlinks, zkouším také různé affilates.

    On postup v současnosti je: udělat minisites na nové doméně, nahodit GA, počkat na indexaci google + seznam, nahodit Adsense, jakmile naskočí ranky, odstranit adsense nahodit directo. Teď přemýšlím jak to zautomatizovat co nejvíc :)

  13. Jen dodám že nedělám MFA aby vydělávali závratné peníze, ale aby vydělali zhruba na 3x renew/rok. Mě spíš baví domény sbírat, ale je to drahé, hlavně když chceš nabrat kvalitnější kousky.

  14. ach jo ja ten mail ani moc necet ze to bude zase nejaka otrava ktera ani neni nutna a jak to tady ctu tak je mi … zle

Comments are closed.