Problém IDN při registraci do katalogů

ie6_death.gifDneska jsem si procházel svou spamschránku na seznamu, kterou používám při registraci do katalogů. V posledních týdnech jsem registroval své geo minisites do katalogů tak jsem kontroloval úspěšnost registrace. Je pravda, že Scia má trochu problém s kódováním, takže občas některé registrace jsem musel opakovat. Otazníky místo diakritiky nebyly vnímány moc pozitivně.

Co mě ale dostalo za dnešek bylo, když mi majitel jednoho katalogu vyházel všechny moje IDN domény s tím, že jsou to smyšlené odkazy a nefungují. (registruji url zásadně v punycode tedy xn-- většina formulářů by diakritiku nepřežila). Napsal jsem mu vysvětlení, že jsou to IDN domény a že když zadá třeba dánsko.info tak si to prohlížeč nejdřív přeloží do xn--dnsko-xqa.info a pak tu doménu najde. Bylo mi odpovězeno poměrně arogantně, že je ta adresa vymyšlená protože v doméně nemohou být dvě pomlčky za sebou a navíc to nefunguje. No napsal jsem ještě jeden email, kde jsem mu dal odkaz na wikipedii a poradil mu, že jeho prohlížeč IE6 už je trochu z módy ať si upgraduje alespoň na novou verzi.

Co z toho plyne za ponaučení. IDN jsou možná skvělá věc a nepostradatelná pro budoucnost. Za 10 let pokud bude ještě existovat internet v takové podobě jak ho známe budou IDN naprosto běžné, zvláště pro lokální projekty. V současné době, ale má většina projektů s IDN problém. Formuláře se jich doslova bojí a stále rozšířený prohlížeč IE6 je neumí ani přepsat do punycode. Možná jsme se s registrací geo IDN domén unáhlil a jsem si jistý, že například doménu dánsko.info rozhodně za cenu pár set korun neprodám. Na druhou stranu už dlouho jsem si nekoupil doménu čistě ze spekulativních důvodů. Vše co teď kupuju mám na nějaký projekt.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Problém IDN při registraci do katalogů”

  1. Formulare, katalogu apod. maji dodnes obcas problemy napr. s necim takovym jako je RodinneDomy.info, protoze nestravi 4 pismennou TLD. Co formulare ceskych linkfarem jako je napr. jednorozec.cz provedou z napr. KARPATY.TRAVEL nechtej vedet.

    je to zapas, ale my co jej vedem, vime (nebo si to aspon myslime) proc to podstupujem

    — pujcky.ws —

  2. vůbec bych mu něco takového nevysvětloval, předem prohraný boj většinou.

    Jinak podle mě byla chyba zavést IDN domény. U nás to děsně mate, x let se uživatelé učí že do url nepatří čárky a teďka je to zase naopak, navíc to zkomplikuje spoustu domén… Nemá to žádnej přínos pro uživatele….

    Btw: moje Scia už nemá problémy s háčky :D

  3. Duvodem proc jsem ti je vyhazoval ja je: charset=windows-1250, kdy muj katalog je v UTF, a neobtezoval ses predelat otazniky na konkretni znaky. Nacitani metaznacek u freeglobes je hezka vec, ale resit lidi kteri pouzivaji zastarale(a v tomto pripade navic nestandardni) kodovani nebudu. Kdybys otazniky v nadpisu a popisu predelal(a s idn to nema nic spolecneho) tak bych ti je schvalil.

  4. Franta: o tebe nejde, to vím a už jsem to vyřešil. Kodování byla moje chyba. Navíc načítání dat u freeglobes vůbec nepoužívám, to přeskakuju je to zdržovačka.

Comments are closed.