Podivný google PR update

Poslední update byl nějaký podivný nezdá se vám? Přišel příliš brzo na to, aby to byla pravda. Jak si tak pročítám blogy nejen domainerů napříč internetem, začínám mít dojem, že to bylo spojené opravdu s google narozeninami. Pokud to tak bylo myšleno tak se to google povedlo. Udělal radost lidem, kterým na PR záleží. Ale počkejte chvilku. Není náhodou google tak trochu proti sobě. Stále brojí proti prodávání odkazů na stránce, ale přeci podporuje nové stránky tím, že jim přidelí vyšší ranky. Musíte uznat, že spousta vysokých ranků, které google přidelil jsou dejme tomu poněkud sporné. Nové weby začínají, po pár týdnech existence, na PR 4. Legendární hranice PR 5, která je mnoha považována ze nepřekonatelnou se rozdává jak na běžícím pásu. Něco je špatně. Hned se mi v hlavě rodí konspirační teorie, které google chystá na nebohé prodejce odkazů a po přečtení několika dalších blogů nejsem sám. Ty nejlepší, nebo nejzajímavější vám teď přináším.

Testovací teorie

Třeba je chce otestovat. Dá jim na měsíc a půl vysoký rank a počká jestli zkusí něco prodat a pokud ano tak je hned pošle do sandboxu. PageRank by se tak v podstatě stal nástrojem pro čistění vyhledávače. V současné době totiž jen velice málo lidí věří, že google page rank a pozice ve vyhledávači google mají něco společného, teda kromě toho magického google.

Teorie hospodářské krize, aneb google si hlídá zadek

Další zajímavá konspirační teorie říká že globální nárůst google page ranku zvýší prodej odkazů napříč internetem a víc stránek se tak stane na google PR závyslím, tedy závyslím na google, což zvedne hodnotu akcii společnosti google.

Teorie internetového standartu

Podlé této teorie bude průměr stránek 3. 2 a méně budou stránky považované za méněcenné. Naopak 4 a více budou stránky dobré. Moc však této teorii nevěřím. Je sice pravda že na statistikách se dá postavit poměrně slušné hodnocení, ale aby na průměrnou stránku odkazovalo X stránek s GPR Y se mi zdá až moc přitažená za vlasy.

Antidiskriminační teorie

Podle statistik má v průměru nejvíce stránek GPR větší jak 7 právě .com a jsou v angličtině. Aby bylo dosaženo mezinárodního průměru měla by každá domén nebo stránka napsaná v nějakém specifickém jazyce mít určitý počet GRP ranků na počet obyvatel/stránek v daném jazyce. Proto jsou posilované stránky v lokálních jazycích (třeba i češtině) a podmínky na získání lepšího ranku jsou benevolentnější pro český jazyk než angličtinu. No nevím co je na tom pravdy, ale faktem zůstává, že moc lidí na anglicky fórech si nepolepšilo, zatímco na webtrhu se doslova rozpoutala euforie. Tato teorie ovšem má také své trhliny. Zatímco anglický internet se propadá do letargie. Český/Slovenský ožívá a lidé se více snaží hrát SEO hrů. Budují odkazy a využívají i placených služeb. Takže nárůsty ranků jsou prostě přirozeným vývojem.

Upřimně nevím jestli vůbec některá z těchto teorii je pravdivá, nebo na ní něco je, ale minimálně pro pobavení jsem je zde uvedl. No víme jen jednu věc jistě. Pravda je někde venku.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Podivný google PR update”

  1. Aj tak je PR aj všetky ranky viac menej na nič. Pri výmene (predaji) odkazov je to “smerodatné” no neviem, či aj správne. Je to len ukazovateľ. Správny link builder nehľadí len na ranky ale na 10 faktorov okolo. Presvedčujem sa o tom pravidelne keď robím linkbuilding … MFA s rankom 80 je pre nich “lepšia” ako eshop s 20tis podstránkami, s minimom ex. odkazov a rankom 70 … vtipné nie ? :)

  2. No, asi takhle, ja mam u novych stranek (stari asi mesic) PR 4… Zpetnych odkazu jen par. zadny linkbuilnding, nic…

    Nemuze to byt jen nejaky “vtip”? nebo tak neco?

  3. Mozna timto tahem prave zamezuje prodavani odkazu. Drive vysoce cennene na trhu odkazy (pr 5) jsou v dnesni situaci spise usmevne..

  4. neverim ani jednej teorrii. Najpravdepodobnejsia moze byt ta 1. ale aj ta je blbost a preco? Google nezahodi svoj algoritmus ktory sa rokmi vyvijal kvoli predaju odkaz ale snazi sa proti tomu bojovat inak. Stale vsak nema ziadne paky na to aby sa prestalo s odkazmi obchodovat a to ani v pripade poslania do sandboxu, aj velmi cenne stranky maju externe odkazy ako google vie ze je to vymeneny alebo odkaz z dobrej vole webmastra a nie predany? Samozrejme ked su odkazy predavane cez zname sluzby je to o inom ale inak nema sancu, jedine gtpr zmrazit alebo prestat pouzivat, tu by vsak mohla na scenu vstupit taka alexa ci iny rank.

  5. navíc se podle me do popredi dostanou sluzby jako directo, která má velkou šanci prorazit. Tady už v podstatě neprodáváš odkaz ale reklamní plochu. Narůstající GPR pak už bude jen bonus. Teď je otázka jestli se to ujme a bude mít někdo odvahu to zkusit a investuje do toho.

  6. Přikláním se k první teorii. Už jsem to tu psal jednou. Web po pár dnech (ani ne měsíc) GTPR 2. Kdyby vše bylo jako bývalo, nestalo by se. Dějí se velké změny…

  7. ale prd sa deje. GTPR 2 dostanes za par odkazov to mas kazdy druhy web.Ja mam na svoj blog par odkazov a mal 3 a pritom ziadne odkazy v katalogoch nic, ziadne vymena odkazuju na mna asi 2 blogy

  8. Já myslím, že se jedná o prostý přepočet – NIC se neděje.
    Nechci Retalovi lichotit, ale webtrh rozhýbal trh s odkazy, jejich výměnou a pod. Prostě se to odrazilo na stavu PR v ČR :-)

Comments are closed.