Lockheed Martin ($LMT) – Q2/2023

Tento týden reportovala výsledky společnost Lockheed Martin ($LMT). Mám jí v mém dividendovém portfóliu, kde má jen menší zastoupení (cca 2,25%), ale jejich reporty a novinky rád sleduji. Je to jedna ze společností, která posouvá technologické hranice.

UPOZORNĚNÍ: Moje pokusy o investování/spekulace berte s rezervou. Já to dělám pro zábavu a jsem smířený s tím, že můžu o peníze přijít.

Tato nadnárodní korporace se specializuje na obranné a kosmické technologie, což ji činí klíčovým hráčem v těchto oborech. Její inovativní výzkum a vývoj vedou k vytváření nových a revolučních technologií, které mění svět kolem nás.

Jednou z nejzajímavějších stránek Lockheed Martin je její angažovanost v oblasti letectví a vesmíru. Od návrhu a výroby pokročilých letadel a bezpilotních systémů po účast na prestižních kosmických misích, jako je průkopnická mise na Mars, společnost neustále překonává hranice technologického pokroku.

Jedním z nejznámějších produktů Lockheed Martin je stíhačka F-35 Lightning II. Tento multifunkční bojový letoun kombinuje pokročilé avionické systémy a stealth technologie. F-35 patří mezi letouny 5. generace a slouží ve vzdušných silách po celém světě. Jednou je možná bude vlastnit i Česká Republika.

Mezi jejich další produkty patří Javelin (společně s Raytheon), M142 HIMARS anebo nákladní letoun C-130J.

Kromě toho je tato společnost také předním dodavatelem obranných technologií a systémů. Patří sem vývoj protiraketových systémů a integrovaných obranných sítí.

Souhrn výsledků

Společnost dosáhla obrat ve výši 16,693 miliardy USD za Q1/2023 (+8,07 % Y/Y).

Čistý zisk činil 1,681 miliardy USD (+444,01 % Y/Y). Nicméně zde je nutné dodat, že před rokem ovlivnily nepeněžní poplatky a vypořádání penzijního plánu (viz. můj report Lockheed Martin ($LMT) – Q2/2022). V přepočtu 6,63 USD na akcii (+471,55 %).

Free cash flow bylo 0,711 miliardy USD za kvartál (-24,93 % Y/Y).

Na výplatu dividend šlo 758 milionu USD (3 USD/akcie za kvartál) a na zpětný odkup akcií (buyback) 750 milionů USD. Celkem koupili 1,6 milionů akcií, což je hezké.

Backlog (závazné objednávky) vzrostli na 158,011 miliardy USD (+8,9 %).

Společnost má celkem 3,673 miliardy USD cash. Což ne nejvíce, co mám evidenci jejich kvartálních výsledků (od Q1/2021).

Výsledky jednotlivých divizí

Společnost působí ve čtyřech obchodních segmentech, které jsou rozděleny podle povahy produktů a služeb: Aeronautics (Letectví), Missiles and Fire Control (Střely a řízení palby), Rotary and Mission Systems (Rotační a letové systémy) a Space (Vesmír).

Výsledky jsou v milionech USD.

Oproti předchozímu kvartálu rostlo vše. Meziročně pak zejména letectví a vesmír.

Aeronautics

V druhém čtvrtletí roku 2023 se tržby divize Aeronautics společnosti Lockheed Martin zvýšily o 1 miliardu dolarů, což je nárůst o 17 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2022. Tento nárůst byl především způsoben vyššími tržbami ve výši 735 milionů dolarů za program F-35 z důvodu vyšší produkce na smlouvách a zvýšených tržeb z udržovacích smluv. Také tajné programy přispěly vyššími tržbami o 100 milionů dolarů a program C-130 zaznamenal nárůst tržeb o 90 milionů dolarů díky vyššímu objemu udržovacích smluv.

Missiles and Fire Control (MFC)

V Q2/2023 měla společnost Lockheed Martin (MFC) srovnatelné tržby s tímto obdobím v roce 2022. Vyšší tržby ve výši 20 milionů dolarů z prodeje taktických a úderových raketových programů způsobené vyšším objemem (Precision Strike Missile – PrSM) byly vykompenzovány nižšími tržbami ve výši 20 milionů dolarů z programů integrovaného leteckého a raketového obranného systému způsobenými nižším objemem (Terminal High Altitude Area Defense – THAAD).

Rotary and Mission Systems

V Q2/2023 společnost Lockheed Martin zaznamenala pokles čistých prodejů o 115 milionů dolarů, což představuje 3% pokles oproti stejnému období v roce 2022. Tento pokles byl způsoben zejména sníženými prodeji v hodnotě 145 milionů dolarů v programu vrtulníků Sikorsky z důvodu nižší produkční kapacity (Black Hawk). Tento pokles byl částečně vyvážen vyššími prodeji v hodnotě 60 milionů dolarů za programy integrovaných válečných systémů a senzorů (IWSS) díky vyššímu objemu (programy Aegis, Defense of Guam a TPY-4).

Space

V Q2/2023 vzrostly celkové tržby divize Space společnosti Lockheed Martin o 341 milionů dolarů, což představuje nárůst o 12 % ve srovnání se stejným obdobím v roce 2022. Hlavním důvodem nárůstu byly vyšší tržby ve strategických a raketových obranných programech o 150 milionů dolarů způsobené vyšším objemem vývoje (NGI); vyšší tržby z národních bezpečnostních vesmírných programů o 120 milionů dolarů způsobené vyšším objemem vývoje (utajené a Transport Layer programy); a vyšší tržby v komerčních civilních vesmírných programech o 65 milionů dolarů díky vyššímu objemu (Orion).

Operační zisk divize Space ve druhém čtvrtletí roku 2023 vzrostl o 41 milionů dolarů, což představuje nárůst o 15 % ve srovnání se stejným obdobím v roce 2022. Hlavním důvodem nárůstu byl vyšší operační zisk o 25 milionů dolarů z komerčních civilních vesmírných programů způsobený příznivějšími úpravami zisku a vyšším objemem (Orion); a vyšší operační zisk o 15 milionů dolarů z vyššího podílu na ziscích z investice společnosti do ULA díky smíšenému programu startů. Celkové úpravy sazeb pro zisk rezervací ve druhém čtvrtletí roku 2023 byly srovnatelné s obdobím stejného období v roce 2022.

Další zajímavosti z konferenčního hovoru

Zájem o F-35 roste, chce je i Česká Republika

V programu F-35 pokračuje silný zájem zákazníků, jak domácích, tak mezinárodních. Česká republika projevila zájem o letadla a Izrael oficiálně rozhodl o rozšíření svého letového parku o 25 strojů F-35, čímž zvětší flotilu o 50 %. Během první poloviny roku 2023 dodali 50 letadel F-35, všechna ve verzi TR-2 (Technology Refresh 2).

Zaznamenali očekávané snížení počtu dodaných letadel pro rok 2023 oproti původním plánům z minulého roku, kvůli zdokonalování softwaru, přijetí a certifikaci verze TR-3 a časování dodávek hardwaru. Nyní očekávají dodání 100 až 120 letadel F-35 pro rok 2023.

Důležité je, že se dlouhodobý pohled na dodávky nezměnil: Předpokládají dodání 156 letadel v roce 2025 a výrobní řetězec i výrobní systém nadále podporují tyto cíle pro budoucí roky.

Problém jsou stále dodavatelské řetězce

Jay Malave (Chief Financial Officer) napsal, že očekávali pro rok 2023 jednociferný růst, což se asi naplní ale bude spíše v horní části. Pozitivně vidí i další roky. Problém nejsou objednávky, těch mají dostatek, ale dodavatelské řetězce.

Závěr

Společnost jede podle očekávání. Je to taková spíše nudná akcie, která i přes dobré výsledky prostě neroste do nebe.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.