Jak je na tom Qualcomm ($QCOM)

Cena Qualcomm ($QCOM) se v posledních dnech blíží k ročnímu dnu a já přemýšlím jestli posílit mou pozici v dividendovém portfoliu anebo je na obzoru nějaký problém a vyplatí se počkat.

$QCOM jsem přidal do mého dividendového portfólia v dubnu 2022. Průměrnou nákupní cenu včetně poplatků mám 139,14 USD/akcie. Současná cena 105,77 USD je tedy o dost lákavější. Společnost vyplácí dividendu 3,20 USD na akcii (zhruba 2,94 %), což je sice pod průměrem portfólia, ale řekněme že za 10 let už by to mohlo být jinde.

Krátké shrnutí

Qualcomm je americká firma se sídlem v kalifornském San Diegu. Založena byla v roce 1985, kdy se zaměřovala na satelitní komunikace. Dnes se zabývá výrobou polovodičů a mikročipů. Mezi její nejznámější produkty patří procesory Snapdragon pro mobilní telefony.

Společnost má divize:

  • Qualcomm CDMA Technologies (QCT) se zabývá výrobou polovodičů a mikročipů.
    • Handsets
    • Automotive
    • IoT
  • Qualcomm Technology Licensing (QTL) se zabývá licencováním technologií společnosti Qualcomm.
  • Qualcomm Wireless & Internet (QWI) se se zabývá vývojem a prodejem bezdrátových produktů.

Vydělávají tedy na nejen na výrobě procesorů, ale také na licencích.

Kvartální zpráva a konferenční hovor

Aktuální stav

Společnost nedávno vydala kvartální zprávu. V ní zmínila obrat 9,3 miliardy USD. Zisk byl 1,704 miliardy USD ( zisk na akcii 2,15 USD). Z 1,7 miliardy USD šlo 0,9 mld. USD na buyback (zpětný odkup akcií) a 0,8 mld USD na dividendy.

Nicméně meziročně tam byl pokles.

Cristiano Amon, prezident a CEO společnosti Qualcomm, to komentoval v konferenčním hovoru nižší poptávkou po segmentu handsets (mobily, tablety, chytré hodinky atd.) Podle prezentace byl meziroční pokles v tomto segmentu -17 % (7,3 mld USD vs 6,1 mld USD, tedy -1,4 mld USD). Dále propad zaznamenal i segment IoT a to -24 % (1,8 mld USD vs 1,4 mld USD, tedy -0,4 mld USD).

Samozřejmě je zmiňován o pocovidový “backdrop”.

Budoucnost

Nicméně nás zajímá hlavně budoucnost a ty v konferenčním hovoru bylo vypíchnuto několik produktů.

Snapdragon X75 5G Modem-RF

“V oblasti telefonů jsme rozšířili naše vedoucí postavení v oblasti technologií 5G a produktů o systém Snapdragon X75 5G Modem-RF, první 5G na světě. pokročilou platformou Modem-RF, která bude od roku 2024 celosvětově řídit další fázi nových schopností 5G napříč segmenty, typy zařízení a sítích. Modem X75 je nyní měřítkem výkonu a funkcí 5G pro všechny vlajkové lodě chytrých telefonů uváděné na trh v příštím roce.”

Snapdragon 7+ Gen 2

“Naše nedávno představená mobilní platforma Snapdragon 7+ Gen 2 překonává svou výkonnost konkurenčních řešení prémiové úrovně a získala řadu ocenění za svůj vynikající výkon a výkonnost. Zaznamenáváme vynikající přijetí napříč čínských OEM výrobců, což vede k nárůstu podílu. OEM výrobci také hlásí vysoké počáteční prodeje produktů poháněných platformou 7+ Gen 2.”

Zkusil jsem si vyjet nějakou tabulku benchmarků a našel ho na 8. místě.

Nutno podotknou, že komentáře k němu od dalších uživatelů jsem velmi pozitivní. Vybírám dva příklady:

  • “Skóre procesoru Snapdragon 7+ Gen 2 je 2 467 044 😳 a celkové skóre Antutu je 955 626. Zdá se, že skóre procesoru cestuje do dalších několika let možná dalších 10 let.”
  • “Jedná se o ground braking herní procesor, jako je S870. Neuvěřitelná stabilita se skvělým výkonem za tuto cenu to bude král na několik let jako S870.”

Snapdragon Digital Cockpit

“V oblasti automobilového průmyslu zaznamenáváme pokračující rozvoj u globálních výrobců automobilů a zákazníků Tier 1, a to díky většímu rozšíření našeho Snapdragon digital chassis. Velmi nás těší, že můžeme spolupracovat se společností Mercedes-Benz na naší nové generaci platforem Snapdragon Digital Cockpit. Jedná se o výsledkem naší dlouhodobé a úzké spolupráce s ambiciózními softwarovými továrnami a inženýrskými týmy společnosti Mercedes-Benz a různými partnery při vytváření špičkového zážitku z prémiového kokpitu [MBOS]. Nové platformy se budou ve vozidlech Mercedes objevovat od roku 2023.”

“Kromě toho naši OEM partneři nedávno uvedli na trh vozidla s naší platformou Snapdragon Cockpit třetí generace, včetně Xpeng P7i a Lotu a nové SUV Eletre. Za zmínku stojí, že jsme během čtvrtletí získali 12 nových návrhů v rámci našich řešení Snapdragon Cockpit a Snapdragon Connectivity 5G. s výrobci automobilů po celém světě.”

Snapdragon 8cx Gen 2 Compute platform

“V oblasti spotřebitelského IoT nás nadále těší pozitivní vývoj systému Windows na platformě Snapdragon. Společnost Dell nedávno uvedla na trh Inspiron 14palcový notebook s výpočetní platformou Snapdragon 8cx Gen 2. Kromě výrobců OEM rozšiřujeme náš ekosystém napříč [vials], hardwaru, softwaru, ODM a obchodních partnerů. Spouštíme také vývojářský portál Windows on Snapdragon, abychom umožnili spotřebitelům a ISV z podnikové sféry testovat, portovat a optimalizovat své aplikace přímo na křemíku Qualcomm. Naše výpočetní platforma Snapdragon nové generace, s vlastními procesory Oryon a špičkovou akcelerací umělé inteligence, je podle plánu připravena umožnit uvedení komerčních zařízení na trh v roce 2024.”

Qualcomm Oryon jsou nové procesory, které budou integrovány do širokého portfolia produktů Snapdragon. Tyto procesory jsou vlastně CPU jádra v určitých nadcházejících čipech od Qualcomm. Co je na nich výjimečné je to, že se jedná o vlastní Arm jádra. Oryon jsou vlastně výtvorem inženýrů společnosti Nuvia, kterou Qualcomm koupil za 1,4 miliardy dolarů na začátku roku 2021.

Qualcomm a AI

Poptávka po GAI (generative artificial intelligence) roste a u $QCOM to vnímají.

“Generativní modely umělé inteligence, jako jsou ChatGPT, Stable Diffusion a DALL-E se již v krátké době rozšířily a používají je miliony uživatelů. Věříme, že se tyto modely budou rychle vyvíjet, dále růst v a změní uživatelskou zkušenost v oblasti mobilních zařízení, osobních počítačů a automobilů. Kromě toho, že tento model změní internetové vyhledávání, bude mít dopad na tvorbu obsahu, jako je text, obrázky, zvuk a video pro zábavu i produktivitu. Změní také mnoho odvětví.

“Aby tyto modely mohly plně využít svůj potenciál a rozšířit se, budou muset běžet lokálně na zařízeních na rychlé síti (edge computing). Na veletrhu Mobile World Congress jsme předvedli první Stable Diffusion na zařízení, základní model s více než 1 miliardou parametrů pro aplikace pro převod textu na obraz, běžící kompletně na smartphonu s operačním systémem Android a procesorem Snapdragon. V následujících měsících se dočkáme výrazného zlepšení výkonu a budeme schopni lokálně v zařízení spouštět modely s více než 10 miliardami parametrů a tuto schopnost podstatně zvýšíme pro naše produkty v roce 2024.”

“Společnost Qualcomm má jedinečnou pozici, aby umožnila rozšíření případů použití umělé inteligence na okrajových zařízeních (myšleno edge devices). Pokračujeme v rozvoji AI, aby se základní schopnosti na zařízeních staly všudypřítomnými, jako je vnímání, uvažování, akce a nyní i tvorba obsahu. Díky milionům dodávek platforem s podporou AI ročně, bezkonkurenčnímu výpočetnímu výkonu AI na watt v nejrůznějších kategoriích zařízení od chytrých telefonů přes osobní počítače až po automobilový průmysl a internet věcí stojí společnost Qualcomm pevně v čele této nadcházející transformace. Dále velmi rozsáhlé modely AI kladou značné přírůstkové nároky na energeticky náročné a nákladnou infrastrukturu cloud computingu. Hybridní architektura AI využívající akceleraci výpočtů na okraji zařízení tak může odlehčit nebo podpořit cloudové zpracování tím, že spustí inferenci AI přímo v zařízení.”

Tohle je velmi zajímavé. Hodně lidí si myslí, že projekty GAI musí běžet někde na cloudu. V posledních dnech jsem však narazil na více článku věnované tomuto tématu, které zmiňují, že nadšenci stále více a lépe trénují své vlastní modely s daleko menšími náklady. Hledají efektivnější způsoby, protože nemají takový výkon. Výše uvedenému bych tedy i věřil. Navíc o specializovaných ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) pro trénování AI se už mluví, tak proč ne procesory?

Jako někdo kdo prakticky denně používá několik GAI pro práci a vidím v tom i smysluplnou budoucnost, mi přijde vize Qualcomm zajímavá. Ovšem je otázkou jak to bude s realizací. Teď je to takový divoký západ. Dokážou chytnout příležitost za pačesy?

Zajímavosti z konferenčního hovoru

Qualcomm snižuje předpověď na rok 2023, ale očekává stabilizaci prodeje smartphonů na úrovni prodeje v minulosti.

Akash Palkhiwala potvrdil, že hlavní problém v oblasti QCT jsou skladové zásoby a časování nákupů. Podle jeho slov se od začátku fiskálního roku makroekonomické podmínky zhoršily a to vedlo k tomu, že trvá déle, než se stávající zásoby prodají. Nemění se však základní množství zásob, které jsou k dispozici v kanálu prodeje, pouze se prodlužuje doba, jakou trvá, než se zásoby prodají v důsledku prognózy trhu.

Automobilový průmysl, nové designy až v druhé polovině roku

Samik Chatterjee z JPMorgan Chase & Co se ptal na novinky týkající se ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) a produktového plánu pro automobilový průmysl. Dále se zeptal na odhad podílu pipeline společnosti Qualcomm závislého na objemech elektrických vozidel v Číně a na to, jak společnost řeší rizika v souvislosti s těmito produkčními čísly.

Cristiano Renno Amon odpověděl, že v prvním čtvrtletí měli společností získáno 12 nových návrhů, a to pro digitální kokpit a 5G telematiku. V současné době pracují na nových návrzích pro ADAS, které budou představeny až v průběhu druhé poloviny roku.

Pokud jde o čínský trh, vidí společnost Qualcomm v souladu s celkovým trendem na čínském trhu oslabení v automobilovém průmyslu. Nicméně jejich design a přítomnost s čínskými výrobci elektromobilů je velmi silná a společnost stále získává na tržním podílu. Konkrétní odhad podílu pipeline závislého na čínských objemech elektromobilů nebyl poskytnut.

Čínský trh

Akash Palkhiwala, Chief Financial Officer, odpověděl, že prodej v Číně se v současné době potýká s nedostatkem zboží a situace by měla být přechodná. Společnost má však silné postavení v získávání zakázek a její podíl na prodeji se zvyšuje. Cristiano Renno Amon, President and Chief Executive Officer, dodal, že i když se očekává, že se trh v Číně bude obnovovat, není to zatím patrné. Obě divize společnosti QCT a QTL, jsou však pozitivně postaveny do dalšího roku.

Druhá otázka se týká vlivu pandemie na prodej v Číně a vývoj trhu v tomto regionu. Cristiano Renno Amon odpověděl, že trh v Číně byl v průběhu pandemie potlačen, ale situace se může změnit. Společnost však zatím nevidí známky oživení.

Konkurence

V diskuzi s investičním analytikem Blaynem Peterem Curtisem na konferenčním hovoru k prvním kvartálním výsledkům společnosti Qualcomm se řešila otázka hrubé marže a konkurenčního prostředí. Curtis se ptal, zda je vysoká cena produktů zodpovědná za pokles hrubé marže a jaký je vliv konkurence ze strany společnosti MediaTek, která se posouvá na vrcholové pozice.

Na to Akash Palkhiwala, CFO společnosti Qualcomm, odpověděl, že hrubá marže se může měnit kvůli vlivu různých faktorů, ale důležité je dívat se na dlouhodobý potenciál společnosti při přidávání nových funkcí do jejích čipů. Na druhou část otázky týkající se konkurence Cristiano Renno Amon, prezident a CEO společnosti Qualcomm, zdůraznil, že společnost se nebojí konkurence a věří v kvalitu svých produktů, včetně nového CPU, který bude přidáván do všech produktových řad společnosti, včetně mobilních telefonů. Amon také zmínil výhodu umělé inteligence, kterou společnost Qualcomm nabízí svým zákazníkům.

Výhled na následující kvartál

Tal Liani z BofA Securities se zeptal Akasha Palkhiwaly na očekávání pro QTL a QCT v zářijovém čtvrtletí. Akash odpověděl, že tržní velikost pro QTL je obvykle mezi červnovým a zářijovým čtvrtletím poměrně stabilní a jejich výnosy jsou také relativně stabilní. Pro QCT je typické sezónní růst v čtvrtém čtvrtletí, ale tento rok očekávají mírnější sezónní růst kvůli různým faktorům, o kterých hovořili v připravených poznámkách. To by mohl být rámec pro odhad čísel pro září. V období před Vánocemi obvykle zaznamenávají silné čtvrtletní výsledky, takže by mohli očekávat výhody v této době.

Závěr

No nebylo to špatné. Vypadá to, že propad spíše reflektuje zpomalení a nepočítá s velkým růstem. Samozřejmě podpora AI zní skvěle ale nic konkrétního nepadlo. To by ale mohla být zajímavá spekulace. Pokud by jim to vyšlo a byli by přední výrobci čipů pro lokální GAI, tak to the moon :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.