Pár postřehů ke QUALCOMM

Očekával jsem Santa Claus rally a místo toho přišel celkem slušný propad, který tento týden umocňuje ještě nízká likvidita kvůli svátkům. Procházím co je aktuálně ve výprodeji a přemýšlím co přikoupit do dividendového portfolia. Za prosinec jsem zatím nic nepřikoupil, ale pár společností už se blíží. Mezi nimi o QUALCOMM ($QCOM). Začal jsem tak shánět informace, zdali přikoupit a případně za kolik.

$QCOM už v dividendovém portfóliu mám

$QCOM jsem přidal do dividendového portfolia v dubnu tohoto roku. Za cenu cca 139,14 USD/akcie. Aktuálně je pod 110 USD, takže ideální na ředění. Nicméně líbila by se mi cena kolem 105 USD. $QCOM je malá pozice v mém portfóliu, v posledním reportu to bylo jen 1,3%.

Co je vlastně $QCOM

QUALCOMM Incorporated je velká společnost s market cap 123,13 miliardy USD. V jejich poslední kvartální zprávě o sobě napsali:

Je světovým lídrem ve vývoji a komercializaci základových technologií pro bezdrátový průmysl, včetně bezdrátových technologií 3G, 4G, 5G, procesorových technologií, včetně vysoce výkonných počítačů s nízkou spotřebou energie a technologií umělé inteligence (AI) v zařízeních. Dále IoT a automobilový průmysl.

Jejich technologie a produkty se používají v mobilních zařízeních a dalších bezdrátových produktech.

V oblasti internetu věcí jejich vynálezy pomohly podpořit růst v odvětvích a aplikací, jako jsou spotřebitelské (včetně výpočetní techniky, hlasové a hudební techniky a XR), edge networking (včetně mobilního širokopásmového připojení a bezdrátových přístupových bodů) a průmyslové (včetně handhelds, maloobchodu, dopravy a logistiky a veřejných služeb).

V automobilovém průmyslu jejich platformy pro konektivitu, digitální kokpit a pokročilou asistenci řidiče a automatizované řízení (ADAS/AD) pomáhají propojit automobil s jeho okolím a cloudem a umožňují komplexní řešení asistovaného a automatizovaného řízení.

Příjmy získávají především z prodeje produktů s integrovanými obvody, včetně řady řešení Snapdragon, a z licencování duševního vlastnictví, včetně patentů a dalších práv.

V podstatě $QCOM má velké množství patentů, které buď sám používá anebo je umožňuje používat dalším firmám, za což dostává peníze. Jejich technologie jsou prakticky všude, kde je něco bezdrátového. Dále vyvíjí a rozvíjí tento obor, ovšem jejich čipy se používají i v mobilních telefonech.

Důležité trendy pro 2023 a další roky

Právě poslední kvartální zpráva zahrnuje zajímavé informace pro následující rok, které se společnosti dotknou.

Connected Intelligent Edge

Pokrok v procesorových technologiích umožnil novou úroveň zpracování přímo v zařízení (známou také jako edge computing). Edge computing přibližuje zpracování dat k místu jejich vzniku, což pomáhá zkrátit dobu odezvy, zlepšit zabezpečení a umožnit větší personalizaci. S tím, jak se 5G a další formy bezdrátového připojení sbližují s vysoce výkonným zpracováním s nízkou spotřebou a inteligencí přímo v zařízení, mohou zařízení na okraji sdílet data s cloudovými aplikacemi i mezi sebou navzájem. To umožňuje rozšíření funkcí a případů použití, které podle našeho názoru budou mít významný dopad napříč odvětvími. Vede to k vytvoření propojeného inteligentního okraje, kde očekáváme nasazení miliard inteligentních zařízení.

Přiznám se, že edge computing jsem viděl řešit jen v rámci datacenter. Tohle tak je pro mě také novinka.

Pokrok v konektivitě

Technologie 3G představila světu potenciál mobilního internetu a možnost přistupovat k internetu prakticky kdykoli a kdekoli. 4G přineslo mobilní širokopásmové připojení, které pomohlo nastartovat éru chytrých telefonů a navždy změnilo způsob, jakým pracujeme, žijeme a komunikujeme s ostatními. 4G se stalo základní technologií pro mnoho dnes používaných aplikací a služeb, včetně elektronického obchodování, streamování videa, videohovorů, sociálních médií a her.

Na základě inovací vyvinutých pro 3G a 4G, mobilní průmysl pokračuje v rychlém přechodu na technologii 5G. Počínaje specifikací Release 15 vydanou organizací 3GPP (3rd Generation Partnership Project), která vyvíjí technické specifikace, je 5G navržena tak, aby podporovala mnohagigabitové přenosové rychlosti, nízkou latenci a větší kapacitu než předchozí generace mobilních technologií a umožnila tak streamování a sdílení videa v ultra vysokém rozlišení (4K), téměř okamžitého přístupu ke cloudovým službám, cloudového hraní a extended reality (XR), která zahrnuje augmented reality (AR), virtuální realitu (VR) a smíšenou realitu (MR). Zlepšení výkonu a kapacity 5G také umožňuje operátorům nabízet nové spotřebitelské a podnikové služby a zároveň snižovat jejich provozní náklady.

Přestože se sítě 5G zavádějí rychleji než při přechodu ze sítí 3G na sítě 4G, bude to stejně jako u předchozích generací mobilních sítí trvat nějakou dobu. Od dubna 2019, kdy byly spuštěny první komerční sítě 5G, spustilo komerční provoz 5G 226 operátorů ve více než 90 zemích a k 30. září 2022 investovalo do zavedení této technologie více než 500 operátorů (GSA, říjen 2022). Mnoho zařízení 5G obsahuje podporu více režimů pro technologie 3G, 4G a Wi-Fi, což umožňuje kontinuitu služeb tam, kde 5G ještě nebylo nasazeno.

To umožňuje mobilním operátorům využívat stávající síťovou infrastrukturu 3G a/nebo 4G, což operátorům umožňuje postupně zavádět služby 5G a zároveň pomáhá maximalizovat investice do zařízení předchozí generace. K 30. září 2022 bylo na celém světě přibližně 7,5 miliardy připojení 3G/4G/5G, což představuje 88 % všech mobilních připojení (GSMA Intelligence, říjen 2022). Do roku 2026 se předpokládá, že celosvětový počet 3G/4G/5G připojení dosáhne 8,7 miliardy, přičemž přibližně 86 % těchto připojení bude v rozvíjejících se regionech a v Číně (GSMA Intelligence, říjen 2022).

Když to shrneme, všichni se strašně moc těšíme na další “reality”, ale aktuálně je úzkým hrdlem hlavně konektivita. Tohle má vyřešit právě 5G, která se však nasazuje pomaleji. Otázkou je jestli všichni po 5G opravdu touží (vyšší přenosové rychlosti, nízká odezva). Pro běžné internetové surfování stačí. Na druhou stranu pokud budete chtít mít rychlý internet v každé vesnici tak optika všude prostě nebude. 4G pokrytí to částečně řeší, jenomže když všichni budou chtít koukat na Netflix ve vysokém rozlišení bude to stíhat?

Časem se 5G určitě dočkáme všude. I když možná bude rychlejší v zemích kde bychom to nečekali. Všude si však pořádně zaplatí za upgrade a $QCOM na tom vydělá.

Poptávka spotřebitelů po chytrých telefonech

Pro kalendářní rok 2022 odhadujeme, že objemy telefonů 3G, 4G a 5G se meziročně sníží o nízká dvouciferná čísla, přičemž dodávky chytrých telefonů 5G odhadujeme na 600 až 650 milionů. Takový očekávaný pokles poptávky je způsoben především negativními vlivy makroekonomického prostředí a dopadem pandemických opatření proti koronaviru (COVID-19) v Číně.

Tohle je samozřejmě varování nejen pro $QCOM. Výsledky prodejců mobilních telefonů zřejmě další kvartál budou ještě zajímavé.

Ve zprávě je ale uvedeno že poptávka po nových telefonech je hnána touhou zákazníka zkoušet nové věci, které právě lepší a moderní telefony umí. Nicméně stále budeme používat mobilní telefony na to co teď. Chytrý telefon je i nadále zařízením pro sociální sítě, streamování hudby a videa, fotografování a pořizování videozáznamů, elektronické obchodování, hraní her, e-mail, prohlížení webových stránek a další.

Transformace dalších odvětví: Automobilový průmysl

Podle údajů analytiků se předpokládá, že více než 70 % nových vozidel vyrobených v roce 2028 bude mít vestavěnou mobilní konektivitu, přičemž 60 % vozidel s mobilním připojením bude mít konektivitu 5G. Pro srovnání, 60 % vozidel vyrobených v roce 2021 mělo vestavěnou celulární konektivitu, přičemž v roce 2023 se očekává nárůst konektivity 5G (Strategy Analytics, říjen 2022).

Analytici odhadují, že 19 % nových vozidel prodaných na světě v roce 2025 bude mít úroveň 2 (tj. částečnou automatizaci řízení) nebo vyšší autonomii, zatímco v roce 2022 se odhaduje 9 % nových vozidel prodaných na světě (Strategy Analytics, říjen 2022).

Na autech tedy bude $QCOM vydělávat postupně více a více.

Transformace dalších odvětví: IoT

Poptávka po připojených zařízeních nad rámec chytrých telefonů ve fiskálním roce 2022 nadále rostla v oblasti spotřebitelských, edge networking a průmyslových aplikací, částečně díky rozšířeným případům použití, které umožňují technologie 5G. Předpokládá se, že instalovaná základna zařízení internetu věcí, která zahrnuje vše od nositelných zařízení přes průmyslové kapesní počítače až po brány, se mezi lety 2022 a 2026 více než zdvojnásobí na více než 27 miliard (IoT Analytics, říjen 2022). Nárůst počtu zařízení IoT je důležitým katalyzátorem digitální transformace napříč průmyslovými odvětvími.

Spotřebitel – Spotřebitelské produkty internetu věcí nadále využívají nejnovější technologie mobilního připojení, zpracování a inteligence, včetně osobních počítačů (např. tabletů a osobních počítačů), připojeného audia (např. bezdrátových sluchátek, reproduktorů a soundbarů), nositelných zařízení (např. chytrých hodinek), zařízení XR (např. náhlavních souprav pro virtuální realitu a brýlí pro rozšířenou realitu) a dalších (např. kamer a zařízení pro video spolupráci, cvičebních zařízení a domácích spotřebičů).

Edge networking – Růst poptávky po připojených zařízeních, přechod na hybridní pracovní prostředí a pokrok v bezdrátových technologiích zvyšují poptávku po produktech edge networking (včetně mobilního širokopásmového připojení a bezdrátových přístupových bodů). 5G poskytuje flexibilitu pro podporu mobilních i pevných bezdrátových uživatelů s poskytováním vysokorychlostních připojení s nízkou latencí, což operátorům umožňuje nahradit tradiční kabelové širokopásmové připojení “poslední míle”. Pokrok v oblasti Wi-Fi navíc zvyšuje poptávku spotřebitelů a podniků po nejnovějších technologiích přístupových bodů Wi-Fi 6 a 6E, které využívají vyšší rychlost, kapacitu a efektivitu sítě pro podporu zvýšeného počtu připojených zařízení doma i v práci.

Průmyslové – Kombinace zařízení internetu věcí s připojením, výpočetní technikou a umělou inteligencí v zařízení spolu s cloudem pomáhají přinášet data a poznatky v téměř reálném čase v odvětvích, jako je maloobchod, doprava, logistika, těžba a energetika. Firmy tak mohou získat nové poznatky a informace o svých produktech a službách, výrobních procesech a dalších věcech, což by mělo pomoci transformovat, optimalizovat a inovovat jejich podnikání.

Prostor pro růst je tam tedy obrovský, ale opět se spíše ukazuje, že bude postupný.

Další technologie

Ve zprávě je mnoho dalších stránek, které se zabývají dalšími technologiemi zejména u mobilních telefonů. Nicméně výše uvedené trendy jsou nejdůležitější.

$QCOM se snaží dohlížet a pomáhat s vývojem všeho bezdrátového, aby si udrželi svou pozici na trhu. To je také zmíněno mezi riziky.

Náš růst částečně závisí na naší schopnosti rozšířit naše technologie a produkty do nových a rozšířených oblastí výrobků a odvětví a aplikací mimo mobilní telefony. Náš výzkum, vývoj a další investice do těchto nových a rozšířených oblastí produktů, odvětví a aplikací a souvisejících technologií a produktů, stejně jako do našich stávajících technologií a produktů a nových technologií, nemusí přinést provozní výnosy nebo přispět k budoucím výsledkům hospodaření, které by splnily naše očekávání.

Čísla

Za poslední fiskální rok měli obrat na licencích 7.029 miliardy USD a na produktech 37.171 miliardy USD. Společnosti samozřejmě pomohl Covid, protože lidi více utráceli na hardware. Zisk tak pěkně narostl na 12.936 miliardy USD.

Společnost dělá buybacky akcií a vyplácí dividendy. Uvidíme co udělá nová daň z buybacků, třeba budou vyplácet více na dividendách :) Peníze na to mají. Nevypadá to že by je dividenda nějak extra zatěžovala.

Závěr

Společnost nemá špatné vyhlídky. V dalším aktuálně má P/E 9,62 což je na takto hezky rostoucí společnost super. Forward P/E je 8,96. Nicméně četl jsem nějaké negativní prognózy. Tak uvidíme. Mě se líbí uvidíme jestli se dostane k 105 USD.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.