Jak mi jde investování na eToro – červen 2022

V květnu 2021 jsem při procházení seznamu SPAC, které mají uzavřenou dohodu narazil na $FTCV, která přivede na burzu investiční platformu eToro. Než jsem investoval rozhodl jsem se, že si to nejdříve vyzkouším. Nakonec jsem tam zůstal a zkouším přes eToro spekulovat s kryptoměnami, akciemi a to včetně shortování, které mi však moc nejde.

UPOZORNĚNÍ: Moje pokusy o investování/spekulace berte s rezervou. Já to dělám pro zábavu a jsem smířený s tím, že můžu o peníze přijít.

Jak probíhal červen

V červnu jsem sledoval hlavně akcie, číhal jsem na zajímavé dividendové tituly. O tom ale je můj pravidelný seriál o investování přes Fio e-broker. Co se týká eToro tam už neřeším kryptoměny. Můj plán nepočítal s propadem pod 30K USD za $BTC. Takže jsem zamknutý na celkem vysokých pozicích. Krypto řeším jinde a zaměřuji se čistě na množení tokenů/mincí přes staking a lending. Věnuji se hlavně Solana.

Nicméně musím říct, že ten propad BTC v červnu byl opravdu masivní.

Co tedy aktuálně jedu.

V květnu jsem začal experimentovat s ETF indexů, které v sobě mají zahrnutou páku a pak inverzní ETF ropy s 2x pákou. Dělám to opravdu v malém s cílem dostat z každé pozice 10 %. Soustředil jsem se na $TQQQ (NASDAQ 100 s 3x pákou) a $SQQQ (inverzní NASDAQ 100 s 3x pákou).

Základní předpoklad je, že NASDAQ v bear marketu půjde postupně dolů s občasným krátkým růstem. Jakmile skončí bear market, tak půjde nahoru. Proto postupně přikupuji $TQQQ. Když je růst výraznější, tak koupím $SQQQ.

Zkusil jsem i reverzní EFT na ropu s 2x pákou $SCO.

Přiznám se, že si v této spekulaci nejsem moc jistý a není mi příjemné na to vsadit více jak 20 USD/pozice. Je to hlavně o učení a testování.

Výsledkem bylo v červnu 6 uzavřených pozic s průměrným ziskem 13,37 %. Průměrná doba mezi otevření a uzavření pozice byla 13 dnů. Čistý zisk 16,04 USD.

Aktuálně mám otevřeno 6 pozic $TQQQ + 2 buy ordery a 1 pozici $UPRO (S&P 500). Jedu ale jen na ty $TQQQ. Uvidíme jak tento koncept bude fungovat do budoucna. Čeká nás výsledková sezóna.

Co se týká dalších pozic:

  • Růstové akcie v USA – to je bída, v podstatě zablokované peníze na dlouhou dobu.
  • Čínské akcie – Původně jsem je chtěl vytáhnout jakmile se dostanou do zelených čísel, ale přemýšlím že to tak nechám s původním sell order.
  • Krypto – mám tam pár menších pozic $SOL, které zkusím obchodovat s menším ziskem, zbytek je zablokovaný do dalšího bull marketu :/

Závěr

Díky velkému propadu krypta a růstových titulů, v červnu -19,2 %, což je síla :)

eToro je spíše na hraní, takže tam to moc neřeším, jen to bude na dlouho. Některé krypto možná nepřežije, ale na ostatním budou zase o to vyšší zisky.

Předpokládat vývoj do budoucna se nedá, ale přesto se snažím pochopit aktuální situaci. Přijde mi to, že všichni věří, že když se inflace otočí, tak bude následovat rychlý bull market. Jenomže já nevidím důvod proč by inflace měla klesnout a také proč by se situace měla zlepšit. Přijde výsledková sezóna, kde se projeví zdražování a dražší energie.

Ok čeká nás tedy v 3Q propad trhu, který je citlivý na výsledky. Pokud inflace nepoleví tak to bude ještě horší. Možná se začne všechno postupně rozpadat a centrální banky budou muset přijít s ráznějším řešením. 4Q tedy asi také nedopadne dobře, ale to už trhy nemusí dále padat.

Hledal jsem v minulosti nějaké srovnání, abych věděl které tituly nakupovat a případně zkusit otočit. Jediné co to připomíná je Velká inflační krize v USA, která trvala od 1965 do 1982, kde se často objevovalo slovo stagflace. V USA to tehdy vyřešili brutálním zvednutím úrokových sazeb. FED si to vyřeší, o to strach nemám, jen to možná bude trvat o dost delší dobu.

Netuším však jak tohle bude řešit EU. Tady je s Velkou inflační krizí více podobností, hlavně co se týká růstu cen energií. Jenomže ECB se zatím ke zvedání úrokových sazeb nemá, protože by to odnesly nejzadluženější země. Bohužel pokud by tady bylo něco podobného jako bylo v USA tak ty sazby budou muset trhnout rekordy, což se nestane. Můžeme tak zůstat uvěznění ve stagflaci dlouho.

Přiznám se, že čím více o tomto scénáři přemýšlím, tím mi přijde pravděpodobnější. Proto jsem také přestal nějak řešit aktuální propady. Prostě čekám na větší, které se budou táhnout dlouho a dlouho. O tom ale více v přehledu Fio.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Jak mi jde investování na eToro – červen 2022”

  1. Bear market dlouhy 20 let? To by bylo žůžo labůžo :-D S tou Čínou, děláš základní chyby /já je dělám taky/ – ve fundamentu se tam nic nemění a jen kvůli vlnkování v grafu měníš strategii ..

    1. No snad to na 20 let nebude, to se spíše rozpadne EU (anebo EURO) a centrální banky pak budou kopírovat komu co zabralo.

      Já to měl nastavené právě před krizí. Jakmile se propadlo krypto, tak jsem zvažoval vzít cokoliv zeleného a nakoupit BTC/ETH/SOL/BNB.

      1. …no, nevím, já koupil za pár dolarů na eToro BTC, jsem tam cca -50 % (teď jsem koukal a ještě jsem ředil – mám tam za 200USD :-( ) Díky tobě jsem začal kupovat Riot BTC, kde mám o trochu víc za průměrku 8,2 … no nevím, když byla cena 4,5, tak jsem váhal.. spíš teď peníze potřebuju vytahovat na nemovitost.. Jináááčz rizikových věcí (raketky, rmo, nvax…) jsem slušně v mínusu, cca 50 %, 8 tis. USD … už neředím, hraju si v malém na CFD, short převážně n a hedging.. tam jsem v mínusu asi jen 500 USD :-D …ale takový ty věci, kde mi to dávalo samo o sobě smysl – ČEZ, T.. tak tam jsem slušně v plusu, měl jsem do těch rizikových nasypat méně – co už

        1. O BTC se nebojím. V BTC resp. té síti všichni vidí obrovský potenciál pro rychlé platby. Funguje to pro mezinárodní platby, funguje to i na drobné platby (lighting). V El Salvador to používají právě na přenos USD. Ta síť to přežije. BTC jako token se na tom sveze. Nejvíce mám ale v SOL. Fakt se mi to líbí, celý ekosystém.

          Riot a Mara jsem začal ředit moc brzy. Nečekal jsem že to tak spadne dolů. Máš o dost lepší nákupku než já. Tohle budu muset vysedět. O Riot strach nemám, ale Mara trochu jo. Samozřejmě jakmile jim dojdou peníze budou ředit akcie, takže snad to bude vysoko (Riot chce naředit za 500M USD). Ten zbytek to je těžké. RMO je asi dead, Astra se nedaří, Rocket Lab jede podle mě dobře. Strach mám spíše že jim dojde hotovost a začnou ředit.

          ČEZ mám nutkání prodat a nakoupit zpět za lepší cenu. Podle mě to politici pošlou dolů zase nějakým nešťastným prohlášením. Teď to snad kvůli EDF půjde nahoru. Anebo prodat a koupit KB.

          Celkově jsem v plusu jen díky českým akciím (resp. ČEZ, což je přes 20 % portfolia). No spíše tak kolem nuly, on to dost zkresluje kurzu USD (všechno počítám v CZK).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.