Začínám opět sledovat BCPP

V USA to pěkně začíná padat, poté co květnová inflace zrychlila na 8,6 % (Y/Y) . Trh je vyplašený a dochází k opravdu slušným výprodejům. Dokonce mi přijde že trh věří, že zítra FED zvedne sazby o více jak 0,5 %. Osobně na to ale moc nevsázím. Spíše budou razantně mluvit. Nicméně co mě odrazuje od dalšího nakupování je rostoucí kurz USD.

Gevorkyan

Začínám se tak více vracet na český akciový trh. Popravdě je to celkem zajímavé. Zaujala mě společnost Gevorkyan a do IPO jsem investoval. Uvidíme jestli moje nabídka za 250 CZK/akcie nakonec bude stačit. Trochu jsem vsázel na to, že v nejistých časech spíše investoři budou šetřit cash a do čistě růstového titulu tolik nepůjdou. No uvidíme.

Moneta

Pak se “vrátila” do hry Moneta (BAAGECBA). Svoji pozici jsem v listopadu minulého roku zlikvidoval za cenu 96 CZK/akcie, když se o ní vážně začala zajímat PPF. Situace pro mě začala být značně nepřehledná (v plánu byly 3 opce na nové akcie). Vzal jsem zisk 26 % a obětovat dividendu.

Koncem května vyšla zpráva, že PPF už o Monetu zájem nemá a celý obchod padá. Tím padá i potřeba vydávat nové akcie. Říkám si ok, to nevypadá špatně. Jenomže se mi nelíbilo zdůvodnění PPF. Údajně se jim nelíbilo zvýšení sazby proticyklické kapitálové rezervy České národní banky ze 0,5 % na 2,5 % v roce 2023. Také se jim nelíbil negativní vývoj na trhu z důvodu války na Ukrajině. To první se mi moc nezdálo. PPF jsou smart money a věřím že na správných místech mají své lidi. Takovýto krok by pro ně nebyl nečekaný. To druhé jsem zase bral spíše jako varování. Trochu mi to přišlo, že si nechají cash a koupí za lepších podmínek.

Neřešil jsem to, než se objevila zpráva, že PPF chce koupit za 52,4G CZK aktiva Sberbank. Jejich nabídka je přitom nejvyšší. Prostě PPF uviděli lepší příležitost než je akvizice Monety, který tu minulý rok nebyla a potřebují na to cash. Tohle už mi smysl dává. S Monetou nic špatného není, prostě si našli lepší obchod.

S přihlédnutím k plánované dividendě 6,8 CZK na příští rok, jsem si řekl, že je načase se do Monety vrátit a první pozici jsem otevřel na 79,31 CZK. Další nákupku mám na 71 CZK.

Komerční Banka

Komerční banky mám v portfóliu opravdu dost. Aktuálně je to kolem 11 %, což není ideální protože jsem se původně nechtěl dostat přes 5 % u žádné pozice. První pozici jsem nakoupil v roce 2015 (ještě před splitem 1:5). Průměrnou nákupku tam nemám moc dobrou 730,70 CZK. Nicméně dividenda vychází opravdu dobře 43,8 CZK, navíc je tam hodně nevyplaceného zisku. Tak jsem si řekl, že zkusím nakoupit za lepší cenu. Pokud by něco otřáslo trhem tak jsem si dal buy order na 657 CZK.

Závěr

Ten kurzu USD je fakt vysoký a pokud začne FED zvedat úrokové sazby, tak to bude ještě horší. Dost to zvedá nákupku, když všechno člověk přepočítává na CZK. Samozřejmě líbí se mi tam hned několik titulů, které sleduji. Rád bych koupil nějakou banku ($JPM, $C). Samozřejmě bych rád dokoupil i některé tituly pokud by cena ještě klesla ($AMT, $MO), ale uvidím.

Trochu doufám, že se konečně pohne zlato. Mám tam těžaře, kteří sice vyplácí dividendy, ale pokud by zlato nějak výrazněji rostlo, tak bych je určitě prodal a vyměnit za něco, co bude dole, s dobrou dividendou.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Začínám opět sledovat BCPP”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.