Astra Space výroční zpráva 2021 a co je v plánu

Akcie společnosti Astra jsem si pořídil ještě jako SPAC $HOL. Jedná se o hodně rizikovou investici, což se je znát i na vývoji ceny, která létá od 2,87 do 16,95 USD. Celkem 2x jsem ředil cenu, takže aktuálně mám průměr 5,97 USD, což je dost pod aktuální cenou (3,74 USD). Zatím další ředění neplánuji.

UPOZORNĚNÍ: Moje pokusy o investování/spekulace berte s rezervou. Já to dělám pro zábavu a jsem smířený s tím, že můžu o peníze přijít.

Astra Space ($ASTR) je soukromá společnost, která umí dostat na nízkou oběžnou dráhu (Low Earth Orbit – LEO) malé satelity. Jejich rakety patří mezi nejmenší (vlezou se do lodního kontejneru) a v budoucnu by měli dokonce nabízet přenosné odpalovací rampy s obsluhou 6 lidí. Satelity by tak mohly vynášet prakticky odkudkoliv na světě a podle potřeby velice rychle (do 7 dnů). Předpokládají že v budoucnu budou satelity stále menší a levnější na výrobu, bude jich také více.

To byl jejich byznys plán, který se mi líbil. Nicméně na rozdíl od Rocket Lab ($RKLB), kterou také mám, tomu chyběla nějaká dlouhodobější vize pokroku. Ta se objevila ve výroční zprávě za rok 2021 a přijde mi zajímavé se o ní podělit.

Významné události roku 2021 a začátku 2022

Po řadě nezdarů se jim podařilo 20. listopadu 2021 s raketou LV0007 dostat na oběžnou dráhu první testovací náklad. Díky tomu mohli začít s oficiální nabídkou komerčních letů.

Bohužel první let komerční let 10. února 2022, který měl dopravit 3 malé satelity univerzit s raketou LV0008 nebyl úspěšný. Kvůli chybě s elektronikou a software však nedošlo k oddělení a mise byla neúspěšná.

První komerční úspěch přišel až 15. března, kdy LV0009 doručila náklad na orbitu.

Zajímavé je, že k 31.12.2021, kdy ještě neměli ani jeden úspěšně vynesený satelit, tak získali celkem kontrakty na 50 startů až do roku 2025.

Mezi největší společnosti, které si u nich objednali služby patří Spaceflights Inc. (společnost zaměřující se na hledání a zprostředkování ideálního způsobu dopravy nákladu na oběžnou dráhu) a překvapivě Swarm technologies, Inc., což je firma patřící SpaceX, provozující satelity SpaceBEE, které váží 400 gramů. Právě jejich 16 satelitů úspěšně vypustili raketou LV0009.

Plány

Teď je čeká hlavně zopakování úspěchu, na které musí navázat škálování výroby raket a jejich startů. Pravidelných měsíčních startů, chtějí dosáhnout ke konci roku 2022. Ve výroční zprávě už se nemluví o roku 2025 jako milníku, kdy budou startovat každý den, ale pouze jako více frekventovaných startů. Nejde to tak jak bylo popsáno v prezentaci pro investory SPAC, ale popravdě to se dalo čekat.

V plánu je i zvýšení nosnosti (payload) raket. Má se toho docílit modifikací stávajících raket. Zřejmě to tak nebude nic významného.

Do konce roku 2023 také chtějí vytvořit platformu, která by umožňovala dopravit náklad vynesený raketami Astra dále. Tady se poprvé objevuje nějaký dlouhodobější koncept.

Astra se totiž zaměří celkem na 3 segmenty

Dopravu raketami na oběžnou dráhu

Jedná se o to co aktuálně dělají. Je to první fáze. Vše je o tom, navýšit výrobu a starty, čímž by se výrazně měla snížit cena raket, protože materiál budou nakupovat ve velkém a rakety v podstatě vyrábět sériové. Do výroby se mají zapojit více roboti.

Poptávka po jejich službách roste a to i vzhledem k tomu, že zákazníci se začnou vyhýbat ruským raketám. Celkově se jedná aktuálně o zakázky za 160 milionů USD. 1/3 z toho jsou vládní zakázky.

Vesmírné technologie a produkty

Tuto fázi už začali akvizicí společnosti Apollo Fussion. Ta se zabývá vývojem pohonů pro malé satelity, které je mohou nejen udržet na oběžné dráze, ale dostat i výše (z LEO na MEO, GEO a dokonce i dál). Další akvizice jsou v plánu. Potřebují společnost na výrobu solárních panelů pro satelity atd. Komponenty těchto společností chtějí vyrábět a zdokonalovat v rámci svých továren. Budou je jednak sami používat, ale také prodávat zákazníkům i konkurenci.

Rozšíří tak svou nabídku služeb.

Vesmírné služby

Třetí fáze a aktuálně dlouhodobí cíl. Fáze 1 a 2 jim umožní jej uskutečnit. Vesmírný průmysl má v roce 2040 mít hodnotu triliony dolarů a velká část z toho budou právě vesmírné služby. Co si pod tím představit? Pokud někdo bude potřebovat konstelaci satelitů pokrývající jejich požadavky, tak jim Astra bude moct nabídnout jejich výrobu, dopravu na oběžnou dráhu a údržbu. Tedy kompletní služby.

Předpokládají že zatímco doprava nákladů v budoucnosti bude byznys s malou marží, tak tyto vesmírné služby naopak budou mít marže slušné. A docílit toho se dá jen přes nabídku kompletních služeb.

Musím říct, že tady se už rýsuje byznys model, který vypadá opravdu zajímavě.

V konferenčním hovoru zaznělo, že z této oblasti nebude žádný obrat dříve než v roce 2025.

Finanční výsledky

Do konce roku 2021 negenerovala společnost žádný obrat.

Společnosti na další růst zůstává 325M USD v hotovosti. Vzhledem k tomu, že v Q4/21 utratili 53M USD. Pokud by trend utrácení zůstal stejný, tak vydrží cca 6 kvartálů, což je polovina roku 2023. Na druhou stranu, sami říkají, že v roce 2022 očekávají větší náklady, protože chtějí nakoupit další vybavení a rozšířit testovací zařízení.

Předpokládám pokud by to nestačilo tak vydají další akcie, ovšem to by záleželo na ceně. Je dost možné, že při velkém zájmu nějakého FOMO efektu by se jim to vyplatilo i tak. S tímto rizikem je třeba počítat.

Závěr

Astra Space je mladá společnost, která je teprve na začátku. Pro většinu investorů je ještě příliš brzy naskočit. Část se přidá během tohoto roku, pokud bude Astra úspěšně pokračovat v doručování komerčních satelitů na oběžnou dráhu, další až s úspěšnými akvizicemi, ovšem převážná většina až čísla začnou dávat smysl. Prozatím je to extrémně riziková investice.

Jak to čtu mezi řádky, tak rok 2025 by mělo být jasno.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Astra Space výroční zpráva 2021 a co je v plánu”

  1. Drago máš nejaký názor na Netflix? Momentálne prepad cca 70 % oproti ATH, pričom osobne mám pocit, že dôvody sú len prechodné. Vyzerá to zaujímavo na nákup. Možno idea na článok? :)

    1. Čekal jsem že se to propadne kvůli počtu předplatitelů a přemýšlel zkusit short, škoda že jsem do toho nešel. Přeci jen odešli z Ruska tak to muselo být znát. Je to část trhu + propad se čekal. Nicméně nakonec byl úbytek předplatitelů i jinde. Čísla mi nepřijdou špatná, společnost roste, ale trochu mi to přijde že sami neví jak dál. Chybí mi tam nějaký plán jak z toho ven. Nevidím tam nějakou velkou přidanou hodnotu. Do toho se čeká co konkurence. Tohle je důvod proč jsem ještě nekoupil.

      Osobně Netflix doma mám. Sice z rodiny na něj koukám nejméně, ale když chci tak si tam něco najdu. Nicméně je pravda, že tam spíše něco objevím náhodou (Nightflyers, Salvation, Hater, Final Space …) než že by měli něco na co bych se těšil. Výjimkou je snad jen Zaklínač. Naproti tomu třeba HBO Max/Go tam jsem se těšil na Rick and Morty, Westworld, Malý Sheldon + teď jsem koukal že tam přidávají celkem slušné věci (Matrix 4, nový Batman). Proto se nebojím o akcie $T a jejich spinoff $WBD.

      Rozhodně mi nepřijde Netflix jako jednička na trhu. Od takové se čeká více. Možná to tak vnímá i trh.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.