Jak mi jde investování na eToro – leden 2022

V květnu 2021 jsem při procházení seznamu SPAC, které mají uzavřenou dohodu narazil na $FTCV, která přivede na burzu investiční platformu eToro. Než jsem investoval rozhodl jsem se, že si to nejdříve vyzkouším. Nakonec jsem tam zůstal a zkouším přes eToro spekulovat s kryptoměnami, akciemi a to včetně shortování, které mi však moc nejde.

UPOZORNĚNÍ: Moje pokusy o investování/spekulace berte s rezervou. Já to dělám pro zábavu a jsem smířený s tím, že můžu o peníze přijít.

Jak probíhal leden

Řeknu to na rovinu. Krypto padalo, růstové akcie, kam jsem odložil volný kapitál také, takže jsem v lednu skončil krásných -19,81 %. Což fakticky smázlo všechny moje zisky z roku 2021 (+16,27 %). Problém byl, že jsem to přehnal s nákupem akcií a podcenil $BTC že půjde pod 40K USD.

Vývoj $BTC za leden 2022. Denní graf.
Vývoj $BTC za leden 2022. Denní graf.

Výsledek mě značně překvapil. Nečekal jsem, že se ještě někdy $SOL může dostat pod 80 USD anebo $DOT pod 16 USD. Bohužel už jsem neměl na nákupy. Víceméně tak bagholduju spousta akcií, které teď pár měsíců nemusí být likvidních a nějaké krypto, které při současném trendu bych mohl příští měsíc začít odprodávat.

I tak jsem ale něco prodal. Začátkem měsíce jsem vychytal růst $LINK a prodal dvě pozice se ziskem 35,40 % a 27,84 %. Dále jsem s mírným ziskem prodal akcie $BIDU a $9618.HK (JD.com). Celkem tedy z 5 obchodů zisk 27,70 USD (13,85 %). Průměrná doba držení 105 dní.

Prodané akcie a krypto na eToro za leden 2022.
Prodané akcie a krypto na eToro za leden 2022.

Aktuálně to tedy není žádná sláva. Porfólio je silně červené a čekám jak se bude vyvíjet trh dále. Nemám v plánu otvírat další pozice. Co se týká akcií USA, tak odprodám vše co se dostane do zelených čísel a nakoupím za to krypto ve velké slevě.

Akcie čínských společností si zatím ponechám, respektive mám u nich nastavené nějaké prodejní ceny.

Co se týká krypta tak, tak uvidíme jak to bude dál. Aktuálně se krypto chová jako technologická akcie, což dává smysl. V minulých letech byl BitCoin konkurenční měnou, případně uchovatel hodnoty, ale minulý rok jasně ukázal, že na kryptu se rodí DeFi, play to earn hry, NFT, metaverse, web3 a spousta dalších projektů. S tím jak klesá dominance BitCoin, tak právě vše tohle technologické jde do popředí.

Výhoda je, že v minulosti BitCoin jako měna konkuroval bankám, ale “technologické krypto” je naopak něco do čeho mohou banky investovat. Proto se všechno hne kupředu.

Závěr

Dneska to bylo poměrně krátké, ale je to o tom, že na eToro aktuálně toho moc dělat nemůžu. Kostky jsou vrženy (resp. hotovost není), takže čekám co dál.

Samozřejmě mimo eToro zkouším další různé věci. Aktuálně sjíždím všechny zprávy o akciích a investuji přes FIO. Report snad dám tento týden :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Jak mi jde investování na eToro – leden 2022”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.