Jak mi jde investování na eToro VI. – říjen 2021

V květnu jsem při procházení seznamu SPAC, které mají uzavřenou dohodu narazil na $FTCV, která přivede na burzu investiční platformu eToro. Než jsem investoval rozhodl jsem se, že si to nejdříve vyzkouším. Nakonec jsem tam zůstal a zkouším přes eToro spekulovat s kryptoměnami, akciemi a to včetně shortování.

 

UPOZORNĚNÍ: Moje pokusy o investování/spekulace berte s rezervou. Já to dělám pro zábavu a jsem smířený s tím, že můžu o peníze přijít.

Jaký byl říjen

Říjen patřil BitCoinu. Už od začátku nabral velmi slušné tempo a dral se nahoru až ke svému ATH (all time high). Postupně jsem prodal všechny pozice $BTC, které jsem držel. Vše od 40K do 50K s 20 % ziskem. Pak mě jen zajímalo, kdy začne sezóna alt coinů. U těch které držím však chci více než 20 % :)

Koncem září jsem otevřel dvě pozice v $MATIC. Ty se mi podařilo prodat 50 % a 40 % ziskem. Dále tam byla jedna pumpa $AAVE, kde cena dosáhla až k 1 pozici co jsem prodal s 60 % ziskem. Celkově jsem však od$AAVE čekal trochu více. Možná jsme tento projekt neodhadl zas tak správně anebo jen teď letí jiný druh projektů, kam se přelévají peníze (například play to earn). Popravdě při tomto tempu růstu jsem DeFi projekty jako Pancake Swap, Uniswap anebo Raydum čekal trochu výše. Ale to zas tak s eToro nesouvisí. Tam to mám opravdu jen na trading :)

Podařilo se mi uzavřít také otevřenou pozici $PLUG s 10% ziskem.

Jinak stále jedu čínské akcie. Něco už je v plusu slušně (03690.HK, 9618.HK, $BIDU), něco méně (0700.HK, 1585.HK) a něco tápe (9988.HK, 00981.HK, 1810.HK). Vše záleží jak ustojí Čína hrozbu krize developerů zejména Evergrande. Dost špatně se k tomuto tématu hledají nestranné informace.

Celkově se mi dařilo. Podle statistik eToro v říjnu jsem byl +16,59 %, což je druhý nejlepší měsíc. Realizovaný zisk byl 112,60 USD (3,48 %), s průměrným ziskem na obchod 23,71 %. Průměrná doba otevření prodaných pozic za říjen byla 85 dnů.

A co dál?

Mám otevřené pozice na $ETH bez take profit. Pokud neuvidím nějaký velký problém, který by mohl poslat $BTC dolů, tak s prodejem počkám do plánovaného update Ethereum 2.0, který nahradí proof of work (POW) za proof of stake (POS).  POS se testuje a v rámci ostrého testu se dají uzamknout $ETH, které pak “chybí” v oběhu. Odemknout se ale nedají dokud nepřijde update. Aktuálně začíná být $ETH hit u institucí. Už to není jen BitCoin ale začíná se objevovat názor že mají investovat 60/40 (BTC/ETH). Prostě cena nemá důvod jít dolů. Poroste to až do update. Pak se uvolní velké množství $ETH lidí co stakovali, když cena byla daleko nižší a pokusí se realizovat zisky. Možná se dočkáme i nějakého toho výpadku. Můj plán je tedy začít několik dnů před update postupně prodávat.

Ostatní kryptoměny mají pevně stanovený take profil, podle toho, kam by se až mohly dostat. Nespěchám…

Aktuálně největší zisky očekávám od Polkadot ($DOT). Blíží se aukce parachainů, kde můžete uzamknutím svých $DOT podpořit některý z parachainů a získat jeho tokeny/mince pokud vyhraje. Testování které proběhlo na Kusama bylo velmi výnosné. Věřím že do toho lidi půjdou a vyženou cenu $DOT nahoru. Navíc těch aukcí bude spousta a $DOT z těch výherních mohou být uzamčeny až na 3 roky. Navíc $DOT se dá stakovat na Binance až za 16,62 % ročního zhodnocení.  Chtěl jsem $DOT nakoupit postupně na eToro ale začal jsem pozdě a tak mám jen jednu větší pozici za 200 USD :/

Dalšímu projektu, kterému věřím je Solana ($SOL). Na eToro je jen chvilku. Mám tam jednu menší pozici, ale popravdě pokud by trochu šla dolů tak bych přikoupil. Dokonce i teď za tuto cenu zvažuji jestli by se nevyplatilo zkusit jít na 50 % zisku :)

Aktuálně spíše čekám co bude. U krypta to chce sledovat zprávy u zdroj. Některé se projeví až za pár dní a dá se na tom vydělat.

Závěr

Zatím to na eToro jde dobře. Až si říkám jestli by se nevyplatilo trochu to škálovat :) Ale na to je ještě čas. Krypto je krásně přehledné a kdo hledá informace a nedělá blbosti, tak jen tak neprodělá. Člověka to samozřejmě svádí riskovat, když vidí jak na některých “projektech” jsou stovky procent za pár dní, ale stačí se těch desítek :)

V říjnu jsem se vrátil k akciím a věnuji jim více pozornosti. Nějak to všechno jde podezřele nahoru :)

Jak skončilo Zonky, tak si pomalu začínám nechávat vyplácet peníze co jdou z půjček. Nejradši bych to nahradil směskou ETF. Přemýšlím jen kde to zřídit. Hodně zajímavých ETF vyplácí dividendy, což není ideální pro eToro (neumí dvojité zdanění). Na FIO jsou zase vysoké poplatky pokud by člověk chtěl nakupovat pár za pár tisíc (více ETF naraz).


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Jak mi jde investování na eToro VI. – říjen 2021”

  1. Na etf je vcelku fajn Degiro, maj tam i nejake ETF bez poplatku. Cca 20% portfolia jsem hodil do ruznych ETF at se staraji za me. Cast jsem dal dividendova a cast clean energy a semiconductor.

    Vcera jsem zkusmo hledal neco s quant computingem, tak uvidime jak to pujde, nicmene by to mohl byt zajimavy segment. Chtelo by to, ale detailnejsi pruzkum – zatim jsem nasel krom velkych znacek jen QUBT. IBM uz mam na robotraderu a dalsi zavedeny se mi moc nechtelo.

    1. Zdravím, na Degiro jsem koukal ale tam jsou problém ty dividendy. Platit 30 % daň místo 15 % se mi nechce :/

      Kvantové počítače jsou zajímavé. Mě osobně teď láká kyberbezpečnost :)

      1. Ad dan – to plati jen pro cz akcie, u US 15% a u eu 0%.

        Jj bezpecnost zni taky dobre a vv podstate je na kvanta fost provazana, pokud se podari dotahnout ,)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.