Jak mi jde investování na eToro IV. – srpen 2021

V květnu jsem při procházení seznamu SPAC, které mají uzavřenou dohodu narazil na $FTCV, která přivede na burzu investiční platformu eToro. Než jsem investoval rozhodl jsem se, že si to nejdříve vyzkouším. Nakonec jsem tam zůstal a zkouším přes eToro spekulovat s kryptoměnami, akciemi a to včetně shortování .

UPOZORNĚNÍ: Moje pokusy o investování/spekulace berte s rezervou. Já to dělám pro zábavu a jsem smířený s tím, že můžu o peníze přijít.

Jaký byl srpen

BTC a v závěsu i další kryptoměny rostly. Přiznám se, že jsem čekal do konce prázdnin ještě jeden propad, ale ten se nekonal, takže jsem u některých alt coinů začal být více chamtivý a zvedl take profit nad 20 %. Pro vydělané peníze jsem tak musel hledat nové útočiště.

Celkem jsem za srpen uzavřel 20 obchodů. Všechny byly koupit (takže žádný short tentokrát). Vydělal jsem na nich 156,69 USD, při průměrném zhodnocení cca 26,1 %. To jsou čistě vydělané peníze. Celé portfólio mi podle statistik eToro (výkon) narostlo za srpen o 21,28 %. V červenci to bylo 13,36 %.

Pro zajímavost přikládám kompletní seznam obchodů:

Vím že jsou to směšné (většinou minimální) částky, ale já to mám spíše jako zábavu, při které se učím nové zajímavé věci.

Co se týká trhu, tak bylo zajímavé sledovat jak kryprotrh reaguje na různé pozitivní a negativní zprávy. Denně věnuji nějaký čas procházením on-chain analýz BTC. Popravdě utvrzuji se daleko více, že celý kryptotrh je daleko čitelnější než třeba trh akciový. Tím jak se dá všechno dohledat a pravidla jsou pevně daná, tak reakce mají hlavu a patu. Možná to bude i tím, že většinu trhu tvoří drobní investoři a to jsou z médií více ovlivňování.

Mimo to zkouším stále hledat cestu smart money. Které firmy investují, co teče přímo do BTC a co přes fondy jako je $GBTC. Paradoxně tady zprávy spíše nahrávají významným projektům jako je Solana, což se v posledních dnech stále více ukazuje i na výkonu.

Postupně se mi hromadí hotovost, kterou jsem chtěl použít na nákup při propadu. Mám nastavené buy ordery, které počítají s postupným pádem BTC a ETH. Vzhledem k tomu, že nepotřebuji hotovost a zároveň to nevypadá, že by se trh měl propadnout, tak u vybraných alt coinů úplně ruším take profit (ADA, BNB, ETH) a u dalších jej posouvám hodně nahoru. BTC nechávám s 20 % ziskem.

Akcie čínských firem

Začínám přemýšlet co dál. Za necelé 4 měsíce jsem vydělal 450 USD a další výdělky budou následovat, ale pomalu a postupně. Chtělo by to přejít opět na něco zajímavého. Možná nějaký sektor, který je právě teď dole a v následujících měsících půjde nahoru. Procházením různých portfolii si všimnu že akcie čínských technologických firem jsou pěkně dole. Zkouším zjišťovat, co se vlastně děje.

Čínská vláda se rozhodla přiškrtit technologické firmy. Pročtu si pár článků a zkouším najít nějaké lokální investory, kteří by se podělili o informace. Zároveň hledám nějaké rozhovory z lidmi, kteří se orientují na čínském trhu. Vyjde mi z toho celkem hezká investiční příležitost a vytvořím si seznam potenciálně zajímavých firem, které se obchodují na Hong Kongské burze. Protože právě ta je také na eToro. Nicméně zdroje co dohledám se shodnou, že technologické akcie se postupně začnou vracet, ale zřejmě jen tak nedosáhnou své ATH, spíše je potřeba počítat se slušnou rezervou.

Nakonec nakoupím:

  • 0700.HK (Tencent)
  • 1810.HK (Xiaomi)
  • 9618.HK (JD.com)
  • 9988.HK (Alibaba)
  • 03690.HK (Meituan)
  • BIDU (Baidu) – jako jediná na NASDAQ

Vyčlením finance cca 10 % hodnoty portfólia a postupně nakupuji vybrané tituly. Když se propadne nakoupený titul o 10 %, tak přikoupím další várku. Nakonec tvoří zhruba za 15 % investované částky.

Koncem srpna se postupně situace na čínském trhu začíná uklidňovat a akcie se dostanou do zelených čísel. Aktuálně s výjimkou Xiaomi, kde musím ještě zjistit co se vlastně děje. Situace je také zatím ještě nejistá u Alibaba.

Čínské akcie jsou určitě zajímavé. Je tam daleko více titulů, které by stály za investování a to včetně velmi slušných dividendových. Výhodou Hong Kongské burzy je, že tam dividendy nedaní. Dostanete tedy vyplacenou celou částku a tu pak jen přiznáte v daňovém přiznání. Zaplatíte 15 % daň a hotovo.

Čínský trh je velice zajímavý a to i vzhledem k podle mě přepáleným cenám akcií v USA, z kterých jde celkem strach.

A co dál?

V září pokud nenastane výplach na technologickém trhu v USA, tak zřejmě prodělám 25 USD na shortu Tesla :/ Říkal jsem si, že jejich finanční výsledky nejsou zas tak dobré, konkurence je dohání, prodeje v Číně se nedaří a nedostatek čipů či jiný problém v dodavatelských řetězcích je může zastavit. No spletl jsem se.

Čínské akcie už zřejmě nechám na pokoji. I když velice mě láká výrobce čipů SMIC (00981.HK). Jeho akcie jsou teď také dole. Mám ale obavu, že by Čína mohla prohlásit čipy za strategickou surovinu a to by mohlo znamenat silné regulace.

Dále přemýšlím, že další vydělané peníze z kryptoměn by mohly jít do akcií společností, které jsou s kryptoměnami nějak spojené. Což je v mém seznamu $MARA, $RIOT, $COIN, $MSTR, $CAN a v podstatě teď už i Twitter. No nevím musel bych to nastudovat.

Možná ale objevím jinou zajímavou příležitost. Chce to procházet profily lidí, co vydělávají na eToro a mají své kopíky, kterým pravidelně dávají reporty. Fakt je to zajímavý zdroj informací :)

Co se týká kryptoměn, tak na eToro si budu držet hotovost pro další korekci. Případně pokud by se tam objevila nějaká zajímavá s potenciálem.

Závěr

Mimo eToro jedu kryptoměny ještě na Binance. Tam jsem provedl několik nákupů a většinu stakuju. Začal jsem se také rozhlížet více po DeFi a když je čas tak hledám a zkouším další možnosti. Celkem dost mě zaskočil nově vznikající ekosystém her, které vám umožňují vydělat, ale to by bylo na samostatný článek.

eToro, Binance a další DeFi projekty jsem teď jel na úkor akcií a investování přes Fio. Z aktuálního akciového trhu (český a USA) nemám moc dobrý pocit, takže tam spíše vyčkávám.

Pokud máte účet na eToro tak si mě můžete najít pod drspac. V profilu je kompletní portfóliu a historie obchodů. Původně jsem tam chtěl nakupovat rizikovější SPAC za méně peněz, ale v nabídce jich tam moc nemají. Jméno se změnit nedá.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup