Jak mi jde investování na eToro II. – červen 2021

V květnu jsem při procházení seznamu SPAC, které mají uzavřenou dohodu narazil na $FTCV, která přivede na burzu investiční platformu eToro. Než jsem investoval rozhodl jsem se, že si to nejdříve vyzkouším. Nakonec jsem tam zůstal a zkouším přes eToro spekulovat s kryptoměnami a shortování.

UPOZORNĚNÍ: Moje pokusy o investování/spekulace berte s rezervou. Já to dělám pro zábavu a jsem smířený s tím, že můžu o peníze přijít.

Jaký byl červen

Červen začal dobře. Prodal jsem se ziskem několik pozic BNB a ADA. Postupně jsem byl zhruba 40 % v penězích a trh kryptoměn nevypadal, že by chtěl nějak moc klesat. Začal jsem tak přemýšlet o rozšíření do stran. Začal studovat nové kryptoměny a nakupovat je. Nepočítal jsem s větším propadem než 20 %. Což byla chyba. Propad přišel a na dno už jsem neměl peníze :)

Teď mám spousty pozic, které zřejmě ještě pár měsíců neuzavřu. Přiznám se, že jsem podobný vývoj očekával, nechal jsem se však zlákat pozitivními zprávami. Kryptoměny už patří mezi další aktiva, kde na trhu se přelévají peníze od chudých k  bohatým. Takže cílem bohatých je vyvinout psychický tlak na chudé, aby prodali za levno. Tento proces jsem odhadoval že potrvá celé prázdniny a vystřídá se několik taktik například kdy cena bude velmi pomalu a pozvolna klesat anebo dojde k masivnímu propadu. Cílem budou psychologické hranice (celá čísla). Výhoda je, že sestřelením BTC spadnou výrazně i altcoiny. Ve výsledku tak více mohou vydělat právě na nich.

Z 10 obchodů jsem nakonec udělal 53,47 USD zisku. Celkově jsem asi stále moc chamtivý a 20 % zisku plus spread udělat během pár dní nejde. Volatilita tomu zrovna moc nesvědčí. Na druhou stranu člověk tuší, že jednou to půjde nahoru a s 10 % se nechce spokojit. Co kdyby právě zítra to už letělo jen nahoru. Hmm špatný přístup … potřebuji trénovat sebekázeň a držet se plánu :)

Co nového jsem se naučil

Tohle dělám jednak pro zábavu, a také abych se něco nového naučil. Zjistil jsem, že mi dělá problém mít otevřené short pozice. Musím to více trénovat. Pracuji na tom :)

Když jsem hledal další kryptoměny pro spekulaci, tak se mi potvrdilo, že krypto je dnes už někde jinde. Už v podstatě neinvestujete do nějakých tokenů, ale projektů, za kterými je v podstatě zajímavý startup. Často jsou to desítky profesionálních vývojářů, kteří to dělají pro peníze. V podstatě většina toho se točí kolem konceptu DeFi (decentralizované finance) a když si čtete jak to má fungovat, tak v tom vidíte až úplně novou větev finančních produktů. Něco z toho prostě fungovat bude. No a nad tím jsou smart chain, které se starají o fungování.

Popravdě je toho hodně, co se člověk může naučit a vydělat na tom. Osobně jsem zatím šel do dvou produktů, přes burzu Binance. První z nich je staking, což je alternativa k BitCoin proof of work. Místo toho, aby se využíval výpočetní výkon, tak rozhodují peněženky aktivních uživatelů. V praxy tedy místo odměn za mining dostáváte něco jako dividendy. Je to šetrnější k životnímu prostředí a tento koncept začíná být stále oblíbenější. Je to samozřejmě složitější, ale v podstatě když máte krypto, které to umožňuje u Binance, tak dostáváte odměny. Ty se pohybují od jednotek procent ročně do nižších desítek procent ročně. Výhodou je že odměny dostáváte denně, takže efekt sněhové koule se dá praktikovat celkem dobře.

Našel jsem si zajímavé a perspektivní projekty a jejich mince ADA, DOT, SOL a točím v stakingu. Nakoupil jsem je za levno, když BTC spadl a stáhl sebou i je. Předpokládám tedy že za rok jejich cena bude někde jinde a navíc další získám právě stakingem. Je to velice riziková, ale zajímaví alternativa k dividendovým akciím.

Druhý produkt na Binance, který mě zaujal je Swap likvidity. V podstatě je to taková kryptosměnárna. Vezmete 2 populární kryptoměny a ty vložíte do společného banku. Když někdo bude potřebovat rychle směnit tyto dvě kryptoměny tak do banku vloží první a druhou dostane. Výhodou pro něj jsou nižší poplatky a stabilnější kurz. Pro vás je odměnou provize. Tento produkt je rizikovější než staking, protože se mění kurz vložených kryptoměn. Můžete je tam vložit třeba v poměru 10:1 ale vyberete 5:4. To je problém když jedna z nich je takzvaná stablecoin, která je krytá reálnou měnou. Celkově je to ještě krapek komplikovanější, ale ten nápad je super. Prostě můžete vložit podíl do vlastní směnárny. A to je jen zlomek toho co DeFi umí. Navíc DeFi je ještě v plenách. Jsem zvědavý kde za 5 – 10 let může být.

Závěr

Pokud máte účet na eToro tak si mě můžete najít pod drspac. V profilu je kompletní portfóliu a historie obchodů. Původně jsem tam chtěl nakupovat rizikovější SPAC za méně peněz, ale v nabídce jich tam moc nemají. Jméno se změnit nedá. Aktuálně jsem v mínusu, protože kryptoměny jsou dole.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup