Wedos spustil vlastní registraci nTLD

Dnes ve večerních hodinách se na Twitter profilu největší hostingové společnosti u nás objevila první nabídka nTLD. Bylo to trochu překvapení, protože jsme spíše očekávali nějakou super slevovou akci, jak to má ve zvyku. Místo toho Wedos uvedl na český trh doménu .gay.

Doména .gay dnes (16.09.2020) v 17:00 přešla do fáze General Availability, tedy volné registrace pro všechny. Doménu bylo možné si za zvýšený registrační poplatek zakoupit už dříve v rámci Early Access Period. Více o doméně .gay se dozvíte v článku Přichází doména .gay.

Wedos získal ICANN akreditaci už v březnu 2020, jako teprve druhá česká společnost. První je už od roku 2010 Gransy s.r.o. (Subreg), přes kterého registruje gTLD a nTLD řada českých společností. K tomu abyste mohli registrovat nTLD a gTLD však ICANN akreditace nestačí. Musíte také domluvit akreditaci a podepsat smlouvu s registry jednotlivých domén. Dále je potřeba na vše připravit svůj systém. Například provozovat vlastní whois anebo bezpečně zálohovat data související s doménami u třetí strany, kterou protistrana uznává. Je s tím spousta práce. Ostatně Wedos tohle vše připravit trvalo téměř 6 měsíců.

Dnešní akce mi přišla spíše jako takový “testovací provoz”. Propagovali sice .gay, ale další domény .love, .baby a .uno mají už v ceníku a dají se registrovat. Nicméně v rolovacím menu pro výběr koncovky u pole se zadáním domény je už i .xyz. Dále na Twitter se objevila přímo zpráva, že zítra plánují nasadit desítky koncovek.

Teď to co nás zajímá asi nejvíce a to jsou ceny. Wedos je známý tím, že prodává domény za nákupní ceny, případně v různých akcích i pod cenou.

  • V následující tabulce jsou domény, jejich cena u Wedos, Subreg, nejlevnější v akci co jsem našel a nejlevnější bez akce.
  • Ceny jsou přepočteny podle dnešního kurzu.
  • Ceny jsou bez DPH
  • Ceny v akci mohou být navázány na další poplatky, služby případně jinak limitované. Do detailů jsem to nezkoumal.
Doména Wedos Subreg Nejlevnější v akci Bez akce
.gay 666 CZK 726 CZK n/a 602 CZK
.love 555 CZK 607 CZK 208 CZK 490 CZK
.baby 1370 CZK 468 CZK (1870 CZK) 369 CZK 1190 CZK
.uno 444 CZK 469 CZK 26 CZK 450 CZK

Co nám to tedy říká? Wedos zatím nejede žádné akce (domény také má za stejnou cenu registraci i prodloužení). Ceny si nastavil zřejmě s ohledem na kurzovní riziko. Domény musí nakupovat za USD a dolar nám tento rok ukázal už pěknou jízdu. Byl za 21,86 CZK v srpnu ale i za 25,96 CZK v březnu. Riziko výkyvu kurzu bylo zmíněno také i ve zprávě pro akcionáře.

Nemyslím si však, že by tam byl nějaký úplně pevný přepočet. Například .gay je levnější o 8,26%, .love o 8,57%, .baby o 26,74% a .uno o 5,33%. Zřejmě se vzal nějaký kurz s rezervou, přepočetlo se to a zaokrouhlilo na hezké číslo. Ta čísla vypadají podezřele :)

Také je možné, že se tam něco jen tak “pláclo” kvůli testovacímu provozu a ceny se ještě budou měnit. Ale zatím to rozhodně nevypadá špatně. Wedos nemá u domén žádné skryté poplatky a nepodmiňuje cenu třeba platbu kartou, jak je to jinde běžné. No uvidíme jak na tom budou domény jako třeba .online.

Závěr

Celkem mě mrzí, že jsem se nerozhoupal k registraci domén. Pár minut byla volná doména jsem.gay, která by byla super pro osobní blog. Pokud by se domény .gay rozjely, což je klidně možné, tak by její cena mohla být slušná. Jinak v současné době je volné naprosto všechno. V ČR doménu nikdo nepropagoval, takže šla víceméně mimo radar. A teď začíná. Cena je v porovnání s .cz anebo .com vyšší.

Stále přemýšlím, volné je fakt všechno … i když ubývají …


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Wedos spustil vlastní registraci nTLD”

  1. Mě úplně zaráželi ti lidé, kteří komentovali ten post Wedosu na FB. Tolik nenávisti a kravin na jednom místě, jsem už dlouho nečetl..

  2. Dobře zvolené pořadí :)) v tabulce .gay .love .baby

    ” Například provozovat vlastní whois anebo bezpečně zálohovat data související s doménami u třetí strany, kterou protistrana uznává.” na neco takoveho jsem se kdysi ptal na subregu.cz v souvislostis tim ze uz ve whois neni uveden drzitel domeny. Tj zda je fakt ze domenu xyz vlastni clovek abc je ulozena pouze u nich nebo i nekde jinde napr v centralnim registru. Protoze v pripade nepravdepodobneho hacku, ze, ktery ale nastal, by nebylo jak prokazat ze je clovek majitel domeny.

    Coz ale nema jak dokazat ani ted, jediny kdo to muze potvrdit je registrator a ani ten to nepotvrdi bez nejake plne moci k tomu ze to muze sdelit treti osobe.

Comments are closed.