Přichází doména .gay

Už v září si budete moct zaregistrovat novou doménu .gay. Právě teď probíhá Sunrise II fáze, kdy si jí mohou registrovat držitelé ochranných známek. Následovat bude nejdříve Early Access Period a pak volná registrace pro každého (General Availability).

Doména .gay patří mezi takzvané “kontroverzní řetězce” (“Controversial strings”). Tento pojem použil Alain Pellet, profesor práva z Pařížské Univerzity, člen komise pro mezinárodního práva OSN a Mezinárodního soudního dvora, kterého si ICANN vybrala jako nezávislého oponenta pro program nTLD v roce 2012.  Ten jí tam zařadil společně s .adult, .sex, .porn, .sexy, .hot, .lgbt, .persiangulf, .vodka a .wtf. Ačkoliv Internet nemá hranice, tak tato slvoa mohou být v různých komunitách, národech anebo i státech vnímána negativně.

Ostatně doména .gay to neměla zrovna jednoduché. Mělo o ní zájem spousta organizací, ale proti řadě z nich bylo vzneseno hodně námitek. Bylo tam spoustu tlaku jak ze strany určitých skupin, tak i politických.

Nakonec se to však povedlo a 23. března 2019 získal doménu do své správy registr Top Level Design. O technické zázemí se bude starat CentralNic.

Early Access Period (EAP)

Early Access Period, neboli období předčasného přístupu, začíná 8. září v 17:00 našeho času (15:00 UTC). Potrvá až do 15. září. V tomto období si budete moct registrovat svou .gay doménu, ovšem cena bude vyšší. Postupně však bude každý den klesat.

General Availability

General Availability neboli volná registrace pro každého začne 16. září v 17:00 našeho času. Každý si bude moct doménu registrovat už za běžnou cenu. Což by mělo být kolem 25 USD pro registrátora, s tím že registr chce věnovat 5 USD nějaké LGBT charitě.

Prémiové domény

Ne všechny .gay domény budou za cenu 25 USD. Část domén je označena jako prémiová. Jejich cena je rozdělena do 6 kategorií 100, 250, 650, 2000, 5000 a 12.500 USD. Jedná se o domény jako je například travel.gay. Pozor prémiová cena platí pro doménu napořád. Tedy zaplatíte jí i za prodloužení. Top Level Design i u nich chce věnovat alespoň 20 % LGBT charitám.

Závěr

Pokud přemýšlíte, že si .gay doménu pořídíte, tak je třeba dát si pozor na pravidla registrace. Jednak samotná doména nesmí obsahovat náznaky šikany, hrozeb anebo nenávistné projevy, ale platí to i o obsahu stránek. Registr vám tedy doménu může za toto i zrušit.

Proč mi tato doména přijde zajímavá? Jednak bude vždy budit určité kontroverze, což jí může pomoct s propagací. Také je univerzální podobně jako třeba .online. Bude se dát použít klidně pro české stránky anebo mezinárodní projekt. No a pak je tu jasná komunita na kterou cílí. Velké značky zvláště v posledních letech jí často podporují. Třeba nedávno to byla změna barev loga. Je klidně možné, že jí začnou pro podobné aktivity využívat. Pro gay komunitu může začít být in využívat tyto domény.

No uvidíme bude to ještě zajímavé.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Přichází doména .gay”

  1. Ta nejvíc prémiová řada stojí 12 500 nebo 125 000 USD?

Comments are closed.