Prokliky z Google featured snippet zvýrazní citovaný obsah přímo na stránce

Tento týden spustil Google poměrně zásadní novinku, kterou zvýší prestiž svých featured snippet a také vašeho webu. Stačí když bude vše správně dohromady fungovat.

Zjednodušeně jde o to, že když někdo klikne na odkaz ve feature snippet, tak se dostane přímo na citovaný text ve feature snippet na vaší stránce. Navíc citovaná část je barevně podbarvená. Odscrollování a podbarvení je v režii prohlížeče. Má to na starosti funkce Scroll To Text Fragment.

Takto to vypadá v praxi:

Po kliknutí na odkaz by Chrome, který to zatím jako jediný podporuje, měl zobrazit cílovou stránku a přesunout jí na pozici, kde je podbarvená citace. Což vypadá zhruba následovně:

Osobně mi zatím to scrollování moc nefunguje (Win 7, Chrome 83.0.4103.61). Stránka se jen mírně posune. Pokud máte Chrome sami můžete vyzkoušet.

Jak funguje featured snippet

Featured snippet neboli česky Vybrané úryvky, je forma infoboxu, která se vždy zobrazí nad výsledky vyhledávání. Obsahuje převážně odpověď na položenou otázku. Tedy alespoň podle mých experimentů to byla téměř vždy odpověď na otázku. Google preferoval buď krátkou odpověď anebo bodové řešení – pomocí HTML tagů UL (seznam) anebo OL (bodový seznam). Se seznamy jsem měl větší úspěšnost.

Z pohledu SEO jsou feature snippet poměrně žádaný artikl, protože se jedná o pozici nula. Váš web nemusí být na prvním místě ve vyhledávání na danou frázi, ale přesto se feature snippet objeví nahoře, nad výsledky vyhledávání. Podle výzkumu Search Engine Land z roku 2017, feature snippet mají proklikovovost 8,6 % vs první pozice která má 19,6 %. Ovšem jedná se o poměrně starý průzkum. Jiné výzkumy, které vychází z dat v Search Console ukazují míru pokliku přes 13 %. Na druhou stranu připouští že se zde promíchávají kliky na organické výsledky a feature snippet.

Feature snippet čistě z textu má 40 – 60 slov. U bodových seznamů pak méně. V každém případě těch 40 – 60 slov byste měli být schopní poskytnout, pokud chcete feature snippet získat. Co jsem procházel zkušenosti ostatních webmasterů, tak uvádí že UL/OL tagy nejsou nutnost, podobného efektu lze dosáhnout i přes H2 tagy. Ovšem já takový reálný příklad neznám.

Dobře funguje cílit feature snippet na long tail. Dokonce lze mít na jedné stránce více feature snipped, což vyžaduje obsahově řešit více problémů a zároveň stránku mít autoritativní.

Při hledání vhodných feature snipped, které byste mohli obsáhnout na stránce, se doporučuje využít různé online nástroje, které sledují co lidé hledají formou otázek. V zahraničí se osvědčila i metoda zaměřit se na to co lidé hledají hlasových vyhledáváním.

Jak funguje Scroll To Text Fragment

Scroll To Text Fragment je novinka, kterou představil prohlížeč Chrome. Má umožnit autorovi textu zvýraznit část obsahu (citace) svým čtenářům a to bez nutnosti nějak upravovat kód na stránce. Technicky vše uděláte přes URL pokud do ní přidáte: #:~:text=

Například (je nutné po kliknutí dát refresh – F5):

https://404m.com/2020/06/07/prokliky-z-google-featured-snippet-zvyrazni-citovany-obsah-primo-na-strance/#:~:text=Jak%20funguje%20Scroll%20To%20Text%20Fragment

Prohlížeč by se měl postarat o zvýraznění citace a zároveň i o scrollování. Co jsem s tím experimentoval, tak to scollování zatím ne úplně funguje. V každém případě to podbarvení je celkem užitečná vychytávka.

Kompletní dokumentaci najdete zde: https://github.com/WICG/scroll-to-text-fragment

Závěr

Scroll To Text Fragment mi sám o sobě přijde jako super věc. Pokud někomu potřebujete poslat citaci anebo usnadnit hledání na stránce, tak vám to umožní. V kombinaci s feature snipped je to krok kupředu. Uživatel přesně uvidí, co na Google hledal.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Prokliky z Google featured snippet zvýrazní citovaný obsah přímo na stránce”

Comments are closed.