Prodané .cz domény 6. – 12. dubna a jedna věc o které bych rád napsal

Tento týden toho moc k hlášení není. Vlivem prodloužení expirační lhůty u .cz domén se zatím žádné neuvolňují, a tak není co chytat a prodávat v aukcích. Situace se zlepší až koncem měsíce.

 

Na dAukce probíhaly jen doprodeje a uživatelské aukce. Ze 17 domén se 6 vydražilo za celkovou částku 1050 CZK. Nejdražší byla mody.cz za 240 CZK. Zbytek šel za 150 CZK.

Je tu však jiná věc, o které bych rád napsal.

Subreg končí s chytáním .cz domén

V pátek na sociálních sítích Subreg (Gransy s.r.o.) zveřejnil, že končí s odchytem smazaných .cz domén. Místo toho se chtějí více soustředit na jiné domény. Důvodem jsou pravidla CZ.NIC, která limitují počet požadavků na registr. Přidělený počet požadavků jim pro chytání nestačí a nadlimitní požadavky jsou zpoplatněné. Takováto omezení jsou přitom pouze výmyslem CZ.NIC, který takto zvláště středním a menším registrátorem hází klacky pod nohy.

Zdroj Facebook

 

CZ.NIC a odchyt domén

Ale pojďme si to projít od začátku. CZ.NIC byli spekulanti s doménami trnem v oku dlouhou dobu. Proto v roce 2011 zavedl několik změn, které měli jejich možnosti jak získat doménu omezit. Doména .cz se začala uvolňovat v “náhodnou” dobu během dne. Dále byl zaveden stav “určeno ke zrušení”, který WHOIS vracel bez ohledu na to zdali byla doména smazána anebo ne. No a nakonec se začalo platit za nadlimitní požadavky o registraci, aby se omezilo registrování přes roboty, kteří tam buší jeden požadavek za druhým.

Akreditovaný registrátor v rámci své činnosti dostane přidělený počet požadavků na registr. Ten ovšem není pro všechny stejný. Čím více domén má ve správě, tím více požadavků má zdarma. Jakékoliv nadlimitní požadavky, pak musí platit. Konkrétně za každou doménu ve správě má 100 požadavků za měsíc a za každý nadlimitní platí 0,1 CZK.

Jak to tedy vypadá teď? Můžete díky výjimečným pravidlům CZ.NIC získat hezkou doménu jako běžný uživatel? Nikoliv! Získat smazanou .cz doménu je v porovnání třeba s nadnárodními doménami o dost těžší. Většina hezkých .com/.net atd. končí ve veřejných aukcích, kde si je může koupit kdokoliv. Většina hezkých .cz domén končí v soukromých rukou velmi úzké skupiny lidí.

Nařízení CZ.NIC prakticky zlikvidovalo vznikají trh. Zůstalo jen pár společností, které to neveřejně dělali. Z veřejných nabídek jste tak museli sáhnout po dAukce anebo právě Subregu, který uměl za 5K CZK odchytit i velmi hezké kousky jen pro vás. Ano 5000 CZK, ale ne proto že by si na tom namastili kapsu, ale prostě to bylo drahé a dokonce za tyto peníze se jim to ne vždy vyplatilo dělat.

Zeptal jsem se přímo Honzy Horáka jak náročné na požadavky je chytnout takovou doménu.

“Pokud chci chytat plnohodnotně, tak dokážu poslat nějakých cca 50 – 60 požadavku za vteřinu = 5.184.000 za 24h, což mam všehovšudy na dva dny. Protože se domény neuvolňuji po 24h ale výrazně dříve, a protože jsme před lety razantně zdražili, tak je těch objednávek opravdu málo, a proto jsme odchyt srazili na menší počet který se dal ohlídat, nicméně už se tím snížila úspěšnost protože těch požadavků je razantně méně.”

V minulém roce se však do neveřejného chytání pustili i největší registrátoři, kteří doposud situaci ignorovali. A on je sakra rozdíl v počtu přidělených požadavků pro chytání domén, pokud jste jednička na trhu s 324 tisíci doménami anebo čtyřka se 111 tisíci doménami. Přitom si potřebujete pro sebe nechat dalších pár desítek tisíc požadavků jako rezervu.

Na následujícím grafu vidíte nárůst počtu požadavků o registraci domény. V roce 2019 vstoupili do hry velcí hráči. Za rok 2020 jsou grafy zatím jen do konce března.

Pokud bych to tedy měl shrnout, tak pokud jste běžný uživatel a chcete hezkou doménu, která se bude mazat, tak máte smůlu. Na ty hezké kousky mají nárok jen velcí kluci, co chytají přes velké registrátory.

Jaké by bylo fér řešení?

Jediné fér řešení, podobně jako u většiny nadnárodních domén, je podle mě dát možnost akreditovaným registrátorům smazané domény prodávat. Pokud doména přejde do fáze smazání, registrátor jí bude moct dát do aukce, kde rozhodne nejvyšší cena. Před to by ještě mohlo vstoupit třeba pravidlo, že o doménu mohou zažádat držitelé ochranných známek přednostně, podobně jak je tomu u Sunrise Period při zaváděn nových TLD.

Z výsledné vydražené částky by si registrátor nechal část jako provizi a zbytek odevzdal CZ.NIC. Tyto peníze by mohli jít třeba na nějaké charitativní projekty, rozvoj českého Internetu anebo něco užitečného. Jsou v tom obrovské peníze, které by mohli jít na dobrou věc.

Co vy na to?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Prodané .cz domény 6. – 12. dubna a jedna věc o které bych rád napsal”

    1. Co jsem vypozoroval, tak ano, wedos odchytává – patrně ale pro sebe.
      A využití domén mělo několik fází. Evidentně se snaží najít, co bude fungovat.
      Co jsem si stačil všimnout:
      – redirect na pojisteni.cz
      – redirect na vyhodne-pojisteni.com
      – aktuálně jen zobrazují stránku o registraci domény, redirect na IP adresu

      Mimochodem, všiml jsem si taky nějaké formy spolupráce domén Pavla Simona, jehož některé domény se chovaly různě – často jel redirect na vyhodne-pojisteni.com.

      1. Tak Pavel Simon jel vzdycky ruzne affiliate a presmerovani. Takze asi vyhodne-pojisteni.com zrovna nejvic sypalo :)

        Jinak jsem u nej redirecty videl na ruzne stranky – napr. blesk.cz, zkratka podle toho kdo asi nejvic zaplatil

        Jake domeny treba wedos pochytal?

  1. Wedos chytá, ale pro Simona, ne pro sebe. Stačí si zkontrolovat ty domény a nepsat blafy. Tak jako Forpsi chytá pro Webinvest, tak i Wedos má svýho koníka.

  2. Není žádné tajemství, že mezi Wedos a Forpsi je studená válka o největšího registrátora. Forpsi dlouhé roky investovat obrovské peníze, aby si před Wedos udržel náskok. Prodával cz domény pod nákupní cenou a stálo je to hodně. Pak s tím přestali a za pár let je Wedos dohnal a to i díky doménám Šimona, jak tu už někdo psal. Tak si přibrali z Forpsi webinvest. Ale ani to jim nestačilo, nakonec museli koupit General Registgry a teď budou zase na chvilku jednička na trhu, než je Wedos dožene.

  3. Drago zase jsi byl blízko a utekla ti senzace o kousíček. Chtělo by to více investigativní žurnalistiky ;) Ale chválím i tak. Není to o tom, že Wedos a Forpsi mohou pochytat, co chtějí ale oni hlavně pochytají kolik toho chtějí. Smutné je, že se ani nemusí moc snažit.

    1. Zdravím, na to nemám tolik času kolik bych potřeboval. Proto mi s psaním pomáhají čtenáři a posílají tipy. Budu rád pokud se ozveš a dodáš více informaci na drago@landofice.com

Comments are closed.