CZ.NIC zavadí mimořádné opatření – prodlužuje ochrannou lhůtu z 60 na 90 dní

Koronavirus (SARS-CoV-2) se dotkl i naší domény .cz. Registr CZ.NIC se rozhodl s okamžitou platností prodloužit ochrannou lhůtu z 60 dní na 90. Doména tak bude po expiraci ještě 60 dní funkční a dalších 30 dní vypnutá.

“Prodloužení platnosti internetové domény by nemělo být tím nejdůležitějším, co by měli nyní uživatelé řešit. Proto jsme se rozhodli upravit naše systémy tak, aby nezaplacená doména a služby na ní napojené nepřestaly fungovat po 30 dnech, jak tomu bylo dosud, ale až za 60 dnů. Věříme, že tato změna pomůže lidem a firmám, které jsou kvůli karanténním opatřením ve složité situaci a nefunkční doména a na ní navázané služby, jako jsou web či e-maily, by pro ně mohly představovat velký problém.”

Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC

.cz doména, co do ochranné lhůty je na tom opravdu luxusně už teď. Na rozdíl třeba od .com, vám jí registrátor nemůže nasměřovat na své reklamy jakmile expiruje. Po celou dobu ochranné lhůty jí můžete prodloužit za standardní cenu.

Problém tak vidím spíše u hostingů. Většina lidí si je zřizuje na 1 rok stejně jako doménu. Pokud by někdo skutečně nemohl zaplatit a neozval se, tak pochybuji že mu webhosting počká 60 dní. Většinou mají ochrannou lhůtu hostingy v jednotkách dní.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “CZ.NIC zavadí mimořádné opatření – prodlužuje ochrannou lhůtu z 60 na 90 dní”

  1. Samozřejmě to nevyřeší všechny situace a všechny komplikace tím způsobené, ale musím říct, že to považuju za promyšlený a praktický krok.

Comments are closed.