Jak jsem předělával 404M

Pokud občas zabloudíte na 404M, tak jste si možná všimli, že jsem překopal vzhled. Teď je takový jednodušší a o dost rychlejší. Ovšem není to jen vzhled co se změnil…

Proč změna

404M a i já jsme potřebovali změnu. Za poslední rok a půl jsem musel podstatně změnit spoust mých návyků, což se odrazilo hlavně na čase. I přes drsnou optimalizaci mi z volného času zbyla tak hodinka až dvě někdy v noci. Zbytek spolkne práce, rodina a ostatní. To odnesl hlavně blog 404M. Zjistil jsem že jej stále častěji beru jako práci a ne jako relaxaci pro utřídění myšlenek. Spousta článků tak víceméně vznikla jen z donucení – hlavně něco napsat a držet se na počtu alespoň 5 článků za týden.

Jenomže to nefungovalo pro nikoho. Témata byla občas mimo rozsah vás čtenářů, nezajímavá anebo prostě jen souhrn informací jako v nějaké tiskové zprávě. Jen občas se objevil článek s takovouto tou jiskrou skutečného blogpostu, který se píše úplně sám a čtenáři jej ocení.

Že píšu stále častěji balast jsem si trochu kompenzoval psaním wiki článků o doménách. Podvědomě jsem chtěl psát alespoň o něčem užitečném. Jenomže jsem si to nepřipouštěl.

Minulý týden se začala na 404M objevovat chyba způsobená přetížením. Hrabal jsem se ve WordPress a hledal, kde je problém. Zjistil jsem jak moc potřebuje 404M celkovou velkou údržbu. Ovšem i velké varování jak moc padá návštěvnost. Srovnal jsem si staré a nové články. Bylo zajímavé sledovat, že ty staré mi něco říkají, ale ty nové jsem ani nepoznával. Spíše mi přišly jako obsah sériových magazínů, které píšete jak na běžícím pásu, abyste mezi ně mohli nacpat placený obsah.

Zabalit to? Ani náhodou!

404M jsem založil 27.03.2008 jako blog o Webtrhu. Ano o tom Webtrhu, kterým mnoho z vás dnes už pohrdá a ten zbytek už ani nepoznává. Bylo to super místo a já jsem se rozhodl složit mu poctu blogem. Vybíral jsem ty nejlepší témata a rozváděl je, doplňoval obsah a sbíral zajímavá data pro pozdější analýzu. Sice jsem neuměl moc psát, ale neskutečně mě to bavilo…

Po 11 letech to mám zabalit? Ani náhodu! Začnu tím, že všechno co nefunguje jak má prostě odstraním…

Nová šablona a spousta úprav

Tentokrát jsem neztrácel čas a chuť hledáním nějaké dokonalé šablony. Věděl jsem že mi stačí něco jednoduchého. Prostě jsem zadal do Google Fastest WordPress Template. Vyšel z toho GeneratePress. Koukl jsem na to a řekl ok, to je to co potřebuji. Lehkou šablonu bez rušivých elementů. Stačilo pár jednoduchých úprav a výsledkem je web co se načte za 1,2 vteřiny a se slušným skóre – samozřejmě cachovaná verze ;)

Technické změny

První technická změna, kterou jsem udělal už před pár dny byla změna cachovacího pluginu. Můj oblíbený a každému doporučovaný plugin Comet Cache byl nahrazen WP Fastest Cache. Přeci jen v testu cachovacích pluginů mi vyšel prostě nejlépe.

Odstranil jsem bbPress. Dříve měl 404M i diskuzní fórum o podnikání, které jsem zamkl, protože na něj nebyl čas. Za poslední rok na něj přišlo cca 120 lidí. To je zanedbatelné množství.

Odstranil jsem plugin na sdílení přes sociální sítě. Do budoucna jej nahradím zřejmě vlastním anebo úplně vynechám.

Opravil jsem přesměrování HTTP na HTTPS. Místo řešení z pluginu jsem použil přesměrování doporučené hostingem. Věděl jsem že tam něco zlobí a chystal se na to už dlouho. Pokud to jde vždy dělejte přesměrování přes .htaccess. Na úrovni aplikace je to plýtvání zdroji.

Provedl jsem celkovou údržbu databáze, odstranil pár set megabajtů zbytečných dat.

Celkově jsem technicky prošel všechno co se dalo. Narazil jsem dokonce na jednu věc, která zpomalovala naprosto všechno. Byla to taková technická záhada. Ale to si nechám na článek pro cn130.

Obsahové změny

Prošel jsem si návštěvnost článků za poslední rok a zjistil jsem že vás zajímají jen dvě věci – Jak vydělat prachy online podnikáním a jak vydělat prachy investováním. Tyto články mají tisíce přečtení. Ten zbytek bych hodnotil jako návštěvnost ze slušnosti.

Mě ale baví psát o doménách, takže pro těch pár set z vás to budu dělat dál. Co se týká SEO, tak o to také opadá zájem, protože v posledním roce je to spíše fraška. Na jedné straně desinformace na straně druhé pokud budete dělat opak tak budete mít úspěch.

Na tato čtyři témata jsem zredukoval o čem budu dál psát – viz horní lišta. Chcete vědět jak vydělávat prachy? Proč ne. Něco vím já a spoustu dalších věcí lidé, kteří nemají problém o tom mluvit. O doménách se u nás nemluví, ale můžeme se soustředit na ta komerčnější témata, případně vyzpovídat lidi co s doménami dělají. No a SEO? Asi je načase o něm začít psát trochu jinak.

Jo a samozřejmě si občas něco napíšu pro sebe jen tak ;)

Vzhledem k tomu, že jsem zrušil postranní lišty, aby nerušily při čtení tak jedinou reklamu co tu byla (AdExpert) jsem hodil nad články. Co se týká další reklamy, tak ta vás zaujme jinak ;)

Bez postranních lišt se hůře dostanete k doporučenému obsahu (nové články, články s vysokou návštěvností).  Místo toho teď v devíti desetinách článku najdete Další články k tématu.

Závěr

Takže to jsou změny co proběhly na 404M a také odůvodnění proč k nim došlo.Neslibují že budu psát častěji anebo lépe. Jen že nás to bude více bavit ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

20 Replies to “Jak jsem předělával 404M”

  1. Je pravda, že se mi aktuálně 404m načítá mnohem rychleji, ale ani předtím to nebyla nějaká hrůza. Každopádně co mě nejvíce irituje je nyní ta nudle, na velkém monitoru ta “nudle” zabírá pouze 1/2 obsahu a zbytek je šedé pozadí. Každopádně jsem zvědav zda ti změna šablony a zrychlení celkového webu nějak pomůže v SERPu.

    1. vidím to stejně, to je nešvar “rychlých šablon” že jsou prostě optimalizované pro mobily a tablety…

      Jinak k té rychlosti a optimalizaci, doporučuju šablonu Graphy od Themegraphy / má docela dobrý poměr mezi optimalizací a vzhledem

  2. Teda když jsem sem přišel, tak jsem se pěkně lekl, co se mi to načetlo za web :) S tou rychlostí dobrá práce. Jenom takový tip, nešlo by nastavit stránce větší šířku, případně šířku např. na 80 % ?
    Na 22″ monitoru (to asi dneska není žádná odměna) stránka vypadá jako úzká nudle uprostřed.

    1. Nevím, jak se mi tam dostala odměna :) Mělo tam být “to asi dneska není žádná výjimka”

  3. Zdravím, mohu se jen optat, zda jste nezkoušel i placený WP Rocket na cachování? Já teď právě řeším, jaký cachovací plugin nasadit (doteď jsme měli W3 Total Cache, ale ten je dost zrádný a často po updatech shodil web…), tak přemýšlím nad WP Rocket, tak jen jestli nemáte nějaké srovnání s WP Fastest Cache? :)

    1. WP Rocket jsem nezkoušel. Testoval jsem:
      1. WP Fastest Cache 49/64 bodů
      2. Cache Enabler 48/64 bodů
      3. Comet Cache 23/64 bodů
      4. WP Super Cache 12/64 bodů

    2. Osobně jsem testoval (i s pár přáteli z on-linu) W3 Total Cache, Fastest i Rocket a vyhrál jasně Rocket, který jsme nasadili na všech výdělečných webech.

      Je sice placený, ale stále vyvíjený, stabilní a opravdu rychlý. Neměnil bych.

      1. To je zajímavé. Pokud bys chtěl o tom napsat článek (včetně srovnání) tak rád publikuji zde anebo na cn130, kde je menší návštěvnost ale cílovka. Samozřejmě se zpětnými odkazy dle přání. Kdyžtak napiš na drago@landofice.com. Budu se těšit :)

      2. Ondřej Martinek: díky za tip, asi také nahodím ten Rocket – díky tomu, že je placený, tak očekávám kvalitní podporu :-)

  4. Mě se tento nový design líbí. Jde na dřeň s přijatelnou mírou reklamy bez zbytečných informací.

  5. mno nevím nevím …. chce to doladit
    – šílená nudle a nikde tu nemáš ani nějakou zkratku dostat se nahoru, se mi málem zavařilo kolečko u myši :(
    – bez postranního sloupce, kde jsem viděl jiné články a taky diskuzi imho ztratíš plno času uživatele na webu, nebude mít kam jít
    Další články k tématu, kde je odkazován 1. článek z roku 2009 určitě ničemu nepomůže.

    Těším se na článek Jak jsem předělával 404M vol.2 :))

    1. Komentáře jsem zvažoval, ale poslední rok lidé už nekomentují. Polovina článků byla bez komentáře. Pokud by se to tu rozjelo tak to budu řešit.

  6. S tou návštěvností to není jen kvalitou článků, ale prostě googlem. Dělá si co chce a hlavně ořezává traffic co pouští od sebe ven webům. Je to i takové demotivační, proč sledovat seo a optimalizovat pro něj, když jeho cíl je jasnej co nejvíc omezit traffic ne jako dřív pomáhat lidem najít co hledaj.

    1. Google se stejně jako Seznam snaží v první řadě vydělat. Je tedy potřeba zajistit, aby nejrelevantnějším výsledkem vyhledávání u komerčnějších dotazů se staly placené reklamy.

Comments are closed.