Jak je to s těmi Pay Per Post systémy? Opravdu je Google nemá rád?

Nedávno jsem napsal další článek o PRyardu. Objevilo se opět pár dotazů a komentářů k celému konceptu Pay Per Post. Asi nejzajímavější mi přišel k tématu penalizace od Google. Autor odkazoval na to, že Google už hodně dlouhou dobu nemá rád reklamní obsah na blogu. Když jsme debatu trochu více rozproudili, tak z něj vypadlo, že vychází z oficiálního tvrzení o guest postech, které se před pár lety opravdu rozjeli ve velkém jako ideální a povolená forma linkbuildingu.

Guest post je taková zvláštní forma článku. Vezmu si někoho zkušeného v oboru a ten u mě publikuje článek jako host (guest). Za to bude chtít odkazy v tomto článku na sebe a své projekty. Vzhledem k tomu, že Guest post předpokládal velmi kvalitní obsah a dobrý úmysl, tak se toho chytlo opravdu hodně lidí z top SEO lidí a začali Guest Posting doporučovat.

V roce 2014 však Matt Cutts  z Google oficiálně prohlásil, že tento způsob linkbuildingu nedoporučuje a měli bychom přestat. Protože už se stává daleko více spamem. Prostě si máme zvyknout na to že je mrtvý.

“Okay, I’m calling it: if you’re using guest blogging as a way to gain links in 2014, you should probably stop. Why? Because over time it’s become a more and more spammy practice, and if you’re doing a lot of guest blogging then you’re hanging out with really bad company. So stick a fork in it: guest blogging is done; it’s just gotten too spammy.”

Toto prohlášení se pak prohnalo mezi SEO weby, diskuzemi a spousta lidí začalo opravdu věřit, že guest posting je black hat technika, která se nemá používat. Samozřejmě různé testy dokázaly opak. Odkazy z blogpostů se tvořily stále dál, ale velká část nabídky přešla do podsvětí.

Matt Cutts však později své tvrzení značně poupravil. Řekl že měl na mysli hlavně spamové blogy. Naopak přiznal že Guest Bloging může fungovat a pomáhat lidem..

There are still many good reasons to do some guest blogging (exposure, branding, increased reach, community, etc.). Those reasons existed way before Google and they’ll continue into the future. And there are absolutely some fantastic, high-quality guest bloggers out there. I changed the title of this post to make it more clear that I’m talking about guest blogging for search engine optimization (SEO) purposes.

Bohužel z toho vznikla fáma, která se drží dodnes, což je velká škoda.

No a tím se dostáváme k problému Pay Per Post systémů. Spousta lidí se bojí, co udělá článek na webu jiného blogera. Někdy z důvodu že to tématicky není ideální anebo mají strach jestli třeba ten web nemá už nějaká penalizace.  Samozřejmě penalizaci může mít jakýkoliv web. Od toho jsou různé nástroje, které s tímto pomohou.

Je třeba si uvědomit, že každý odkaz se počítá. Je zcela běžné že tématické blogy občas napíše autor o něčem jiném – jen tak, z důvodu že je naštvaný anebo prostě byl autor něčem osvícen. Má za to dostat ban anebo penalizaci? Samozřejmě že ne.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup