Donuts bude zdražovat nTLD

Společnost Donuts Inc. je suverénně největší registr domén. Má momentálně na starosti 241 nTLD. Vede i na počet registrovaných nTLD domén, kterých je téměř 4,3M. Mezi jejich nejúspěšnější patří .ltd (487K), .live (334K), .life (202K), .world (146K) anebo .rocks (109K).

Donuts Inc., v pondělí 1. dubna 2019 oznámil velmi nepříjemnou zprávu. Hodlají u 220 nTLD zvýšit cenu o 6 až 9 %, což je rozhodně velmi nepříjemné a nabourává to důvěru v nTLD. Vzhledem k pravidlům ICANN k nTLD mají stávající zákazníci čas do 1. října 2019, aby si domény prodloužili.

U 16 domén se cena měnit nebude a u 5 dokonce klesne, aby byly více konkurenceschopné.

Když v březnu 2017 nečekaně oznámila zdražení svých nTLD společnost Uniregistry vysloužila si velkou kritiku. Zdražení některých jejich kousků přitom bylo opravdu masivní. Třeba .Juegos šla z 9,33 na 300 USD. Dokonce největší registrátor na světě GoDaddy s Uniregistry demonstrativně přezrušil spolupráci.

Několik registrů na to reagovalo prohlášením, že oni zdražovat nebudou. Mimochodem byl mezi nimi i Donuts Inc. Andee Hill tehdy řekla: “… we have no plans to increase prices for existing registrants — this is not part of our business plan.” Jak to vypadá, tak to neplatí a za dva roky už je vše jinak. Mimochodem Andee Hill už pro Donuts Inc. nepracuje.

Závěr

Ačkoliv v průměru 7% navýšení ceny není moc, tak to dobrá zpráva pro držitelé nTLD není. Spíše by se dalo čekat, že ceny budou s rostoucí oblibou nTLD spíše klesat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup