John Mueller – Google ignoruje odkazy z profilů a to i těch vytvořených lidmi

Na posledním English Google Webmaster Central office-hours z 19. března 2019 zodpověděl John Mueller zajímavou otázku: “Jak se Google chová k odkazům na webech, které analyzují jiné weby anebo odkazům na uživatelských profilech.” Tak nějak všichni čekali, že odpověď bude – minimálně ale popravdě odpověď překvapila.

“Předpokládám že se jedná o weby s generovaným obsahem a automaticky vytvářeným obsahem. Ve většině případů tyto ignorujeme, protože odkazují na všechno možné a je snadné je rozpoznat. Takže to je něco co v podstatě ignorujeme.”

Co je automaticky generovaný obsah

Automaticky generovaný obsah jsou prostě texty, do kterých zabalíte nějaké unikátní informace. Může to vypadat velmi hloupě až nenápadně. Tohle Google rád nemá i když to svým způsobem může být pro uživatele přínosné. V tomto případě John neměl na mysli generované články ale spíše různé SEOmaty, kde vám ohodnotí SEO anebo třeba i užitečné nástroje na kontrolu webu. Ostatně i Google PageSpeed Insights je takový nástroj.

Co je vlastně problém? Tyto weby pak z výsledků stránek vytváří permanentní stránky. Na ně pak vedou nějaké interní odkazy a tím se na ně dostane Googlebot. V různých počítadlech odkazů pak odkazy z těchto stránek jsou vidět. Proto SEO mágové vymysleli roboty, kteří po zadání vašeho webu jej nechají na stovkách analytických webů otestovat. Rázem máte stovky odkazů. Tedy vlastně nemáte, protože je Google ingnoruje.

Co jsou to uživatelské profily

Prakticky všechny open source diskuzní fóra mají uživatelské profily. Stránky kde jsou informace o diskutujícím. Tam si můžete doplnit mimo své zájmy i odkaz na svůj web. Čím více příspěvků na fóru napíšete tím více interních odkazů pak vede na váš uživatelský profil. Dlouhou dobu se spekulovalo, jestli pak na nějakém velmi autoritativním diskuzním fóru tyto odkazy z profilů nemohou mít třeba větší váhu. Ostatně některé diskuzní fóra umožňovali napsat si na svůj profil klidně celou stránku s kolika odkazy chcete. No jak to tak vypadá, tak to asi je k ničemu.

Co je to ignorováno

Měli bychom se podívat i na pojem ignorováno. Pokud jsou takovéto odkazy ignorovány, tak si pod tím představím, že je Google nijak nebere v potaz. Takže nepřenáší linkjuice anebo je nebere jako hodnotící signál? Případně obojí? A co negativní SEO. Nemůžeme za tyto odkazy dostat penalizaci? Pokud jsou fakt tak ignorovány, tak by neměli být vidět ani v Search Console?

Určitě to nebude ignorovat, jako že je nevidí. Minimálně použije část dat pro statistické účely. Ostatně převážná část hodnotících signálů je postavena na statistice průměrnosti. Zjednodušeně řečeno Google hledá ideální web a podle něj pak hodnotí ostatní. Jak se průměrný ideální web postupně mění vlivem vývoje internetu, tak se mění i váhy hodnotících signálů.

Zakončil bych to asi tím, že tyto nekvalitní odkazy nebudou posílat linkjuice. Nevěřím však že by třeba Google nevyužil text okolo nich anebo klíčová slova v odkazu. Přeci jen v jiném videu zaznělo, že Google se chce o našem webu něco dozvědět. Nepřímo mu tak mohou tyto odkazy napovědět.

Závěr

Osobně mě překvapilo že Googel si je tak jistý rozpoznáváním automaticky generovaného anebo uživatelského obsahu (tak označil John profilové stránky).  Možná že podobné algoritmy bude používat i k analýze jednotlivých části stránky. Vezme si celou stránku, označí si menu, reklamu, hlavní text, komentáře. Prostě stránka takto rozřeže a bude vyhodnocovat jednotlivé části jinak. Asi by to dávalo větší smysl, než představa že přechroustá stránku jako celek.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “John Mueller – Google ignoruje odkazy z profilů a to i těch vytvořených lidmi”

  1. Google toho nakecá… za prvé v mnoha případech to očividně poznat neumí a dokonce neumí rozeznat ani některé očividné duplicity. Totéž se tvrdilo o ignorování odkazů z komentářů, ale dle mých zkušeností očividně měly vliv ještě minimálně rok po oficiálním prohlášení Google.

    Odkazy z profilů, fór, komentářů atd. normálně ukazuje v Consoli, proč? Poslední dobou mi čím dál víc přijde, že tato prolášení jsou spíš “jak bychom to chtěli mít” než “jak to doopravdy funguje”. A je to jakési nátlakové PR, aby to lidi motivovalo/demotivovalo něco dělat.

Comments are closed.