Escrow ve své zprávě poodhalil kolik peněz se točí v doménách

Escrow.com je služba, která funguje jako notářská úschovna. Oblíbili si jí zvláště domaineři. Když chcete někomu bezpečně prodat doménu, tak nejdříve pošlete peníze Escrow, ten potvrdí že peníze má a následně můžete převést doménu na nového majitele. Teprve poté, až je doména převedena vám Escrow pošle peníze. Bezpečné a rychlé ;)  Vzhledem k oblíbenosti Escrow přes něj proteče celkem dost peněz za domény. V poslední zprávě odhalil Escrow nějaká čísla, která nám mohou prozradit něco ze zákulisí prodaných domén, o kterých se nemluví.

Začneme tím nejzajímavějším a to jaká je celková částka za prodané domény během jednotlivých kvartálů. Když kouknete na graf je vidět, že mimo 4Q 2017 částka vždy překročila 75M USD. Například za 4Q 2018 to bylo 77M USD. Nejlepší však byl s přehledem 2Q 2018, kdy se prodaly domén za 97M USD.

Celkem zajímavý je i graf, kam se domény převádějí. Dlouhou dobu se spekulovalo o čínských investorech, kteří doslova válcují trh. Podle Escrow to tak není. Stále vede USA. Samozřejmě data jsou jen z Escrow. Čínští investoři mohou využívat jiné služby anebo aukce. Celkově, i když s velkým odstupem, je však Čína druhá.

Prodat doménu není jednoduché. Některé na svou chvíli čekají i několik let. Není tak divu, že na nich občas nějaký obsah vznikne. Jak ukazuje následující graf. Doména s obsahem má navíc přidanou hodnotu. Například v 4Q 2018 byl medián domény s obsahem 4,8K USD, bez obsahu 2,5K USD.

Ovšem převážná část domén se prodá bez obsahu. Například v Q4 2018 se prodaly domény bez obsahu za 45M USD, zatímco domény s obsahem jen za 7,1M USD.

Ve zprávě Escrow je také porovnání investování do domén (červeně), akcií (modře), dluhopisů (žlutě) a nemovitostí – domů (zeleně). Co myslíte? Žádná sláva to není.

Do jakých domén radí Escrow investovat

Escrow ve své zprávě radí investovat do osvědčených koncovek. Konkrétně .com má hodnotu na celosvětovém trhu, zatímco ccTLD prodáte spíše v dané zemi. S větší poptávkou roste i cena za doménu.

Dobrá doména musí být snadno zapamatovatelná.

Trendová klíčová slova mohou být zárukou rychlého prodeje, protože investoři chtějí na trendech vydělat. Mezi nejznámější příklady patří kryptoměny. V listopadu 2017 byl oznámen prodej domény crypto.com za 12M USD, ačkoliv tento prodej není potvrzen ukazuje jak rychle mohou trendové domény nabrat na hodnotě. Obdobně se takto prodala třeba ethereum.cim za 10M USD anebo eth.com za 2M USD. Od roku 2010 do 2017 byl medián ceny prodané domény obsahující slovo “crypto” 2K USD. Ovšem v roce 2018 už medián poklesl na 1.875 USD.

Escrow doporučuje na doméně udělat obsah. S obsahem roste i hodnota domény. Nemusí se přitom jednat o velký eshop, jako obsah může být chápána i jednoduchá prezentace. Lepší než doménu nechat ladem.

O ceně samozřejmě rozhoduje i délka. Pokud vezmeme čistě dvou a trojznakové domény, tak median od roku 2015 do 2018 byl 336K USD. Platí to zvláště u velice krátkých domén. Na následujícím grafu je vidět pěkně růst/pokles cen domén obecně. Vpravo jsou ceny pouze pro 2 a 3 znakové domény.

Závěr

Rozhodně zajímavé nahlédnutí za oponu. Ta čísla jsou opravdu hezká. Je vidět že domény se stále prodávají. U nás se o domainingu už nemluví tolik co dříve. Obecný zájem opadl na úkor kryptoměn. Uvidíme jestli se ještě domény někdy vrátí na výsluní a přijdou noví domaineři.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup