Google prochází stránku 2x, jednou kvůli HTML a jednou kvůli JavaScript

V minulém roce mi nějak utekl celkem zajímavý tweet od Johna Muellera, který potvrdil že Google prochází obsah vašeho webu 2x. Nejdříve klasicky hledá texty a informace v čistě v HTML dokumentu, a po čase když má čas a prostředky tak se vrátí a provede vykreslení webu přes JavaScript. Přitom na to druhé můžete klidně čekat i několik týdnů.

Zatímco procházení dokumentů HTML má Google velmi dobře zvládnuté a dokáže dostat takto texty do indexu během pár minut, tak s JavaScript je to obtížnější. Stojí ho to až 100x více strojového času, proto také šetří. Na druhou stranu vykreslením celé stránky získá daleko lepší přehled o rozložení obsahu na vaší stránce. Proto to dělá, ale ne hned a určitě ne každému ;)

Pozor vykreslení neznamená, že také spustí JavaScript. Googlebot po načtení stránky nic JavaScriptového “spouštět” nebude. Tedy žádné onclick, onmouseover a určitě ne žádný Ajax.

Pokud chcete jistotu vsaďte na HTML

V dnešní době už některé weby spíše připomínají aplikace do mobilu. Jsou interaktivní, obsah zobrazují na míru a teprve na vyžádání uživatele. Například postupné nahrávání obsahu jako je Infinite Scroll se stává běžnou praxí, přitom se Google zrovna moc nelíbí. Navíc jak bylo zmíněno výše infinite scroll vyžaduje posun na stránce a toto už Googlebot nedělá.

Navíc aby si vaše stránka zasloužila alespoň to vykreslení tak musíte Googlebota zaujmout. Něco tedy musíte zobrazit hezky i bez JavaScriptu a ideálně CSS. Zkuste si vypnout JavaScript i CSS a koukněte co je na stránce vidět. Je toho dost? Zaujme to? Pokud ano tak super.

Nejde tu však jen o texty, ale třeba i obrázky. Často jsou na stránkách miniatury, které po se po najetí myši zvětší, abyste Google zaujali měl by na miniaturách i odkaz na větší formát.

Stojí to SEO body?

Celkem zajímavá otázka je jestli stránka která prošla jen běžnou návštěvou Googlebota si povede stejně dobře jako tak, kterou Googlebot předal k vykreslení? Na rozdíl od HTML verze bude vědět jak vypadá. Bude umět přisoudit váhu různým prvkům. Přeci jen, to že je tag H1 hlavní nadpis nemusí znamenat že je na stránce dominantní. Klidně to může být malý nápis nahrazující logo a teprve H2 bude nadpis článku, H3 pak jednotlivých podkapitol.

Jistě výše uvedený příklad s nadpisy určitě zvládne posoudit i Googlebot, ale kdo ví? Třeba až ověření stránky přes vykreslení bude mít plnou bodovou váhu.

Závěr

Občas si říkám, že by bylo zajímavé zkusit si udělat web, který by byl postavený jen na HTML bez jakékohokoliv JavaScriptu anebo CSS. Jak by si asi vedl ve vyhledávačích? Asi by měl problém s mobilními telefony, takže u Google spíše mínus.

Uvidíme jestli bude čas. Pro nějakou dokumentaci by se takovýto old school web určitě hodil :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup