Umí Googlebot scrollovat?

Zajímavá debata se rozjela v SEO kruzích kolem tématu zdali umí Googlebot scrollovat na stránce. Gary Illyes – Webmaster Trends Analyst z Google prohlásil na konferenci PubCon, která se konala teď v říjnu, že to neumí. Prostě neprotočí virtuální kolečko myši. Naproti tomu John Mueller v jednom ze svých videí před rokem řekl, že trochu scrolluje. Takže jak to je?

Možná si říkáte, že o nic velkého přece nejde. Jenomže na tom jestli se obrazovka pohne závisí koncept lazy load a infinite scroll. Lazy load načítá data když jsou potřeba. Infinite scroll zase načítá stránku postupně, podle toho jak na ní scrollujete – nahrazuje v podstatě stránkování.

Osobně si myslím, že má pravdu Gary Illyes. Oba výše uvedené koncepty ve většině případů vyžadují JavaScript a popravdě nemyslím si, že by JavaScript Googlebot na stránkách nějak aktivně spouštěl. Ano Googlebot JavaScript na stránce prochází a hledá v něm obsah, ale spustit jej už neumí. Někde jsem dneska zahlédl, že spustit JavaScript na stránce je 100x náročnější na procesorový výkon, než jen běžné parsování HTML stránky. To by Googlebot spotřeboval přidělený rozpočet pro váš web velmi rychle.

Ostatní od konceptu infinite scroll sám Google odrazuje a pokud už jej používáte, měli byste k němu přidat i stránkování (pagination) pro Googlebota.

A co mohl mít tedy John Mueller na mysli? Když Googlebot získává obsah tak má pro desktopy nastavenou výšku obrazovky 10 tisíc px, pro mobily pak 12.140 px. Toto používá pro své vykreslování obsahu. Tedy ve skutečností tak trochu scrolluje v porovnání s běžnými obrazovkami :)

Teď mě napadá že bychom krom pojmu obsahu nad ohybem, měli používat i něco jako na Google obrazovce, která by zahrnovala 10 tisíc px, reps. 12.140 px pokud jste v mobile first indexu :) Celkem by bylo zajímavé zjistit, jestli taková patička pod touto obrazovkou bude ještě přenášet nějaký linkjuice a jestli s nějakou penalizací.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup