Pokud je váš příspěvek o videu, toto video by se mělo nacházet v horní části obsahu

John Mueller dostal v prosincovém Google Webmaster Central office-hours hangout dotaz od jedné novinářsky, jak pracovat s videem, které je důležitou součástí textu – například zdrojem.

Původně se ptala zdali jej dávat nad ohyb (above the fold), což je část stránky, kterou vidí návštěvník bez toho aniž by musel scrollovat dolů a zdali stačí jen obrázek s odkazem. Šlo jí o to, že vložením videa se výrazně prodlužuje pro uživatele načítání stránky.

Odpověď Johna Muellera bylo, že z pohledu vyhledávání je to jedno. Nezajímá je to. Ať zvolí kteroukoliv variantu nebude je ve vyhledávání řadit odlišně.

Dále se ptala jestli má video, o kterém píše dávat spíše nahoru. John odpověděl, že to pomůže. Z jejich pohledu čím je video výše tím jej považují za důležitější. Pokud je nahoře dívají se na něj jako na “video landing page” zatímco pokud bude dole, tak jej budou vidět jako spíše jako náhodný element. John ještě dodal, že video nemusí být úplně nahoře na stránce.

Co z toho vyvodit?

Jedná se spíše o takovou SEO klasiku. To co dáváte nahoru je důležitější než to co je na konci. Je to trochu paradox pro některé texty, protože to nejzajímavější rozuzlení (závěr) je právě dole. Proto dávám do článků, které chci aby se dobře umísťovaly do perexu podstatné informace. Takový souhrn.

U multimédií to bude zřejmě ještě trochu více důležitější. Pokud třeba píšete o nějakém obrazu anebo fotce je nutné dát jej na začátek. Obdobně to je i s videem. Pokud je důležitou součástí článků mělo by být vysoko. Ideálně po tom perexu.

Dále si myslím, že důležité bude i kde to video je. Zjistit co na videu je pro Google nemusí být zas až tak jednoduché, pokud to vůbec zvládne. Naproti tomu když jej nahrajete na YoutTube, dobře popíšete, oštítkujete a ideálně ještě přidáte titulky, tak Google celkem přesně ví o čem je. Pak je stačí už jen do článku vložit. Ostatně YouTube patří Google, tak proč by jej nevyužil na maximum.

Závěr

Takže je li tématem článku video, tak jej dejte na začátek a ideálně použijte nějaké z YouTube.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup