Pokud chcete prodávat obsah na webu, tak Google ví jak na to

Google mění svou politiku pro weby s placeným obsah “First Click Free” za “Flexible Sampling”. Přitom píše, že se opírá o svůj výzkum a také reakce tvůrců obsahu. Ale projděme si to pěkně popořádku.

First Click Free byl model, který Google začal používat tuším v roce 2005. Dovolil médiím objevovat se se svým placeným obsahem ve vyhledávání, pokud návštěvníkovi dovolily si přečíst 3 články zcela zdarma za určité časové období. Pro další obsah už návštěvník musel zaplatit. Samozřejmě se to hojně zneužívalo, protože žádná detekce není dokonalá. Navíc zde byl starý známý argument, zdali člověk, který si dá tolik práce s obcházením pravidel by si předplatné vůbec koupil.

Nově se rozhodl Google zavést model Flexible Sampling. Ten umožní tvůrcům obsahu rozhodnout, co vlastně sami chtějí návštěvníkům ukázat. Mohou zvolit počet článků zdarma (Metering) a/nebo jen část obsahu článku (Lead-in). Nový model předpokládá, že tvůrce obsahu své potenciální čtenáře zná a dokáže s nimi pracovat. Ty co mají potenciál si obsah koupit, tak přesvědčí a ten zbytek limitují jen tak, aby se vrátili.

Google testoval Flexible Sampling například ve spolupráci s New York Times a Financial Times. Z výsledku testování doporučuje následující:

  • Lépe funguje Metering na bázi měsíčního omezení než denního. Respektive je třeba dát návštěvníkovi více volného obsahu, než se rozhodne předplatit si jej.
  • Většina vydavatelů by měla začít na 10 placených článcích jako vzorek zdarma.
  • Lead-in fungoval dobře u obsahově zajímavých článků, kde se ořezalo prvních několik vět o délce 50 – 100 slov. V porovnání s celou zablokovanou stránkou funguje vždy lépe.

Tedy máte li placený obsah, tak dejte pořádnou porci na ochutnání s měsíčním limitem. Další obsah však úplně neblokujte. Nechte dostatečně dlouhé náhledy ať lákají.

Závěr

Pokud máte placený obsah i vy, tak s využitím Flexible Sampling, máte možnost získat nové čtenáře přeš Google. Kompletní dokumentaci najdete zde.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup