Chcete sesbírat všechny SEO body v Česku? Tak preferujte .cz doménu

Používat pro lokální projekty ccTLD je celkem staré pravidlo. Jednak je to pro cílovou skupinu lepší, protože se vyhnete například překlepům, ale také tím můžete získat nějaký ten pomyslný SEO bodík.

Že Google bere TLD do úvahy potvrdil už v roce 2013 Matt Cutts, který pracoval v Google na oddělení Search Quality. Tehdy zmínil gTLD (.com, .net, .org a .info) jako alternativu pokud neseženete národní doménu. Zároveň se probíralo i to, jak se Google dívá na domény v případě, že si je oblíbí určitý národ anebo země.

Od článku však už uběhl nějaký ten rok a navíc teď máme spoustu nových nTLD. Dost se tak diskutovalo jestli stále ještě Google bere TLD nějak v úvahu.

Dneska jsem ale narazil na Tweet, který napsal Gary Illes ze švýcarské pobočky Google. Jeden z webmasterů si postěžoval, že přechod na .com doménu nejde tak úplně podle plánu.

Vypadá to tedy, že pravidlo preferovat pro danou zemi jejich ccTLD stále platí.

Závěr

Samozřejmě otázkou je, kde jsou limity. Pokud už máte vybudovaný brand na .com doméně, tak přejít na “nějakou” .cz nemá smysl. Do hry totiž vstupují další faktory, které ne vždy jsou vyřešit redirektem. Spíše pokud zvolíte jestli udělat lokální verzi na subdoméně anebo samostatné ccTLD, tak volte ccTLD. To platí i u nových projektů.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup