Google Domains končí, Squarespace přebírá otěže

V průběhu posledních deseti let se Google Domains stal důležitým hráčem v oblasti internetových domén, ale všechno dobré jednou končí. Google nedávno oznámil, že svou činnost v oblasti registrace domén končí, protože se snaží “zaostřit svůj zájem” v době, kdy se všechny globální firmy musí přehodnotit své financování a operace.

Ale co se stane s odhadem 10 milionů domén, které jsou v současné době registrovány přes Google Domains? Nebojte, Google již má vyřešenou strategii. Společnost Squarespace byla vybrána jako partner Google, který převezme veškerá aktiva Google Domains, včetně těchto domén.

Matt Madrigal, viceprezident a generální ředitel pro Merchant Shopping u Google, uvedl: “Naší nejvyšší prioritou je podpora hladkého přechodu pro zákazníky v nadcházejících měsících za pomoci týmu Google Domains”. Část domén se dá přesunout hromadně když si to oba registrátoři odsouhlasí a část bude nutné převést se souhlasem majitele.

Obě společnosti doufají, že transakce bude uzavřena ve třetím čtvrtletí roku 2023, za předpokladu získání určitých regulačních schválení a dotažení smluv.

Anthony Casalena, CEO Squarespace, vyjádřil hrdost a nadšení ze spolupráce s Googlem: “Domény jsou klíčovou součástí webové infrastruktury a nezbytnou složkou online přítomnosti každé firmy”. S tím samozřejmě souhlasím. Jakmile jednou doménu používáte, tak se jí prostě jen tak nevzdáte protože obsah vybudovat na ní obsah stálo spoustu času, to samé zpětné odkazy a navíc měnit třeba e-mail je všude občas nereálné.

Squarespace se to samozřejmě vyplatí protože nabídne svým zákazníkům, kteří přešli z Google Domains, své služby, včetně webhostingu. Společnost se také zavázala, že po dobu 12 měsíců po uzavření transakce bude respektovat ceny Google Domains.

Součástí dohody také je, že Squarespace se stane výhradním poskytovatelem domén pro zákazníky Google Workspace po dobu minimálně tří let.

Závěr

Je zajímavé že Google dává ruce pryč od domén. Většina hostingů je za ně ráda, protože s nimi není až tolik starostí a v podstatě jen 1x za rok pošlete fakturu. Pro Google jsou klíčové pro nabídku dalších služeb jako jsou e-mailové adresy, hosting atd. To vše Google v různých formách nabízí. Proč se jich tedy zbavuje?

Google je známý tím, že se čas od času zbavuje svých produktů a služeb, pokud neodpovídají jeho dlouhodobým cílům nebo pokud je hodnotí jako méně úspěšné. Bylo 10 milionů domén málo?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.