Seznam opět vylepšil před Vánoci své vyhledávání

Je takovým zvykem, že Seznam vylepšuje své vyhledávání, tak aby ovlivnil výsledky v sezóně. Eshopaři pak většinou začnou panikařit, protože je pro ně předvánoční sezóna nejdůležitější v roce. Takže co se změnilo tento rok?

23. listopadu 2016 ovlivňuje výsledky 15 nových signálů. Podle blogpostu z vyhledavani.sblog.cz se dá mluvit o “středně významné změně”, která ovlivní SERP “větší měrou, než je obvyklé”. To znamená solidní hodnocení 5/7.

Seznam nové signály testoval na 9200 dotazech a jsou spokojeni. Změna se projevila alespoň u jednoho výsledku na první stránce v 79 % případů. V 73 % případů změnu hodnotí jako dobrou. Tedy nahoru šel kvalitní odkaz.

Z 15 hodnotících signálu byl prozrazen pouze jeden a to entropie textu na stránce. Bohužel se dozvíme, že vlastně se nejedná o hodnotící signál ale jen pomůcku jak se má dále hodnotit. Údajně by i většina ostatních měla být podobná. Tedy nemají vliv na pozice ale pouze rozhodují jak se co bude počítat.

Zmateni?

Pokud jsem správně dešifroval, co tím bylo myšleno, tak nové hodnotící signály mají ve skutečnosti přidělit stránku různým metodám hodnocení. Například zmíněná entropie textu (nahodilost rozložení slov v textu) může rozhodnout zdali se má text vyhodnotit jako encyklopedický, kde se klíčové slovo pravidelně a hodně opakuje, protože ten encyklopedický článek je o něm.

Závěr

Dobrá zpráva je, že Seznam slibuje do konce roku už vyhledávání neměnit. Takže pokud máte dlouhodobě kvalitní obsah, platí klasické doporučení – podpořte jej odkazy z nového obsahu. Klidně i ze stejného webu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Seznam opět vylepšil před Vánoci své vyhledávání”

  1. Přiznám se, že ta “vylepšení” Seznamu nechápu. Přijde mi, že ta relevance je stále poměrně bídná. Což dokládá i tak “oblíbená” Wiki. Sice je mnohdy odkazovaná stránka prázdná – bez obsahu, ale hlavně, že je první… To je ovšem jedna ze slabin nejen Seznamu, ale i Google. Já bych docela rád ve výsledcích dostával to co hledám, nikoliv to co neznám či co se vyhledávač domnívá, že hledám a co mně tupě a tvrdošíjně nutí nehledě na čárky, háčky…

Comments are closed.