Nejčastěji porušovaná pravidla AdSense

Na oficiálním blogu Inside AdSense se objevila infografika jak webmasteři nejčastěji porušují pravidla. To může vést až k zablokování účtu. Vzhledem k tomu, že AdSense stále patří k nejzajímavějším záložním metodám jak monetizovat web, je dobré si všechny důvody postupně projít.

Kopírování obsahu

Jako číslo jedna je zmíněno kopírování autorsky chráněného obsahu. Sice se píše, že nemáte monetizovat obsah, který není váš, ale ve většině případů to znamená nedávat AdSense na weby s přímo kradeným obsahem. Tedy warez, různé online filmy atd. Ačkoliv Piráty profláklé heslo “Odkaz není zločin” snad u nás stále platí, tak u AdSense vám vynese ban.

Až moc zapadající reklamy do stránky

Správně by měla by měly být reklamní jednotky AdSense dostatečně viditelné a odlišené od zbytku stránky. Pravda je taková, že se většinou snažíme aby do stránky zapadly. Najít hranici, kdy už jsou téměř nerozeznatelné a někdo na ně kliká spíše náhodou, je občas těžké. Jako upozornění mohou posloužit nezapočítané kliky. AdSense má ochranné mechanizmy, které “neplatné” kliky hlídají. Sledujte proto výkon jednotlivých reklamních ploch a pokud uvidíte větší množství nezapočítaných kliknutí zamyslete se jestli s plochou není něco špatně.

Texty pro dospělé

Na stránkách, kde jsou reklamní jednotky nesmí být žádný erotický obsah. Dejte si zvláště pozor na vtipy a komentáře. Na Webtrhu najdete několik příběhů jak dostal webmaster varování za fotku polonahé slečny (nic explicitního) anebo erotický příběh. Toto pravidlo musí být až striktně dodržováno.

Zavádějící pojmenování reklamy

Kolem reklamních ploch AdSense se nesmí nacházet zavádějící texty jako: “další zdroje”, “doporučujeme”, “chcete vědět více?” atd. Návštěvníka by reklamní jednotka neměla mást, měl by naopak vědět že se jedná o reklamu. Je dobré tedy k reklamním plochám umístit text: “Reklama”.

Na druhou stranu nedá mi to nerýpnout si, ale třeba nejnovější reklamní jednotka Odpovídající obsah, kterou testuji na spodní části webu je dělaná přímo AdSense k tomu aby mátla. Btw. moc dobře si nevede.

Obsah pro dospělé po druhé

Na pátém místě je obsah pro dospělé a opět se jedná o erotiku. Tedy tentokrát se vlastně nemusí jednat o erotiku, ale pouze její naznačování. Například vyzývavé spodní prádlo už je proti pravidlům. Slušné společnosti chtějí totiž inzerovat pouze na slušných webech!

Upozorňování na reklamu

Je zakázaná jakákoliv forma vizuálního upozorňování na reklamu. Třeba velká animovaná červená šipka přes celou obrazovku ukazující na reklamní jednotku.

Násilný obsah

Další věc na kterou je třeba si dát velký pozor. Reklamní plochy AdSense se nesmí nacházet na stránkách, kde je krev, obrázky z nehod (i bez krve), bojové scény či jiná forma násilí. V poslední době jsou oblíbená různá videa jak si někdo snaží před kamerou vědomě ublížit nějakým originálním způsobem, aby přitáhl pozornost. Různé magazíny pak tato videa sdílejí, aby získala pozornost na sociálních sítích. Pozor u nich už nesmí být reklamní jednotky AdSense.

Web musí odpovídat příručce pro webmastery

Jestli chcete mít dobré pozice v Google měli byste si přečíst příručku pro webmasery. Pokud se chcete vyhnout banu vašeho AdSense účtu, tak by váš web měl splňovat všechna doporučení v ní. Například nepoužívat black hat SEO praktiky, dělat obsah pro lidi a ne pro vyhledávače. Jinými slovy než dáte na web reklamní jednotky AdSense tak koukněte do Search Console jestli web nemá nějakou penalizaci.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Nejčastěji porušovaná pravidla AdSense”

  1. V poslednej dobe tie pravidla trochu poľavili a už ani nedávajú okamžite ban ale iba upozornenie, pretože sa zväšuje konkurencia v oblasti internetovej reklamy a publisherov adsense fakt treba … čítal som že niečo veľké v oblasti PPC na weboch pripravuje facebook, a tušim už to aj niekto známi testuje ;)

Comments are closed.