Google změnil váhu přesměrování

Přiznám se, že tato nedávná změna mi unikla. Gary Illyes, jeden z analytiků z Google, na Twitter prozradil, že se změnila váha přenášeného PageRank skrz přesměrování. Ano opět. Ve zkratce podle Garyho by u přesměrování nemělo docházet k žádným penalizacím odkazů. Vzhledem k tomu, že slovíčko PageRank dělá trochu zmatky, budu v článku používat linkjuice.

Co by to mělo znamenat

Použití přesměrování způsobovalo znehodnocení linkjuice. Ven prosáklo spousta informací, které se měnily. Důležité bylo, že 301 (permanentní přesměrování) způsobovalo minimální ztrátu a 302/307 (dočasné přesměrování) ztrátu kompletní. S tím jak Google tlačil na webmastery, aby přešli na HTTPS se začalo spekulovat o tom, že 301 přenáší 99 % linkjuice a to 1 % Google kompenzuje u zabezpečených stránek.

Situace kolem 301 tak byla poměrně jasná, nějaké to procento sem anebo tam už nehrálo vesměs roli. Ovšem u dočasného přesměrování to bylo o něčem jiném. Přeci jen slouží pouze jako dočasné, není tak třeba přepočítávat váhu u momentálně nefunkční stránky.

Jenomže teď už je situace jiná. Všechna přesměrování přenáší komplet linkjuice. Například u webů, kde webmaster nechápe rozdíl mezi 301 a 302 to dává smysl. Google může napravovat neznalost či chyby tvůrců obsahu. Ostatně jde mu o kvalitní obsah tak proč ne.

Výsledek by tedy měl být, že je jedno jaké přesměrování zvolíte. Teoreticky to může mírně otřást distribucí linkjuice po internetu. Přesměrování se totiž běžně používá například pro měření počtu prokliků. Velké weby, které to dělají odteď budou odesílat více linkjuice dál.

Že by nějaký nový real time algoritmus?

Při psaní článku mě napadlo, jestli Google nepřišel s nějakým novým modelem indexování obsahu v reálném čase. Tam by podobný koncept dával smysl. Pokud dokážete právě teď stáhnout obsah a hned jej přepočítat podle aktuálních hodnot (onpage a offpage) tak můžete vhodně umístit i přesměrovanou stránku. Starý Google přepočítával třeba Google Page Rank a velké přepočty většinou znamenaly i nějaký ten vliv na návštěvnost v důsledku změny pozic. Později se přidaly menší přepočty, různé algoritmy a vše se vlastně zrychlovalo. Dnes je vše téměř hned. Možná už nastala doba kdy to je opravdu v reálném čase. Pak by to dávalo smysl. Dočasné přesměrování – ihned přepočítáme pozice, přesměrování zrušeno – ihned přepočítáme pozice znovu. Kdo ví?

Vzestup black hat?

Nevěřili byste kolik hodnotných odkazů lze získat pomocí přesměrování. Pamatuji si, že existoval nějaký fígl jak dostat z YouTube externí odkaz právě přes přesměrování. YouTube v rámci interních odkazů totiž nepoužíval nofollow, takže jste udělali odkaz na redirekt z YouTube k vám na web. Už si ale nepamatuji jak to bylo anebo jestli to funguje. Podobných cest ale bude spousta a ti kdo je objeví toho jistě využijí.

Zároveň bych si začal více dávat pozor na různá přesměrování v komentářích. Ty jsou sice chráněny u většiny CMS pomocí nofollow ale nikdy nevíte ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Google změnil váhu přesměrování”

  1. Ejha.. kedysi som s tými redirektami špekuloval a bol oto pomerne silné blackhat seo a na veľmi konkurenčné pôžičkové keywordy som bol top1 cca pol roka potom to padlo. Ale táto zmena vyzerá že by také niečo zase išlo pomerne ľahko spustiť ;)

  2. Aha, tak preto začal hostmonster ignorovať, aké presmerovanie vyberiem :)

Comments are closed.