Přes 32 % všech webů na první stránce Google je na HTTPS

Když v srpnu 2014 Google oznámil, že HTTPS se stává jedním z hodnotících faktoru, rozhodli se v MOZ začít měřit jak silným a také kolik webů poslechne výzvu. Jako vzorek zvolili 10 tisíc klíčových slov. Po dvou letech dosáhl počet webů na HTTPS na první straně Google 32,5 %.

Graf zastoupení HTTPS na první stránce Google

Výsledek jejich měření nejlépe popisuje následující graf.

Graf MOZ o vývoji počtu webů na HTTPS na první stránce Google za poslední dva roky.
Graf MOZ o vývoji počtu webů na HTTPS na první stránce Google za poslední dva roky.

Komentář Dr. Peter J. Meyers ke grafu

Na začátku měření byl celkový počet webů s HTTPS na první stránce necelých 7 %. Po týdnu od ohlášení update byla překonána hranice 8 %. Google vše “nepřepnul” během jednoho dne, ale probíhala postupná aktualizace výsledků, která trvala dva týdny. Zřejmě proto mnoho SEO odborníku bylo k HTTPS jako hodnotícímu faktoru značně skeptických.

Malá vlnka kolem října 2014 (A-14) ukazuje skutečný upadate algoritmu.

Ten obrovský schod mezi červnem a července 2015 (J-15) je přechod Wikipedie na HTTPS. Zároveň je to názorná demonstrace jak velké zastoupení v Google má.

Co se týká ostatních výkyvů, tak se zřejmě jedná o dopad PR kampaně Google na zavádění HTTPS. Nikoliv o posilování HTTPS jako hodnotícího faktoru.

Závěr

Dr. Peter J. Meyers se nedomnívá, že by se teď něco mělo měnit. Google může být s vývojem spokojen. Blíží se však k hranice 50 – 60 %, kde už by mohl Google začít na hodnotící faktor HTTPS tlačit.

S tímto souhlasím. Co jsem vypozorovat, tak vyhledávače hledají nějaké průměry a znaky kvalitních stránek. Vzhledem k tomu, že autoritativní weby postupně na HTTPS přechází, tak by místo plusových bodů za HTTPS mohli začít dávat negativní za za to, že jej nemáte. Respektive něco jako, že u YMYL webů musí být uveden důvěryhodný autor.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Přes 32 % všech webů na první stránce Google je na HTTPS”

  1. Spekulace: nevíte jaký podíl má google ve známých CA, pokud před oznamením https jako hodnotícího faktoru nenakoupil byla to ekonomická chyba

    to že tu je lets ecrypt je hezké ale zatím je jediný, co vím, a jak známe mnoho služeb, které byly zdarma se nakonec zpoplatnily – i když pozvolna

Comments are closed.